fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy készül a cipőd? – Mérgező króm vegyületek a lábunkon

A krómmal cserzett bőr feldolgozása során keletkezett hulladék mindössze 14%-a, a tanninnal cserzett bőrnél a hulladék 100%-a újrahasznosítható. Cikksorozatunk 6. részében a cipőiparban használt veszélyes anyagokról olvashatsz. 

A cserzésre alkalmas anyagok két csoportra oszthatók: növényi és ásványi eredetű anyagokra. A világon leggyakrabban (80%-ban) használt cserzőanyag az ásványi eredetű króm. A legelterjedtebb növényi cserzőanyag a tannin, amelynek – a krómmal ellentétben – van egy nagyon hasznos tulajdonsága: a feldolgozás során keletkező hulladék teljes mértékben újrahasznosítható.

 

A króm-alapú cserzési folyamat során keletkezett hulladékból újrahasznosítható anyag aránya mindössze 14%, ezt az az építőipar hasznosítja.

 

Króm vegyületek a vásárlók bőrén

A krómnak számos formája van. A cserzés során leggyakrabban használt formája a trivalens króm, amely a tudomány jelenlegi állása szerint nem káros az emberi egészségre.

Bizonyos körülmények között azonban a cserzett bőrben maradt trivalens króm (III) vegyületek oxidáció során hexavalens króm (VI) vegyületté alakulhatnak, amely viszont rendkívül mérgező.

A hexavalens króm vegyületei irritálják a szemet, a bőrt és a nyálkahártyát. Nem mellesleg pedig ismert rákkeltő vegyületként tartják nyilván (az ENSZ Rákkutató Intézete, az IARC szerint az egyes csoportba tartozik). 

Az EU 301/2014-es rendelete szerint tilos forgalomba hozni olyan bőrterméket, amely 3 mg/kg-nál magasabb koncentrációban tartalmaznak hexavalens krómot. [A rendelet 2015 májusában lépett hatályba, 12 hónapos türelmi idővel. Szerk]

Minél több trivalens króm marad kötés nélküli formában a feldolgozott bőrön, annál nagyobb az esélye, hogy hexavalens krómmá alakul. Az egyik megoldás ennek elkerülésére a lehető legjobb minőségű feldolgozás, a másik pedig a króm helyettesítése más vegyületekkel.

 

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás