fbpx

| Tudatos Vásárló

Hogyan ismerheted fel a közvetlenül a gazdától érkező zöldségdobozt?

Egyre több zöldség és gyümölcs házhozszállítási szolgáltatás van a hazai piacon, és szaporodnak a közösségi mezőgazdasági rendszerek is. Mivel gyakran mindkettőt dobozrendszernek nevezik, a fogyasztóknak nem könnyű eligazodniuk ezek között. Összegyűjtöttünk pár szempontot, hogy mire figyelj, ha valóban közvetlenül a termelőtől szeretnél vásárolni.

Az elmúlt hetekben több olvasói megkeresést is kaptunk, amelyben arról érdeklődtetek, hogy mit lehet tudni erről vagy arról a dobozrendszerről, ajánljuk-e őket. Bár senki helyett sem dönthetünk, abban tudunk segíteni, hogy ha valóban közvetlenül a termelőtől szeretnétek vásárolni, mire figyeljetek.

Egy házhozszállítást kínáló „zöldségdoboz rendszer” még nem garancia arra, hogy közvetlenül a termelőt támogatjátok, hiszen a termék jöhet a nagybaniról is, így az eredete elég kétséges. Kivételek persze mindig vannak. Ezért is fontos, hogy mindig nézzetek utána a legfontosabb elveknek, mielőtt csatlakoztok.

Közösségi mezőgazdaság részes rendszereiben vagy bevásárló köreiben erre számíthatsz:

Közösségi mezőgazdaság (CSA) részes rendszere Bevásárló körök Dobozos zöldség- gyümölcs házhozszállítás
Szezonalitás Kizárólag idényterméket kapsz. A februári epret és a tavaszi paradicsomot felejtsd el! Előfordulhat télen is eper vagy „magyar narancs”.
Átláthatóság Közvetlen, akár napi szintű kapcsolatban állsz a gazdával, van lehetőséged megismerni a gazdaságát. A közösségi eseményeken van lehetőséged megismerni a gazdákat és a termelőket, és akár a gazdaságba is ellátogathattok a többi vásárlóval. Nem mindig egyértelmű, hogy melyik termék milyen termelőtől származik. Néha nem teljes a termelői lista.
Megbízhatóság Ha nem minősített bio a termelő, akkor is tisztában lehetsz azzal, hogy milyen növényvédelmi módszereket, milyen vegyszert használ. A fentiek miatt kérdéses.
Élelmiszer-kilométer Alacsony
A gazdaság legtöbbször a környékeden működik, nem utazik sokat az élelmiszered.
Alacsony

A termékek a környékedről érkeznek. A legtöbb bevásárló kör konkrétan megfogalmazza, hogy max. hány kilométerről érkező terméket vesz fel a kínálatba.

Ha nem teljes a termelői lista (vagy nincs is), nem tudhatod, honnan jön a termék.
Hosszú távú elköteleződés Van

Több hónapra vagy egy évre előre szerződést kötsz a gazdával, és abban az időszakban minden héten kapod a dobozt.

Nincs

Ha akarsz, minden héten rendelhetsz, de nem kötelező.

Nincs

Ha akarsz, minden héten rendelhetsz, de nem kötelező.

Értékesítés Közvetlen

Nincs közvetítő közted és a gazda között; közvetlenül a termelővel állsz kapcsolatban, hozzá fordulhatsz kérdéseiddel, panaszaiddal.

Közvetett

A bevásárló közösség egy önszerveződő forma, ahol mindenki önkéntesen, lehetőségekhez képest egyenlő arányban vesz részt a beszerzésben, elosztásban. A szervezés költségeit (pl. telefon) a közösség tagjai fedezik.

Mindig elérhető a termelők neve (mindegyiké) és legalább néhány alapinformáció róluk.

Közvetett

Egy elosztó szervezet vagy vállalkozás koordinálja a rendelést, szállítást, többnyire nem önkéntes alapon.

Ár Nem a szupermarketek áraival találkozol, hanem a termelés tényleges költségei tükröződnek az árban. Szerződéskötéskor, év elején állapodtok meg közösen az árban. Pontosan ismered a termelés költségeit. Nem a szupermarketek áraival találkozol, hanem a termelő tényleges költségei tükröződnek az árban.

Az árat a hét elején, megrendeléskor látod a megrendelő felületen v. levelezőlistán.

Az árképzésnél nem a termelés költségeinek a fedezése a cél, hanem az olcsóság. Akár szupermarket-áron is kínálnak terméket, ami rosszabb esetben akár 50%-a is lehet a reális árnak.
Szellemiség Nem csak az a cél, hogy biztonságos élelmiszert vehess, hanem, hogy egy közösség tagjaként támogasd a gazdát, a vidéki térségek fennmaradását. Viszonzásul a gazdák is melletted állnak, igyekeznek sokféle és jó minőségű termékekkel ellátni téged és a családodat. Ki tudja?

A közösségi mezőgazdaság részes rendszereiről itt olvashatsz.

A bevásárló körökről itt olvashatsz.

Kép: nagymelinda

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás