• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Hogyan együnk jól?

2014.02.05. /

Amikor elgondolkozunk az élelmiszerek árán, sokszor kihagyunk egy nagyon sokatmondó szempontot: azt az arányt, ami kifejezi, hogy mennyit költünk teljes jövedelmünkből a megevett ételre. Mikor eszünk jól?

Amerikában ez az arány például elég alacsony, az amerikai emberek jövedelmüknek csupán 6,6 százalékát költötték élelmiszerre 2012-ben – kevesebbet, mint bármelyik másik ország a világon. Összehasonlításképpen ez a kiadás átlagosan 15,9 százalék Brazíliában, 24,9 százalék Mexikóban, és 35,95 százalék Vietnámban.

Az olcsó viszont sokszor drága, az élelmiszerért ki nem fizetett költségek más területeken jelentenek extra kiadásokat. Például az egészségügyi ellátásban (cukorbetegség, elhízás, immunrendszeri problémák, a tanulási nehézségek), vagy a környezetvédelemben (a széles körben terjedő talajvízmérgezés, állati/növényi/rovar stb. fajok drámai kihalás). A legjobb módjai annak, hogy igazán jó minőségű élelmiszerhez juss:

 • A szezonálist keressük: Erősebb az íze (mert érett), tápanyagban gazdag (mert frissen szedett), és megfizethető (mert van bőven). Klasszikus esete a kereslet és a kínálat vásárló számára kedvező áron történő találkozásának. 
 • Termelői piac, vagy Szedd magad: Hogy ez mennyire üde, izgalmas időtöltés! Kis beszélgetés, dumaparti, okosságok, jó illatok, friss érzet, gyerektalálkozó, szórakoztató világ. Kóstolj, mert nincsenek egyentermékek, és vidd haza a heti ízvilágodat. Tudd meg, mit eszel pontosan, vagy hogyan nőtt meg olyanra, ahogy neked tetszik. A Szedd magad se rossz, bár mégse ugyanaz, mint a piac. Mégis hasznos tapasztalat arra rájönni, hogy az alma a fán terem és nem a boltban!
 • Bevásárló közösségek, szövetkezetek, közösségi mezőgazdálkodás
 • Számos olyan forma létezik, amelyek a helyi termékek érdeklődőkhöz való eljuttatását tűzik ki célul (ezek gyakran a helyi élelmiszert is képviselik egyben – azaz a lehető legközelebbről, max 50 kilométeren belülről szedik össze a terményeket). Még izgalmasabbak a közösségi mezőgazdaságok, ahonnan hetente juthatsz megbízható bio zöldségekhez.
 • Válts formát: A kimérős kiszereléseket sokan bizalmatlansággal fogadják, de ha kicsit utánaszámolunk, kiderül, hogy így sokkal olcsóbbak az élelmiszerek. A megmaradt pénz pedig mehet a bio finomságokra, pl. nálam ez az asztalszilva.
 • Befőzés, savanyítás: Érdemes a nagymamától vagy egy kurzus során megtanulni a műfajt. Az ínséges téli időszakban életmentő tud lenni egy chutney, lekvár, vagy egy fincsi savanyúság. Én például vettem 4250 ml-es üveget a téli savanyúknak, de a fagyasztás se rossz.
 • Kevesebb hús és tejtermék: A hús-, és tejtermékek drágábbak, és még a hagyományos módszerek mellett is nagy terhet rónak a környezetre és az egészségre. Külön érdemes etikailag is átgondolni a nagyüzemi állattartással kapcsolatos takarmányozási módszereket.
 • A hüvelyesek (mint a bab és a lencse) és diófajták (például napraforgómag és mandula) ízes helyettesítői a húsnak. Ha mégis hús, akkor ritkán, és válasszunk minőségit.
 • Élelmiszercsere, cserebere, barter: Terményt terményre (saját paradicsom saját őszibarackra), ételt ételre (saját befőtt, saját savanyúságra), vagy bármit bármire (lisztet gyerekvigyázásért, befőzési trükköket grafikai munkáért). A lehetőségek tárháza végtelen, keresd a csereközösségeket.
 • Böngészés: Hogy mit jelent ez? A betakarítás után maradt, vagy a betakarítás szempontjából gazdaságilag nem kifizetődő termőterületeken található termények összeszedése. Köszönhetően az új keletű kezdeményezéseknek, mint például a Crop Mobster Amerikában, ez a gyakorlat tapasztalhatóan újjáéled.
 • Vendéglátás helyett batyus buli: Az étterem kellemes esetenkénti megoldás, de nem ajánlott életforma: drága és még komótosan fogyasztva is gyorsan múló élmény. Ezzel szemben, ha mindenki visz valamit a közös asztalra, sok íz és sok megbeszélnivaló van, és költségek sem akkorák, mint egy étteremben.
 • Termeld Te: A saját termény olyan, mint a saját nyomtatott pénz.  A legfontosabb egy jó talaj, ha megvan, a jó termények már csak a ráadás. Nincs föld? Keresd a helyi közösségi kerteket. Csíra, saját hajtások bent, kint – a legjobb mindenkinek, egészségnek, tárcának, bolygónak.

Forrás: Foodtank.org

Kép: Andacs Noémi

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében