alap kinézet

System Messages

Igazság szerint csak igen kevesen tudják, milyen „durva" a legtöbb fogkrém, s hogy milyen károsodásokat okozhatnak szájunkban, testünkben. Bár a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen ők hajlamosak több fogkrémet is lenyelni fogmosás közben, a fogkrémekben található vegyi anyagok a felnőtt szervezetbe is könnyen bejutnak a nyelven és a száj vékony nyálkahártyáján keresztül is.

A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők). Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmaz. Míg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni.

Bármily megdöbbentő is, de fogkrémet, azaz egy olyan terméket, amit a szánkba veszünk és gyakran le is nyelünk - bárki előállíthat és árulhat, engedélyek csupán akkor szükségesek, ha a gyártók valamilyen gyógyhatást tulajdonítanak a terméknek (például a fog érzékenységének csökkentése).

 

Colgate Total 12 Whitening (a Colgate-Palmolive terméke)

Összetevők

Aqua, Hydrated silica, Glycerin, Sorbitol, PVM/MA Copolymer, Sodium Lauryl Sulfate, Aroma, Cellulose gum, Sodium hydroxide, Sodium fluoride, Carrageenan, Triclosan, Sodium saccharin, Mica, Limonene, CI 42090, CI 77891

 

Név

Magyar név

Funkció

Káros mellékhatások

Egyéb

Glycerin

Glicerin (E422)

síkosító- (a termék állagát javítja) és nedvesítőszer (a termék nedvességét biztosítja)

Általában biztonságos, de száríthatja a száj körüli bőrt.

A glicerint növényekből és állatokból nyerik. Ld. még E-szám adatbázisunk Glicerin adatlapját >>>

Sorbitol

Szorbit (E420)

édesítő és fogkőgátló anyag, nedvesítőszer

Nagy mennyiségben puffasztó, és bélgörcsöket okoz, hashajtó.

Hashajtó hatása miatt a gél állagú fogkrémek használata (amelyek akár 70% szorbitot is tartalmazhatnak) kisgyermekek esetében szülői felügyeletet igényel, lehetőség szerint kerülni kell. (Ld. még E-szám adatbázisunk Szorbit adatlapját >>>)

PVM/MA Copolymer

PVM/MA kopolimer

a triklozánt és más összetevőket tapasztja a fogakhoz és az ínyhez

Egészségügyi hatásai nem ismertek.

Műanyagszerű ragasztó, amelyet polivinilből nyernek, gyakran megtalálható hajzselékben és lakkokban is.

Sodium Lauryl Sulfate

Nátrium- lauril- szulfát (SLS) P

detergens és habosító hatóanyag

Irritálja a száj nyálkahártyáját, szájsebeket, fekélyes gyulladásokat, kontakt ekcémát okozhat.

Az SLS durva tisztítószer, amelyet gyakran használnak motorok zsírtalanításához. A fogkrémhez habosító hatása miatt adják, de a fogak tisztításához nincs rá szükség.

Aroma

Aroma

ízesítő anyag

Allergiás reakciók (néhányuk a gyakori fogászati problémákra hasonlít, pl. vérző íny, szájsebek) és potenciális rákkeltő, mivel az ízesítő anyagok gyakran petróleum-származékok és rákot okozó anyagokkal szennyezettek.

 

Sodium hydroxide

Nátrium- hidroxid (E524)

fehérítő és tisztító hatóanyag

Bőrirritációt okozhat.

Gyakori összetevője a tűzhely és lefolyótisztítóknak. (ld. még E-szám adatbázisunk Nátrium-hidroxid adatlapját >>>)

Sodium fluoride

Nátrium- fluorid

erősíti a fogzománcot, antibakteriális hatású

Fluorózis: a fogak foltosodása, elszíneződése, sárgulása (különösen gyerekeknél); csontritkulás - a lenyelt fluorid kivonja a kálciumot a csontokból; allergiás / túlérzékenységi reakciók; mérgezés: lenyelése nyálfolyást, émelygést, hányást, gyomortáji fájdalmat és hasmenést okozhat.

Egy 100 milliliteres „családi" fogkrémes tubusban elég fluorid van ahhoz, hogy megöljön egy kisgyereket.

Carrageenan

 

Karragén (E407)

térfogatnövelő

Hasfájás, potenciális rákkeltő (az állatok gyomorbél traktusában kialakult rákkal kapcsolják össze, és laboratóriumi bizonyítékai vannak, hogy embereknél a mellrák egyik kiváltó oka lehet).

Vörös tengeri algákból nyerik, a természetben előforduló szénhidrátok családjához tartozik. [A káros hatások ellenére bioélelmiszerekben is engedélyezett - a szerk.] Ld. E-szám adatbázisunk Karragén-adatlapját>>>

Triclosan

Triklozán

antibakteriális hatóanyag és csökkenti a plakkot

Ínykárosító (korai sejtelhalást okoz az íny szöveteiben), allergiás reakciók, fekélyesedés, a száj biodinamikai egyensúlyának megváltoztatása (a „jó" és a „rossz" baktériumokat egyaránt irtja, így a terméket használók jobban ki vannak téve a fertőzéseknek).

A triklozán klórozott aromás vegyület, így molekulárisan hasonlít a dioxinokhoz, a PCB-khez (erősen mérgező klóralapú összetevők) és az Agent Orange növényvédő szerhez. Sőt, előállítása folyamán is dioxinok (erős hormonkárosítók) kerülnek a környezetbe. Ez az anyag klorofenol, a vegyi anyagok olyan osztálya, amely állatokban rákot okozhat. Növényvédő-szerként is használják, a szájon keresztül könnyen felszívódik a szervezetbe és köze lehet az állatok májkárosodásához is.

Sodium saccharin

Szaharin (E954)

mesterséges édesítőszer

rákkeltő - összekapcsolják az állatoknál előforduló hólyagrákkal

Az Amerikai Egyesült Államokban a szaharint tartalmazó élelmiszereknél fel kell tüntetni a címkén, hogy potenciálisan „rákkeltő". Nálunk ez a figyelmeztetés nem kötelező. (Ld. még E-szám adatbázisunk Szaharin adatlapját >>>)

CI 42090

CI 42090 (E133)

kék színezék

Hiperaktivitás, bőrkiütések, potenciális rákkeltő

Bizonyítékok vannak rá, hogy a CI 42090 (más néven FD&C Kék 1) rákot idézhet elő állatokban. Betiltották Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Svájcban és Svédországban. (Ld. még E-szám adatbázisunk Brillantkék adatlapját >>>)

 

 

Alternatívák

Még néhány „természetes" fogrém is tartalmazhat vitatható összetevőket. Tehát mindenképpen olvasd el a címkét vásárlás előtt. Ajánlunk egy-két magyar boltokban is kapható terméket, amelyek jó alternatívák lehetnek:

Dabur fogkrémek www.garuda.hu/termek.php?product_id=29

Dr Hauschka WalaVita fogkrémek www.drhauschka.hu/index.php?main=termekeink

Fitne fogkrém

Lavera Basis sensitive fogkrémek

Logona Logodent fogkrémek és gélek

Sanoll fogkrémek www.sanoll.hu/

Sante fogkrémek

Weleda fogkrémek www.weleda.hu/fogapolas.htm

 

Készült a The Ecologist 2004. októberi számában megjelent cikk alapján. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Németh István.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink