fbpx

| Fogas Krisztina

Hogyan mentsük meg a konyhában a vitamint?

A tévhittel ellentétben megfelelő technikával akár hőkezelés után is vitamindús maradhat az étel. Ha a vitaminokról a friss zöldségen és gyümölcsön kívül nem jut más az eszünkbe, ideje, hogy tágítsuk gasztronómiai horizontunkat.

A tökéletes párolás titkai

A vitamintartalom megőrzésére a nyers fogyasztás után a legelterjedtebb eljárás a párolás. Ez történhet vízben vagy olajon, kevés víz aláöntésével. Párolással az étel nem fő szét, és a zöldségek roppanósak maradnak. A kevés vízben vagy csontlében történő, rövid ideig tartó párolás egyik nagy előnye, hogy a vízben oldódó vitaminok nem vesznek úgy el, mint a hosszú lében. Ha tömény só helyett inkább zöldfűszereket használunk, nemcsak harmonikusabb lesz az étel íze, de kevesebb vitamin oldódik ki a só miatt – osztja meg jó tanácsait Benke László mesterszakács.

A jó párolás titka, hogy a zöldségeket először mossuk meg alaposan, és még vizesen tegyük őket az edénybe. A lábost legfeljebb kétharmadig töltsük. A párolás egész ideje alatt a fedőnek az edényen kell lennie, így a gőz a fedővel való érintkezéskor kicsapódik és visszacsöpög a zöldségre. Ez a folyamat addig ismétlődik, amíg a zöldség elkészül, azaz ideális esetben kívül roppanós, belül puha. A borsó, bab, karfiol és spenót párolási ideje 18-20 perc, a krumplié 20-30, a hagymáé pedig 30-40 perc.

Gőzölés
A főzőlé forró gőzében puhítjuk az ételt. A főzőlé lehet víz vagy hús-, illetve zöldségleves, bor, fűszeres lé. A gőzöléshez helyezzünk egy rácsot a lábosra, kevés forrásban lévő folyadék fölé, erre tegyük a gőzölendő zöldségeket. De használhatunk külön erre a célra tervezett gőzölőedényt is. 

A méregtelenítésben is szerepet játszó B2– és az ép bőrért dolgozó B6-vitaminnál átlagosan egyötödnyi főzési veszteséggel számolhatunk, az idegrendszeri működést segítő B1-nél és az anyagcserében szerepet játszó pantoténsavnál egyharmaddal – mondja Szász-Győző Zsuzsanna dietetikus. 

A nyersanyagok többségében 10 perc párolással vagy 20 perc gőzöléssel lehet a legtöbb C-vitamint megmenteni. A hőhatáson kívül a darabolás, hámozás, áztatás és a főzőlé kiöntése is csökkenti az ételek vitamintartalmát. A legtöbb vitamin könnyen elbomlik fény vagy lúg hatására.

A lencsét, a babot és a káposztát viszont párolás helyett inkább főzzük, mert ezeknek a zöldségeknek sok vízre van szükségük ahhoz, hogy megpuhuljanak. Érdemes az első főzőlevet le is önteni róluk, a puffasztó hatású anyagokkal együtt. A kuktával le lehet rövidíteni a főzés idejét, de a magas nyomás miatt a vitaminok ugyanúgy elpusztulnak, mint a sima főzésnél. (A C-vitamin és általában a többi vízben oldódó vitamin 60 fokig állja a hőt.)

 

Sült hőmérő

Azt mindenki tudja, hogy a különböző alapanyagokat különböző ideig kell főzni; más-más időtartam alatt érik el a mikrobák pusztulását okozó hőmérsékletet.

A főzőcskézésnek ugyanis – azonkívül, hogy finomat együnk – ez utóbbi a célja. Az étel belső hőmérsékletét legegyszerűbben a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal által ajánlott ételhőmérővel lehet ellenőrizni. Ez a nagyon tudományos eszköz készülhet műanyagból vagy fémből. Utóbbi azért jobb, mert akár együtt süthetjük-főzhetjük az étellel, így például a húsba szúrt hőmérő kijelzőjét folyamatosan nézegethetjük. Ha nincs spéci hőmérőnk, az ételek ajánlott elkészítési ideje, valamint a sütő hőfoka jelenthet támpontot.

 

Rántás, habarás helyett
A vitaminok és tápanyagok megtartására kiváló a saját anyagával való sűrítés néven ismert módszer. A magyar konyha imádja a rántást és a habarást, a franciák viszont inkább úgy oldják meg a sűrítést, hogy például a zöldborsólevesnél a főtt zöldborsó egy részét áttörik, átpasszírozzák, és ezzel sűrítik a levest. 

Aszal, áztat, csíráztat

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásban helye van az aszalt gyümölcsöknek, zöldségeknek is, hiszen van bennük rengeteg fontos vitamin, ásványi anyag (kálium, magnézium) és rost. Az aszalt gyümölcsöknek azonban magas a cukortartalmuk, így magas az energiatartalmuk is.

Ne faljuk őket oly lelkesedéssel, mint friss társaikat. (Míg 10 dkg aszalt szilva közel ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint 10 dkg friss szilva, cukortartalom és kalória tekintetében jelentős az eltérés: 10 dkg friss szilvában 13 gramm szénhidrát és 58 kalória van, ugyanennyi aszalt szilva energiatartalma 268 kalória a 62 gramm szénhidrát mellett.)

Aszalás előtt a gyümölcsöket, zöldségeket alaposan meg kell tisztítani és mosni, majd teljesen megszárítani. Az almát, körtét, gyökérzöldségeket fel kell aprítani, és karikára vágni vagy kockázni.Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát nem szabad eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a legértékesebb, cukros leve, és íztelenné, rágóssá válik. Aszalás előtt a szilvát meg lehet fürdetni szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget, és meggyorsítja az aszalást.

Az aszalás tarthat csupán egy-két órán át, ilyenkor csak „átmelegszik” a gyümölcs, egy egész nap alatt viszont teljesen kiszárad, és utána hosszabb ideig eláll. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll-, vászon- vagy papírzacskóban.

Élő ételek
Repka Ágnes, az élő ételek szakértője szerint élelmiszert csak frissen vagy aszalva, tehát főzés, sütés vagy bármilyen hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani.
Az élő ételek irányzatának követői kenyér helyett is búzát csíráztatnak, és azt aszalják meg, illetve keverik össze egyéb összetevőkkel, amelyből egyfajta kenyérhelyettesítő kekszet kapnak. Ezek a konyhatechnológiák kevésbé terhelik a környezetet, mint a főzés-sütés, és mivel vegán ételekről van szó, sokkal kisebb az ökológiai lábnyomuk is – érvel az élő ételek mellett Repka Ágnes. A vegán (azaz hús-, tej-, tejtermék- és tojásmentes) táplálkozás a konyhatechnológiáktól függetlenül is jóval fenntarthatóbb, mint a mindenevő táplálkozás, hiszen az állattartáshoz képest sokkal kevesebb vizet és földterületet használ, és nem termel melléktermékeket.

A csíráztatás a másik eljárás, amelynek segítségével az étel „élő” marad. Nem kell hozzá se föld, se napfény, és a kicsírázott magokból rendkívül finom és – a szervezet számára könnyen feldolgozható – ásványi sókban és fehérjékben gazdag, garantáltan vegyszermentes táplálék készíthető. 

A csíranövények minden évszakban elkészíthetők, de különösen télen fontosak, amikor kevés a friss, vitaminokban gazdag zöldségféle. Csíráztathatunk speciális tálkában vagy hagyományos módon, tányérban, bögrében, befőttesüvegben.

Praktikus azonban, ha olyan edényt választunk, amelyben öntözéskor csak annyi víz marad, amennyi elegendő a magvak nedvesen tartásához.

A magvakat először alaposan mossuk meg hideg vízben, majd néhány órára vagy egy éjszakára áztassuk be, hogy kellőképpen megduzzadjanak.

Ezután öntsük le róluk az áztatóvizet, öblítsük le őket, és tegyük bele a csíráztatóedénybe, amelyet lehetőleg szellős helyen, szobahőmérsékleten tároljunk.

A magokat naponta kétszer öblítsük le és öntözzük meg. Salátákhoz általában a gyenge, kevésbé rostos csírákat használjuk. A sötét helyen tartott magvak csírái általában fehérek és több B2-vitamint tartalmaznak, a világos helyen tartottak pedig zöld színűek, magasabb C-vitamin- és klorofilltartalommal.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

 

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás