fbpx

| Tudatos Vásárló

Hogyan védekezzünk a rágcsálók ellen?

A rágcsálók  mind a háztartásokban, mind a gazdaságokban hatalmas kárt okoz. Rendkívül szapora és mindenhol jelenlévő állatok, az ellenük való védekezés hatalmas költségekkel jár világszerte. 

A rágcsálók (egerek, pockok, patkányok) károkozása nemcsak az elfogyasztott termények miatt jelentős, hanem mert beszennyezik az élelmiszereket ürülékükkel, vizeletükkel, ami veszélyes betegségek okozója is lehet. Ugyanakkor a csomagolóanyagok (zsákok, dobozok) szétrágása is jelentős veszteség. Védekezni ellenük többféle módon lehet.  

 

Inkább csapdával, mint méreggel

A megelőzés a legfontosabb: meg kell szüntetni az alkalmas búvóhelyeket, a táplálékhoz való hozzáférésüket, és akadályozni kell a bevándorlást, így nem tudnak olyan mértékben felszaporodni, hogy jelentős károkat okozzanak.

A mérgezett csalétek kihelyezése a legelterjedtebb módszer (általában véralvadásgátló hatású készítményeket alkalmaznak), de ennek több hátulütője is van:

  • egyrészt a véletlen fogyasztás veszélye (különösen gyermekeknél),
  • másrészt az eldugott helyeken elhullott állatok bomló tetemei bűzzel és fertőzésveszéllyel járnak,
  • harmadrészt a rágcsálók természetes ellenségei a baglyok, ragadozó madarak és menyétféle ragadozók szervezetébe kerülve azok pusztulását is okozhatja. Ez a módszer védett állatfajok (gyöngybagoly, erdei fülesbagoly, vörösvércse, menyét) állományának csökkenéséért is felelőssé tehető.
A csapdázási módokról itt olvashatsz 

Csapdázással elsősorban az egereket tudjuk gyéríteni (a gyanakvó természetű patkányokat nehezebben). A ragasztós csapdákat zárt térben, egerek elleni védekezésre használjuk. Nagy előnyük, hogy az elfogott egér nem a rejtekhelyén pusztul el. Az élvefogó csapdák használata ott célszerű, ahol irtószert nem alkalmazhatunk,. További előnyük, hogy többször felhasználhatók. 

 

Tipp: Az ultrahangos riasztók hatékonysága alacsony: az ultrahang a tárgyakon, falakon nem hatol át, kis távolságra terjed és a zavaró hangot a rágcsálók viszonylag hamar megszokják.

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézi
 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás