fbpx

| A Környezetvédelmi Minisztérium Sajtóközleménye

Hóvirág helyett ajándékozz egy mosolyt!

Minden évben több millió hóvirág esik áldozatul a Valentin- és nőnapon szokásos virágcsokor ajándékozásnak. A gátlástalan “gyűjtőszenvedély” mára veszélybe sodorta a virág hazai állományát, és felkerült a védett növények listájára.

Pótolhatatlan természeti értékünk megóvása érdekében a környezetvédelmi tárca arra kér mindenkit, hogy hóvirág helyett inkább cserepes virággal, könyvvel vagy egy mosollyal ajándékozza meg szeretteit a közelgő ünnepeken.

A hóvirág hazánk közkedvelt és talán sokan nem tudják, de védett növénye. Gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik. Élőhelyén sajnos azonban nem sokáig. Valentin-nap és nőnap környékén ugyanis leginkább az utcasarkon és az aluljáróban találkozhatunk vele, ahol fillérekért árusítják a nemzeti parkokban milliószámra leszakított csokrokat.

A legnagyobb piacnak számító Budapestre főként a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Zselicség védett területeiről érkeznek a kartondobozokban szállított hóvirágok, Miskolcon pedig a Bükki Nemzeti Parkban gyűjtött csokrokat kínálják.

Napjainkra a növény gyűjtése olyan méreteket öltött, amely már a hazai állomány létét veszélyezteti.

Gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval esnek neki a virágnak, nem „csak” letépik azt, de még a föld alatti hagymát is eltávolítják. A módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirág állomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben van. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, így csak a silányabbak érlelhetnek magot, ezzel a növény genetikai állománya is lassan, de biztosan romlik.

A gátlástalan kereskedelmi célú gyűjtés visszaszorítása érdekében a hóvirág 2005. augusztusában felkerült a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló hazai rendelet listájára. A növény természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.

Annak érdekében, hogy a jövő generációi is megismerhessék a tavasz hírnökét, szeretteinket, barátainkat ne hóvirággal, hanem jóval tartósabb cserepes virággal, könyvvel vagy egy mosollyal ajándékozzuk meg a közelegő ünnepek alkalmából!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás