fbpx

| Lukács Árpád

Hogyan védjük meg a vályogházat a belső párától

Vályoggal foglalkozó cikksorozatunk harmadik része a ház falain belül keletkező párával és a párásodás káros hatásai elleni védekezéssel, valamint a vályogházak fűtésével foglalkozik.

Az emberi test kipárolgása mellett egy lakásban számolni kell bizonyos tevékenységek (mosás, főzés, fürdés) okozta párakibocsátással is. A páratartalom jelentősen befolyásolja az ember közérzetét: 60%-os páratartalom már fülledt érzést és izzadást, a 30% alatti viszont száraz közérzetet és állandó nedvességigényt eredményez.

A páratartalom megmutatja, hogy még mennyi páratömeget tudna kicsapódás nélkül tárolni adott hőmérsékleten a szóban forgó helyiség.

A vályog nedvességre érzékeny építőanyag, az állandóan párás környezetben kedvezőtlen hatásnak van kitéve. A benne lévő szerves anyag (pl. szalma) rothadásnak indul, ennek hatására gombásodás, penészedés jelentkezhet. A vályognál fontos a pára mozgásának biztosítása.

 

Állandó párásodás akkor áll fenn, ha:

  • a vályogfal nem eléggé páraáteresztő,
  • a már meglévő pára állandóan kicsapódik a lehűlő épület felületén, ezáltal megváltoztatja a felület páraáteresztő viszonyait,
  • ha kívülről a vályogfalat olyan anyaggal festjük vagy burkoljuk, amely nem ereszti át a párát, és az bent reked a szerkezetben,
  • ha ezek mellett nem szellőztetjük eléggé a belső helyiségeket.

A penészedés tulajdonképpen a pára, a belső nedvesség lecsapódására vezethető vissza, megjelenését főleg konstrukciós és használati hibák okozzák.

Az épületek bizonyos helyei a penészedés szempontjából különösen veszélyeztetettek:

  • a különféle beugró falazati részek,
  • a vizes, magasabb páratartalmat szenvedő helyiségek belső falélei,
  • a vizes helyiségek plafonjainak és falsarkainak a találkozása,
  • hosszú alaprajzú, szellőzéssel kevésbé ellátott helyiségek belső „zsák”-részei,
  • a hidegnek kitett, de fedett területek (teraszok, tornácok) plafonjainak és falainak találkozásánál levő sarkok,
  • amennyiben a falszerkezet nem homogén, úgynevezett „hőhíd” képződik.

Az utóbbit a legkönnyebben a következő példa alapján érthetjük meg: Fogcsikorgató téli időben jó felöltözünk, csak éppen a nyakunkat hagyjuk szabadon. Hiába vettünk magunkra két pulóvert és irhabundát, a nyakunkon keresztül fogunk megfázni.

Az épületünknél ezzel a gonddal például egy fal és fafödém sarkánál találkozhatunk, főleg abban az esetben, ha a födém nem megfelelően van kiképezve. Olyan helyeken, ahol a harmatpont (az az állapot, amikor a levegő telítetté válik, és kicsapódik a páratartalma) alá történő lehűlés hamar bekövetkezik (például a külső teret határoló vályogfal vastagsága hirtelen lecsökken), a penészedés hamar megjelenhet.

 

Mikor beszélhetünk dohosodásról?

Ha tartósan nagy a fal pára-telítettsége, és eléri a 20 tömegszázalékot. Ez gyakori a régi, elhanyagolt, alá nem szigetelt vályogházaknák, amelyeket ráadásul nem is tartanak karban kellőképpen.

A vályognak az a jó tulajdonsága, hogy a megkötött vizet a fal a pillanatnyi külső állapotnak megfelelően visszaadja.

Nyáron, amikor magas a levegő páratartalma, a fal felveszi a vizet (ilyenkor a fal víztartalma 15%-ig is felmegy, ez még alatta van a kb. 20%-os határnak, amikor a dohosodás megindulna). Télen száraz a környező levegő, ekkor a fal leadja a lakótérbe a nedvességet, így szabályozza saját maga a belső levegőminőséget.

 

Fűtés és penészedés

Egyik gyógymódja a páralecsapódásnak a fűtés. Talán a legjobb, legkorszerűbb fűtési megoldás a fal belső felületén kiképzett, vakolatba rejtett falfűtés. Mivel az egész falfelületet képes fűteni, elegendő kisebb fűtési hőmérsékletet biztosítani, így kisebb teljesítményű hőtermelőre van szükség, mint a radiátoros központi fűtéseknél.

És mivel kiegyenlítettebb a falfelület hőmérséklete, a felületi páralecsapódás és penészedés ellen is jobb megoldást nyújt. Hátránya, hogy drágább a kivitelezése, mint a radiátoros központi fűtésnek.

Elhívatott és a témában már jártas épületgépész szakemberre és kivitelezőre van szükség ahhoz, hogy részletes ismertetést kapjunk a falfűtésről.

Általánosságban annyit, hogy optimális esetben a falfelületet 22-26OC közötti hőmérsékletűre kell felfűteni. Ehhez egy családi háznál kb. 2-4 kW teljesítményre „modulált” kazánnal, nagyon durván 400-500 fm csővel és a szükséges segédszerkezetekkel (elosztók, pufferzónák stb.) kell számolni. A helyzet „finomodna” akkor, ha nyári hűtésre is használnánk a rendszert.

A vályogházaknál általában vastag külső falak, kisebb ablakok jellemzők, ezért a falfűtés gazdaságosan ajánlható. Amennyiben a mennyezet nem látszódeszkás, hanem „stukatúros” (vékony nádpalló és vakolat), és felette jó agyagtapasztásos vagy téglás hőszigetelés van, úgy mennyezetfűtést is érdemes kialakítani.

Nagyon fontos itt is a vályogfal és a csőrendszer kapcsolata. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

Mit tegyünk, ha penészes, dohos a fal?

A pára felületi lecsapódásának megakadályozására több módszert is alkalmazhatunk:

  • A hőszigetelő képesség növelése (pl. a falvastagság növelésével, páraáteresztő cellulóz hőszigetelés ragasztásával).
  • Állandó, egyenletes hőmérséklet, azaz fűtés biztosítása. (Ez nem azt jelenti, hogy akkor is kell fűteni, ha elmegyünk vakációzni.)
  • Szárazabb levegő biztosítása (azaz sűrű légcsere, szellőztetés).
  • Úgy tervezzük a falrétegeket, hogy a nagy pára-ellenállású anyagok mindig a fal belsőbb felületére kerüljenek. Például a párás fürdőszoba falán jó párazáró a teljes felületen alkalmazott csempézés, külső vakolatként viszont használjunk jó páraáteresztő vályogvakolatot.
  • A födémdeszka lakkozása. A födémek kialakítására jellemző a felül deszkázattal borított látszó fagerendás- vagy az alsó deszkázatos fafödém. Lakkozni csak úgy érdemes, hogyha a facsatlakozásoknál és átfedéseknél is lelakkozzuk, azaz ha a meglévő deszkázatokat elbontjuk, teljes felületen lakkozzuk, majd úgy építjük vissza.

Használjunk megfelelő öko-jellegű építő burkolóanyagokat:

Az agyagvakolatoknak nedvesség- és páraszabályozó hatása van.

Cellulózszállal erősített kálciumszilikát-alapú, kis sűrűségű szigetelőlemez kiválóan alkalmas belső oldali hőszigetelésnek. Az anyag a vizet térfogatváltozás nélkül tudja tárolni, illetve a belső térbe elpárologtatni. Lúgos hatásának köszönhetően megelőzhető a gombásodás. Ragasztásához páraáteresztő terméket használjunk.

Mikrokerámia gömböket tartalmazó festék használatkor a hősugarak az apró kerámiagömb szemcséken visszaverődnek, a fal felülete ezáltal pár fokkal melegebb lesz. Ez pedig éppen elég ahhoz, hogy a pára ne csapódjon le. Műemlék jellegű épületeknél szokás használni. A nyári melegtől a külső oldali festés véd, télen a meleget a belső oldali festés tartja bent. A piacon kapható maga az adalék is (1 csomag kb. 9980 Ft, ami elég húzós ár, ez 5 liter festékhez elég). A festékhez magunk is elegyíthetjük.

 

A szerző építész, a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának tagja.

 

Kép [cc] cameliaTWU

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás