fbpx

| Laura Savier

Hogyan méregtelenítsünk?

A jó méregtelenítés nem nagy zabálás utáni koplalást, hanem hosszú távú életmódváltozást jelent. Néhány tipp az Ecologist újságírójától, hogy mire érdemes figyelnünk.

A méregtelenítés lényege a toxinoknak való kitettség csökkentése, illetve azok kitisztítása és eltávolítása a testünkből. Ennek nem kell szélsőségesnek vagy szigorúnak lennie. A mérsékelt méregtelenítő étrendek általában a tápláló, könnyen felvehető ételekre helyezik a hangsúlyt (főként gyümölcsök és zöldségek), emellett sok tiszta víz fogyasztását javasolják.

Gyakran ajánlott olyan kiegészítők szedése, amelyek elősegítik a máj, a vese és a bél tisztulását. Hús, tejtermékek, búza, cukor, koffein, alkohol ilyenkor korlátozott mennyiségben, vagy egyáltalán nem fogyasztható.

Emellett a jó méregtelenítő étrendek az alábbiakat javasolják:

• Fogyasszunk bioélelmiszereket.

• Magunk készítsük el saját ételeinket friss összetevőkből, és kerüljük a feldolgozott vagy készételeket.

• Amikor csak tehetjük, nyersen fogyasszuk az ételt, és egészítsük kis friss gyümölcs- és zöldséglével. A gyengén párolt zöldségek megőrzik tápértékük nagy részét.

• Vásárlás előtt olvassuk el a termékek címkéjét. Kerüljük a tartósítószereket, mesterséges ízesítőket és színezékeket.

• Ne együnk kapkodva. Rágjunk alaposan – a nyál emésztőenzimeket tartalmaz.

• Tartsunk mindenben mértéket; ne együk túl magunkat.

• Igyunk szűrt csapvizet.

• Végezzünk (könnyű) testmozgást.

• Naponta dörzsöljük át szárazon a testünket, hogy élénkítsük a keringést, és eltávolítsuk az elhalt sejteket a bőr felszínéről.

• Ismerjük fel a toxicitás más forrásait is, amelyeknek ki lehetünk téve a hétköznapi termékek – szintetikus légfrissítők, tisztítószerek és kozmetikumok – által. Cseréljük le ezeket természetes összetevőjűekre.

• Lassuljunk le, pihenjünk és vezessük le a stresszt. Próbáljunk ki egy egyszerű meditációt.

• Nincs azonnali megoldás. A cél, hogy hosszú távú változásokat alakítsunk ki az életvitelünkben, és megszabaduljunk a rossz szokásoktól. Ne essünk a jojódiéta csapdájába: ne kezdjünk el dőzsölni a méregtelenítés befejezése után. A Hale Klinikát megalapító Theresa Hale így fogalmaz: „A mi kultúránkban jellemző az a gondolkodásmód, hogy ’most megeszem ezt az ételt, aztán méregtelenítéssel megszabadulok tőle’. Ez tényleg nem a megfelelő megoldás; az életvitelünkön kell változtatnunk.”

A hosszú távú, tényleges eredmények érdekében a méregtelenítő programnak legalább 7-10 naposnak kell lennie, mondja Margo Marrone gyógyszerész, a The Organic Pharmacy megalapítója. Elmondása szerint „a rövid méregtelenítés nem hagy elegendő időt a testnek arra, hogy nekilásson az alapos munkának, vagyis összezavarodik a rendszerünk”.

Mi a helyzet a lé alapú méregtelenítéssel?

A levekkel történő méregtelenítés a méregtelenítés szélsőséges formája, mivel a szilárd táplálék nem megengedett, csupán nyers zöldség- és gyümölcslevek, víz (és kiegészítők) fogyaszthatók.

A levekkel történő méregtelenítés hívei azzal érvelnek, hogy ez a típusú méregtelenítés hagyja pihenni a bélrendszert, ezáltal mélyrehatóbb tisztulást eredményez. Mielőtt kipróbálnánk a léböjtöt, kérjük ki hivatásos egészségügyi szakértő véleményét!

A méregtelenítés nem mindenkinek ajánlott

  • Ne végezzünk méregtelenítést, ha várandósak vagyunk vagy szoptatunk.
  • Ha gyógykezelés alatt állunk, esetleg bizonyos betegségeink vannak, pl. egyes típusú cukorbetegség.
  • Egyeztessünk az orvosunkkal!

 

Megjelent a The Ecologist 2010. januári számában. A cikk első részében a toxikus anyagokról, a hétköznapi veszélyekről olvashatsz. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Pócsa Andrea.

A cikk a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] monkey

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás