fbpx

| Bán Dávid

Honnan származik a magyar gyümölcslé?

Utánajártunk annak, hogy a legnépszerűbb, hazai gyártású márkák milyen alapanyagokból készülnek. A kép elég vegyes, még a kisvállalkozásban működő préselt gyümölcslégyártókról is nehéz információt szerezni.

A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) szerint nincs arra vonatkozó országos statisztika, hogy a gyümölcslégyártók milyen arányban használnak hazai alapanyagokat.

A gyártóknak csupán töredéke reagált a megkeresésünkre. A beérkezett válaszok, valamint a gyártók honlapja alapján nem egyértelmű a kép. Semmi nem utal arra, hogy a nálunk is termő gyümölcsökre alapoznák a feldolgozást. Úgy tűnik, sokkal inkább a világpiaci ár a mérvadó, noha több gyártónak saját gyümölcsöse is van.

Leginkább talán a kisvállalkozásként működő préselt gyümölcslégyártókat illetően mehetünk biztosra, de ők sem árasztanak el információval. Inkább a józan eszünkre hagyatkozva remélhetjük, hogy nekik nem éri meg nagy távolságból beszerezni az alapanyagot, vagyis inkább a helyit választják.

 

Termék

Gyártó

Alapanyag származás

Forrás

Aldi sajátmárkás

n.a.

n.a.

Bravo

Rauch Hungaria Kft.

n.a.

gyártó honlapja

Cappy

Coca-Cola Magyarország

részben magyar

gyártó közlése

Coop sajátmárkás

2 literes

Maspex Olympos Kft.

n.a. (ld. cikk)

gyártó közlése /internet

Coop sajátmárkás

0,2 literes

ELMA Zrt.

részben magyar

gyártó közlése /internet

Coop sajátmárkás klasszikus 1 literes

Sió-Eckes Kft.

részben magyar

gyártó közlése /internet

Funny Bunny

Gramex2000 Kft.

alma: magyar

egyéb: részben magyar

gyártó közlése

Happy Day

Rauch Hungaria Kft.

narancs: USA, Brazília

egyéb: n.a.

gyártó honlapja

Hey-Ho

ELMA Zrt.

alma: magyar

egyéb: n.a.

gyártó honlapja

Hohes C

Sió-Eckes Kft.

import sűrítmény

gyártó honlapja

Jona natúrlé x

Jona-Drink Kft

alma, meggy, szőlő: magyar

gyártó közlése

Napsugár x

Nagy Imre vállak.

alma: magyar

egyéb: n.a.

gyártó honlapja

Olympos

Maspex Olympos Kft.

n.a.

gyártó honlapja

Sconto

Gramex2000 Kft.

alma: magyar

egyéb: részben magyar

gyártó közlése

Sió

Sió-Eckes Kft.

őszibarack, sárgabarack: magyar

egyéb: n.a.

gyártó honlapja

Spar sajátmárkás

n.a.

n.a.

 

Sunbury natúrlé x

Agro Marketing 95 Kft.

n.a.

gyártó honlapja

Szatmári Ízek x

Bolinet-Start Kft.

n.a.

gyártó honlapja

Szobi

Szobi Italgyártó Kft.

n.a.

gyártó honlapja

Tesco sajátmárkás

Tesco Global Áruházak Zrt.

alma-, körte-, barack-, paradicsompép: magyar

gyártó közlése

TopJoy

Maspex Olympos Kft.

n.a.

gyártó honlapja

Update

Sió-Eckes Kft.

őszibarack, sárgabarack: magyar

egyéb: n.a.

gyártó honlapja

X Nem sűrítményből készült, préselt gyümölcslevek (5-10 literes, csapos bag-in-box csomagolásban)

 

A gyártók elsősorban koncentrátumból állítják elő a gyümölcsleveket, és csak kisebb arányban használnak gyümölcspépet. Az itthon is termő gyümölcsökből és zöldségekből leginkább az alma, a barack és paradicsom kerül felhasználásra. Az időjárásból adódó rossz termés (mint az idei), illetve a világpiaci áringadozás az oka annak, hogy a gyártók ezekből az alapanyagokból is szívesebben importálnak.

Az ár, a Szövetség szerint, akár meg is fordíthatja a képletet, hiszen van olyan év, amikor a nagyon kedvező világpiaci felvásárlási ár miatt a hazai gyümölcstermelők, sűrítmény-készítők inkább exportra, mintsem a hazai gyümölcsléipar számára adják el a termést. Egyes – részben vagy teljesen külföldi tulajdonban levő – hazai gyümölcsfeldolgozó cégek pedig szerződés szerint szállítanak alapanyagot a vállalatcsoport külföldi üzemeibe is.

A Szövetségnek ugyan összesített adatai nincsenek, de becsléseik szerint a hazai termelőkapacitás általában bőséges, a hazai piac ellátásán túl marad belőle exportra is. Külföldre leginkább almából jut minden évben nagyobb mennyiség.

 

Nem túl kommunikatívak a gyártók

A TudatosVásárló.hu 11 gyártót és 4 sajátmárkás forgalmazó áruházláncot keresett meg, de csak négytől kaptunk választ.

 

Akik válaszoltak: Gramex2000 Kft, Coca Cola, Tesco, Coop
Akik nem válaszoltak: Aldi,Spar,Rauch Hungaria Kft., Maspex Olympos Kft, ELMA Zrt., Sió-Eckes Kft., Nagy Imre vállalk, Agro Marketing 95 Kft., Bolinet-Start Kft., Szobi Italgyártó Kft.

A Sconto és Funny Bunny gyümölcsleveket előállító Gramex2000 Kft. nyírségi alma-sűrítményt vásárol termékeihez. A cég saját állítása szerint igyekszik az egyéb alapanyagokból is minél többet a magyar piacról beszerezni, ezt hazai kiskereskedőkön keresztül végzi. Az alacsonyabb gyümölcstartalmú italok előállításához szükséges komplett (azaz a gyümölcstartalom, aroma és szín egyben) alapanyagok főleg Németországból és Ausztriából származnak.

A Cappy termékcsaládot előállító Coca-Cola globálisan kezeli az alapanyag beszerzés kérdését. Az európai és afrikai piac számára készülő gyümölcslé-koncentrátum előállításának székhelye Franciaország. A hazai Coca-Cola gyár is innen kapja a koncentrátumokat, ugyanakkor mi is szállítunk almát, körtét és málnát a francia központ számára, amely alapanyagokból azután számos európai és afrikai országban készül gyümölcslé. Így kissé átalakulva, de hozzánk is visszakerül a madárlátta alapanyag.

A Tesco áruházlánc kérdésünkre elmondta, az őszi- és kajszibarackpépet Siófokról és Kecskemétről, a paradicsompépet a Dél-Alföldről, a körtepépet Észak-Magyarországról, az almapépet pedig a Nyírségből szerzik be.

Cikkünk megjelenése után a Sió-Eckesttől a következő információ érkezett a szerkesztőségünkbe:
“A Sió-Eckes Kft. minden olyan általa feldolgozott gyümölcsöt, ami megterem Magyarországon, közvetlenül a magyar gazdáktól – őstermelőktől, valamint gyümölcstermelő társaságtól – szerzi be. Cégünk az alábbi márkákat gyártja Siófokon, és forgalmazza hazánkban:
Sió Prémium juice-ok és nektárok, Sió Frissen Préselt 100%, Sió Rostos és Szűrt gyümölcsitalok, Sió Fresh&Fruit, Sió VitaTigris gyümölcsitalok és Gyümölcspüré, Sió Könnyű és Zamatos (valamint a Sió Gyümölcs Szörp, ami nem gyümölcslé, de valódi gyümölcsből készül), Hohes C juice-ok.
A YO szörpöket cégünk forgalmazza, de nem Magyarországon készülnek.
A fentiek alapján termékeinkben, igazoltan az alábbi gyümölcsök kizárólag magyar eredetűek: őszibarack, kajszibarack, alma, körte, meggy, paradicsom. A honlapon megjelent táblázatban található információk alapján mindazon termékek, melyek a fenti gyümölcsöket, és paradicsomot, tartalmaznak, 100% magyar (pl. juice-ok, nektárok, frissen préseltek, Gyümölcspüré, valamint az egy gyümölcsből készült rostos vagy szűrt gyümölcsitalok) és részben magyar gyümölcsökből (pl. vegyes ízek) készülnek az összes fenti márka esetében.”

A Coop üzletlánc sajátmárkás termékeit három nagy hazai gyümölcslégyártótól: a Sió-Eckes Kft.-től, a Hey-ho leveket gyártó Elma Zrt.-től és a TopJoy-t is előállító Maspex Olympos Kft.-től vásárolja. A levek minőségét és összetételét a beszállítók biztosítják, így ezzel kapcsolatban nem kaptunk tájékoztatást az üzletlánctól.

A fent említett három gyártó cég – az interneten közzétett cégismertetők szerint – mind rendelkezik saját gyümölcsössel és gyümölcsfeldolgozó üzemmel. A Sió-Eckes a Balaton-környéki több száz hektáros őszibarack- és sárgabarack- ültetvényéből gazdálkodhat a saját és a cég által előállított más márkák (így a Coop mellett az Update és Hohes C) számára.

Az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt. (Elma Zrt.) 300 hektáros almaültetvények terméséből készíti a Hey-Ho leveket a dél-magyarországi Érsekhalmán. A kiskunsági Nyárlőrincen található Maspex-Olympos Kft. pedig saját üzemében állítja elő a Topjoy gyümölcsleveket, illetve importál termékeket a lengyel társcégétől. Az alapanyag eredetéről nincs információ a honlapjukon, választ pedig nem kaptunk tőlük.

 

Budapesten préselik a narancslevet

Az itthon nem termő gyümölcsökből készülő, hazai előállítású levekhez az alapanyagot leginkább sűrítményként hozzák be a gyártók. Így több magyar cég is gyárt narancs-, ananász- és trópusi gyümölcsleveket. A Sió-Eckes állítja elő például a Hohes C narancs és grapefruit italait is.

Az ezek előállításához szükséges sűrítmények gyártó országai általában a világpiaci ármozgások függvényében változnak, de a MÜSZ szerint egyes vállalatok hosszú távú szerződésekkel állandó külföldi beszállítóktól vásárolnak.

A Rauch Hungária Kft. 1994 óta magyarországi gyárából látja el közép-európai piacát. A Happy Day narancsléhez budapesti gyárában préselik a Brazíliából és Floridából származó gyümölcsöket.

 

Kistermelők a kistermelőktől 

Egyre több kis kapacitású, valódi gyümölcslevet, natúrleveket előállító hazai vállalkozás is felbukkan a piacon, amelyek igyekeznek kizárólag magyar alapanyagokból dolgozni.

A családi vállalkozásként működő kiskőrösi Jona-Drink Kft. ügyvezetője, Dedák Pál elmondta, hogy natúrleveket gyártó üzemükben kizárólag hazai alapanyagokból, almából, meggyből és szőlőből préselnek leveket. Az egyéb ízek (áfonya, feketeribizli stb.) hozzáadásához hazai eredetű gyümölcsvelőt használnak.

Termelésük nagyban függ az aktuális gyümölcsterméstől. Ugyanakkor kistermelő beszállítóik minden hasznosítható – így például a konzervgyárak által esztétikai okokból át nem vett – gyümölcse feldolgozásra kerül üzemükben.

Szoros a verseny a piacon, de a préseltgyümölcslé-gyártók elzárkóznak attól, hogy áraikat és termékeiket a sűrítményből készült gyümölcslevekkel egy kategóriában kezeljék – tette hozzá Dedák.

 

Kép [cc] floridecires

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás