• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Hulladékból készültek az idei olimpiai érmek

2010.02.25. /
Az elektronikai hulladék aránya évente 3-5%-kal nő, az ebből kinyerhető nemesfémek újrahasznosítása viszont messze elmarad a kívánalmaktól. A reciklált nemesfémből készült idei olimpiai érmek üdítő példát jelentenek.

Az Olimpia történetében először fordul elő, hogy a medálok részben hulladékból származó aranyból, ezüstből és rézből készülnek. Az olimpiai érmeket készítő Teck nevű kanadai vállalat más forrásból származó fémek mellett elektronikai hulladékból származó anyagokat is használt az érmek előállításához.

Az e-hulladékok újrahasznosítása azért fontos, mert csökkenti a keresletet az olyan ritka fémek iránt, mint az arany és a réz. Továbbá a fémbányászat okozta széleskörű társadalmi és környezeti kockázatot is mérsékli.

Európában az e-hulladék mennyisége évente 3-5%-kal növekszik, ami majdnem háromszor gyorsabb, mint a teljes hulladékmennyiség gyarapodása. Az Európai Unió WEEE (Waste Electrical and Electronical Equipment - Elektromos és Elektronikus Berendezések Hulladékai) című direktívája próbálja elősegíteni e hulladékok begyűjtését és szakszerű feldolgozását. Ennek ellenére a legtöbb kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezés nem gyűjtjük össze és nem hasznosítjuk újra. 

Az Európában kidobott eszközök egy részét fejlődő országokba exportálják használt árucikként, ahol előbb-utóbb a szeméttelepeken végzik. Még mindig előfordulnak illegális hajószállítmányok, amelyek hulladékot visznek Európából többek között Ghánába, Nigériába vagy Kínába.

Ezek az országok nem tudják szakszerűen és teljes mértékben újrahasznosítani az e-hulladékokat, ez pedig a drága fémek elvesztését eredményezi. Viszont nem ez az egyetlen probléma. Számos elektronikai eszköz mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek szeméttelepre kerülve vagy nem megfelelő feldolgozás esetén veszélyesek az ember és a környezet számára.

Az e-hulladék problémájának összetettsége megköveteli a körültekintő megközelítést. Először is a begyűjtés és újrahasznosítás növelése fontos része a probléma megoldásának. Ha külön gyűjtjük a régi elektronikus eszközöket, például a mobiltelefonokat és a laptopokat, akkor a fémek nagy részét újra lehet hasznosítani. Nemcsak új elektronikai berendezésekben, hanem akár olimpiai érmékben is felhasználhatóak, ahogy azt a Teck kezdeményezése is illusztálja.

Az olimpiai éremnek is két oldala van. Az újrahasznosított fémek részaránya az idei érmekben még minimális: arany: 1,52%, ezüst: 0,122%, réz: 1,11%. A többi fém továbbra is bányászatból származik. A bányavállalatok pedig hírhedten lazán kezelik az emberi jogokat és a környezetvédelmet.

Az újrahasznosítás azonban valószínűleg a jövőben sem tudja majd kielégíteni az elektronikus eszközök egyre növekvő előállításához szükséges növekvő nyersanyagigényt. Ezért válik egyre fontosabbá tárgyaink környezettudatos megtervezése (ökodizájn). A tervezők a lehető legnagyobb mértékben visszaszoríthatnák a mérgező és ritka fémek felhasználását, és a termékeket úgy tervezhetnék, hogy azok egyszerűen szétszerelhetők, különböző részeik pedig könnyen újrahasznosíthatóak legyenek.

Mindenesetre a WEEE direktíva jelenlegi módosítása fontos lehetőségeket sorol fel a probléma megoldására. A hollandiai SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations - Multinacionális Vállalatok Kutatóközpontja) a napokban tette közzé az elektronikai hulladék kezelésének irányelveiről szóló kiadványát. Ebben lehetőségeket kínál az állami szektor, a vállalatok és társadalmi csoportok részére elektronikus hulladék gyűjtésével, a fémek újrahasznosításával, illetve az elektronikai hulladékok felelősségteljes feldolgozásával kapcsolatban. Az újrahasznosítás terén a téli olimpiai játékok medáljai inspiráló példát mutatnak.

 

Kép [cc] selihpxe  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében