fbpx

| Huzián Zsófia

Hogyan válasszunk mosható pelenkát?

Mosható pelenka mellett döntöttél? Gratulálunk, igazi zöld vagy! Csokorba szedtünk néhány tanácsot, amelyek segítenek eldönteni, hogy mire kell figyelned mosható pelenka vásárlásnál.

Három kulcsfontosságú szempont vásárlás előtt:

  • Ellenőrizzük a helyi önkormányzat hozzáállását!

Egy kisbaba 2 és fél éves pelenkás időszaka alatt 500-800 kg veszélyes hulladékot termel az eldobható pelenkákból, így a helyi önkormányzatoknak (és a lakosoknak) okozza a legnagyobb költséget a hulladék elszállításával és deponálásával.

Olvasd el a korábbi cikkünket is a lebomló és mosható pelenkákról.

Néhány brit település önkormányzata úgy számolt, hogy olcsóbb az újdonsült szülőket az újrahasználható pelenkák egyszeri magasabb költségével megsegíteni, mint fizetni a gyermek élete során keletkező pelenkák elszállításáért. A brit állampolgárok az interneten irányítószámuk segítségével ellenőrizhetik lakóhelyük önkormányzatának hozzáállását.

Magyarországon ez a szemlélet még nem elterjedt az önkormányzatok körében, de itt is van jó példa: Terézváros Önkormányzata például a 2009-ben rendeletben szabályozta a mosható nadrágpelenka használatának támogatását. A rendelet alapján az Önkormányzat – az Európai Unió területén gyártott – mosható nadrágpelenka beszerzési költségének csökkentéséhez egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az arra rászorulók, a nagycsaládosok számára, vagy orvosi javaslatra.

 

  • Próbáljuk ki, mielőtt megvesszük!

Az újrahasználható pelenkák praktikus csomagjának ára – a gyermek teljes pelenkás korszakára számítva – mintegy 80-100 ezer forintra jön ki, míg az eldobható pelenkák esetében ennek legalább kétszerese.

Mielőtt azonban megvásároljuk a teljes csomagot, érdemes kipróbálni, hogy a gyermekünk méretének és alakjának megfelelőt válasszunk. Kérjük szakbolti eladó segítségét, több üzletben – például a Mamami boltban – tanácsadással is várják a szülőket.

 

  • Ne feledkezzünk meg a szárításról!

A környezettudatos megközelítés fontos része, hogy ne használjunk sok energiát a mosáshoz és szárításhoz. Érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

  • a mikroszálas pelenkák száradnak a leggyorsabban,
  • a kihajtogatható pelenkák szintén könnyebben száradnak,
  • a „több az egyben” (All in One, AIO) pelenkák lassabban száradnak.

 

Melyik terméket válasszuk?

A mosható pelenkák felépítése nagyjából a következőképpen néz ki: mosható vagy eldobható betét (gyakran csak erősebb, tekercsről letéphető, papírtörlő), aztán a nedvesség elnyelő réteg, kisegítő betéttel, majd a vízhatlan külső réteg következik.

Hagyományos (tetra) textilpelenka: Négyszög alakú ruhadarab, amelyet formára kell hajtogatni és összetűzni.

 

 

 

 

Több az egyben (All-In-One, röviden: AIO): Nedvesség elnyelő belső betét vízhatlan külső réteghez rögzítve. Mosáskor az egész pelenka a mosógépbe kerül.

 

 

 

 

 

Kétrészes: Vízhatlan külső nadrágból és nedvességelnyelő betétből áll, amit külön lehet megvásárolni. Legtöbbjük formára alakított, de van előhajtogatott is (ez csak kis mértékben különbözik a hagyományos textil pelenkától). Vannak úgynevezett zsebes pelenkák is, amelyeket összerögzítve „több az egyben” pelenkát kapunk. Különböző méretezésben kapható.

 

 

 

 

Leszoktató nadrágpelenka: Ezeket a pelenkákat különböző méretben kell megvásárolni, ahogy nő a gyermek. A kétrészes nadrágpelenkák legújabb fajtái.

 

 

 

 

 

Milyen anyagból készül?

Pamut: A pamuttermesztés során alkalmazott intenzív vegyszerhasználat miatt a bio vagy fairtrade pamuttermékek javasoltak. Szerencsére több biopamut termék található az újrahasználható pelenka piacon.

A Magyarországon kapható, mosható pelenkát árusító boltok listáját megtekintheted Jó termék adatbázisunkban.

Bambusz: A bambuszból készült textíliának nagyobb a nedvszívó képessége, mint a pamutnak, ezenkívül természetes antibakteriális hatású, ezért igen népszerű, különösen az éjszakai használat során. A bambusz termesztése nem igényel növényvédőszereket, vagy műtrágyát, ezért környezetbarátnak mondható. De a feldolgozása során alkalmazott erős oldószereknek komoly környezeti és egészségi következményei vannak. Bár az újabb feldolgozási módszerek változtathatnak ezen a jövőben, a bambuszból készült ruhák napjainkban mégsem tekinthetők környezetbarátnak. Megjegyzendő azonban, hogy a többi növényi rostból előállított szövetet is, ha nem is ugyanilyen, de hasonló vegyi folyamatok segítségével gyártják.

Mikroszál: Elnevezése a rostok-szálak vastagságára utal, amely készülhet akrilból, nylonból, poliészterből, vagy rajonból (műselyem). A poliészter és nylon mikroszálak a leginkább kedveltek a magas nedvszívó képességük miatt. Ezek nem lebomlóak és előállításukhoz nem megújuló energiaforrás, kőolaj szükséges. Azonban kiváló száradási tulajdonságaik könnyűvé teszik a használatot egy hosszú élettartamú termék esetén, mint amilyen a pelenka is.

 

Hazai körkép

A Pop-in pelenka hazai forgalmazójának képviselője, Tatár Marianna elmondta, hogy négy éve kezdték forgalmazni itthon a mosható nadrágpelenkákat. Az azóta eltelt időben nagy változás történt a vásárlói kör tekintetében. Míg a kezdetekben csak a legelszántabb rasztahajú öko-mamik keresték ezeket a termékeket, addig mára népszerűvé váltak, és hírük szájról-szájra terjed.

A témával kapcsolatban rengeteg hasznos információt és termékteszteket találhatsz a http://moshatopelus.blogspot.com oldalon.

A kereskedői oldalon is nagy fordulat állt be: az elmúlt két évben megtízszereződött a forgalmazók száma. A „hagyományos” bolti kereskedők még kevésbé nyitottak az újrahasználható pelenkákra, és a védőnők is idegenkednek a témától.

Elérni továbbra is leginkább az interneten lehet a termékeket, bár van már néhány üzlet, ahol személyesen is lehet vásárolni, tanácsot kérni.

A cikk szerzője is ellátogatott egy ilyen pelenkákat árusító boltba. A Mamami Boltban Haypál Orsolya is megerősítette, hogy nagyon fontos a személyes szaktanácsadás, amire sajnos mosható pelenkával kapcsolatban a legtöbb bababoltban még nem felkészültek az eladók.

Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok szerint válasszunk terméket, fontos támpontokat adott:

  • Mivel számolni kell a kétnaponkénti mosással, lényeges, hogy milyen anyagból van a belső rész, ugyanis a természetes bambusz-alapú betét nehezebben, a műszálas pedig gyorsan szárad. Vegyük figyelembe, mekkora és mennyire szellős helyünk van a teregetésre, tudunk-e szabad ég alatt teregetni.
  • A jó minőségű pelenkák tovább tartanak, és akár két gyereket is kiszolgálnak, illetve jobb nedvszívásúak.
  • Attól függően, hogy a baba újszülött korától mosható pelust használunk, vagy későbbi szakaszban kezdjük el használni azt, más típusra van szükségünk. Ezzel kapcsolatban tanácsadást kaphatunk személyesen az üzletben is, de a Mamami-fórum is nagyon közkedvelt, továbbá az érdeklődők részt vehetnek egy havonta megtartott, „Bevezetés a mosható pelenkák világába” című ingyenes előadáson.

A forgalmazó elmondta, hogy felmerült bennük az ötlet, hogy az újszülöttek – ahogy az eldobható pelenkákból –, mosható pelenkákból összeállított próbacsomagot kapjanak. Ehhez azonban jelentős állami támogatásra lenne szükség, mert az ilyen termékeket gyártó vagy forgalmazó cégek nem elég tőkeerősek ekkora ingyenes mennyiség biztosításához.

A környezetvédelmi minisztériumhoz adtak be javaslatot azzal kapcsolatban, hogy állami támogatást eszközöljenek azoknak a szülőknek, akik a mosható pelenkát választják az eldobható helyett, oly módon, hogy a szülő a drágább eldobható termék és az olcsóbb mosható árkülönbözetét levonhatják az adójukból.

Ez a rendszer más országokban már jól működik, nálunk még – a jelek szerint- a döntés várat magára. Az ügy egyelőre valamelyik fiók mélyén hever.

 

Összeállításunk az Ethical Consumer 2010-ben megjelent cikke alapján készült.

Kép [cc] leoreynold

 

A cikk az SZMM támogatásával az “FV-I-10-B-0019 Tanácsadó irodák és klubok működtetése és fejlesztése” című pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás