• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Hódít a zacskós tej

2008.08.19. /
Magyarországon egyre inkább visszaszorulóban, Angliában viszont most kezd hódítani a zacskós tej. A brit szigeteken az utóbbi hónapokban több élelmiszerlánc kínálatában is megjelent az ott egyelőre újdonságnak számító zacskóba csomagolt tej.

A zacskós tej reneszánsza a környezetkímélő csomagolásnak köszönhető: brit vélekedések szerint a tej csomagolásából eredő hulladék 75%-kal csökkenthető volna, ha az emberek műanyag kannás, illetve dobozos helyett zacskós tejet vásárolnának. A műanyag kannás tej kiváltásával évente akár 100.000 tonnával kevesebb háztartási hulladék kerülne az angol szemétlerakókba.

Az új csomagolás bevezetésével egyidejűleg megjelentek a boltok polcain a nálunk is ismert tejtartók, különböző honlapokon pedig videók segítségével mutatják be a tejes zacskók használatát.A zacskós tej egyébként az angolszász világban sem számít újdonságnak, Kanadában és Dél-Afrikában évtizedek óta használják ezt a csomagolási módot. Sőt, maguk az angolok is próbálkoztak vele a 70-es években, de sikertelenül. A Sainsbury's üzletlánc 2001-ben ismét fontolóra vette a zacskós tej bevezetését, de végül elvetették az ötletet.

A gyártók szerint a brit fogyasztók számára egyre fontosabb a környezettudatos magatartás, ezért biztosak benne, hogy ezúttal hamar népszerűvé válik az új csomagolási forma. Jelenleg évente 9 milliárd műanyag tejes kanna végzi a szemetesekben, és ennek csupán 7%-a kerül újbóli feldolgozásra.

Számos más országban is fogyasztanak zacskós tejet, így Lengyelországban, a skandináv országokban, Argentínában és Uruguayban is. Az Izraelben forgalmazott tejek 90%-a zacskós tej.

Szomorú, hogy Magyarországon viszont egyre kevesebben vásárolnak zacskós tejet. A GfK 2005-ös körképéből kiderül, hogy 2002 és 2005 között 38%-ról 24%-ra csökkent a zacskós tej piaci részesedése, miközben a dobozos tejé (UHT és friss tej) folyamatosan növekedett.

A zacskós tej előnyei:

  • a dobozos-műanyagos kannás megoldáshoz képest 75%-kal kevesebb hulladék származik a csomagolásból (ráadásul egyes brit forgalmazók biológiailag lebomló zacskóba töltik a tejet);
  • az üres zacskó minimális helyet foglal, szemben a műanyag flakonos, dobozos csomagolással;
  • kevesebb anyag, energia szükséges az előállításához;
  • a tejes zacskó műanyag hulladékként reciklálható (a tejes dobozok újrafeldolgozása körülményes, mivel többféle anyagból készülnek - pl. Angliában ezek csupán 7%-át reciklálják).
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében