fbpx

| Huzián Zsófia

Hol vegyünk lebomló pelenkát?

Cikksorozatunkban segítünk eligazodni a mosható és a lebomló pelenkák világában. Tanácsot adunk, hogy melyiket miért és mikor érdemes használni, és hol tudod beszerezni ezeket a termékeket. Most a lebomló pelenkák előnyeiről és hátrányairól olvashatsz.

Az 1960-as évek óta tevékenykedő, eldobható pelenkát gyártó cégek a papírbetétet lényegében kicserélték a saját tömegük többszörösét felszívni képes polimerekkel, főként poliakriláttal.

A későbbi fejlesztések során kezdték használni a borításra és tömítésre alkalmas műanyagokat, csakúgy mint a parfümöket és festékeket, amelyek használatával – az egyébként is évszázadokban mérhető lebomlási idő – még hosszabb lett. Ez a fejlődés vezetett a „zöldebb” eldobható pelenkák forradalmához, amely az egyszer-használatos pelenkák, valamint a papírgyártás okozta problémákra próbál megoldást keresni.

Egy londoni helyi szervezet szerint az eldobható pelenka 100 év alatt sem bomlik le teljesen, míg a biológiailag lebomló pelenkák 5 hónap és 50 év közötti időtartam alatt bomlanak le. De a hulladéklerakókon deponált lebomló pelenkák metánt termelnek, amely a szén-dioxidnál huszonháromszor veszélyesebb üvegházhatású gáz.

Mosható vagy lebomló pelenkát szeretnél venni? Jó termék adatbázisunk segít eligazodni, hogy mit és hol érdemes beszerezni.

Egyes vélemények szerint ez a tény a biológiailag lebomló pelenkákat veszélyesebbé teszi a nem lebomlókkal szemben.

Egy gyermek teljes pelenkás korszaka alatt mintegy 4000 pelenkát használ el. Az eldobható pelenkák komposztálása megoldás lehet a keletkező hulladék csökkentésére. Az Eco Baby nevű ír szervezet honlapján részletes információt találunk arról, hogyan komposztáljuk a lebomló pelenkákat.

 

Pelenka feldolgozó üzemet építenek a britek

Bár az Egyesült Királyságban államilag is támogatják a mosható nadrágpelenka használatát, a szülők több mint 95%-a mégis eldobható pelenkát vásárol. Ez évi 800.000 tonna többlethulladékot jelent, és olyan terhet ró a hulladékkezelő rendszerre, amelyre hosszú távú stratégiát kell kidolgozni.

Megoldásként a Versus Energy és a Knowaste pelenka újrahasznosító üzemet épít az országban. A beruházást végző kanadai Knowaste cég elnök-vezérigazgatója szerint évi 36.000 tonna hulladékként eldobott pelenka eltakarításához járul majd hozzá a Birmingham közelében felépülő üzem.

A feldolgozás során a különböző, nehezen kezelhető műanyagokat, például a nagy nedvszívó képességű polimereket, illetve a papírt szétválasztják egymástól. Az így nyert műanyagot és papírt újrahasznosítják, a keletkező szerves hulladékot pedig villamos energia előállítására használják fel, amely az üzem ellátása mellett a lakossági hálózatba is visszajuttatható.

 

Nálunk DM-ben és bioboltokban kapható

Magyarországon nem nagyon válogathatunk a lebomló pelenkák között, mindössze néhány márka uralja a piacot. Főleg webáruházakban lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez. A (bio)boltokban legkönnyebben elérhető márkák a Moltex és a DM saját márkája, az Alana. (További lebomló pelusokat találsz Jó termék adatbázisunkban.)

A környezettudatos szülők inkább a mosható nadrágpelenkát választják, főleg azért, mert a lebomló pelenkák kommunális hulladékcsökkentő hatása komposztálással érvényesül a legjobban. Viszont erre a városban sajnos nem nagyon van lehetőség. Ha igen, akkor is megfelelő méretű komposztkeretet kell építeni.

 

Összeállításunk az Ethical Consumer 2010-ben megjelent cikke alapján készült. Sorozatunk második részében a mosható pelenkákról olvashatsz.

 

Kép [cc] swansea vermin

A cikk az SZMM támogatásával az “FV-I-10-B-0019 Tanácsadó irodák és klubok működtetése és fejlesztése” című pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás