fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Húsos kamuért búsás büntetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásáért 48 millió forint versenyfelügyeleti bírságra büntette a Masterfoods Magyarország Értékesítő Bt-t.

A Masterfoods Chappi márkájú kutyaeledelének csomagolásán 2004 májusától olvasható, valamint a termék 2006. január 29. és március 25. közötti televíziós reklámjaiban közreadott „Kiadós étkezés húsimádóknak, minden napra!”, valamint „húsos lakoma”, továbbá a „húsos lakoma marhahússal” kijelentései alkalmasak (voltak) a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására – állapította meg a Versenytanács. Míg ezek a kijelentések azt sugallják, hogy a termékek bőséges hústartalommal bírnak, valójában csak 4 százalék húst tartalmaznak. Sőt, a marhahúsos változat marhahús helyett marhavér, baromfihús és más húskeverékek felhasználásával készül. Így a Masterfoods nem csak a termék összetételére vonatkozó túlzó állításaival, hanem azzal is megsértette a versenytövényt, hogy a marhahúsos változat esetében elfedte a termék valódi összetételét.

A versenytörvény szerint tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. A fogyasztók megtévesztésének minősül ha az áru ára, lényeges tulajdonsága – így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja – tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

A versenytörvény ezen rendelkezései a fogyasztóknak az áruk, valamint szolgáltatások vásárlása tekintetében meglévő döntési szabadságát védik. A bármilyen módon megtévesztésre alkalmas információ akkor ütközik a versenytörvénybe, ha az a fogyasztókat olyan döntésre sarkalja, amit a valós információ ismeretében nem hoztak volna meg.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás