• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Helyi, élménydús, olcsó és öko. Mi az?

2009.09.24. /
Összeállításunkban a magyarországi nemzeti parkok turisztikai szolgáltatásait ismertetjük.

Ha valaki igazi ökoturista szeretne lenni, nem kell messzire mennie. Az ország tíz nemzeti parkja számos látnivalót és programot kínál a természetközeli élményekre vágyóknak: mindegyikben lehetőség van gyalogtúrákra, kerékpártúrákra és madármegfigyelésre. Az Aggteleki, a Bükki, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban vezetett barlangtúrákra várják az érdeklődőket. Kenuzni, csónakázni lehet a Duna-Ipoly, a Duna-Dráva, a Fertő-Hanság és a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A Hortobágyi Nemzeti Parkban lovaglást, az Őrségi Nemzeti Parkban szekértúrákat szerveznek a látogatóknak.

A nemzeti parkok többségében a turisztikai szolgáltatásokat a látogatóközpontok fogják össze, ahol legtöbbször kedvező árú szállást is kínálnak. A látogatóközpontokban csoportokat is fogadnak, így ezek ideális helyszínt kínálnak osztálykirándulásokhoz vagy akár céges tréningekhez - ha egy vállalkozás szívesebben támogatja forintjaival a környezet védelmét, mint a szállodaláncokat. Minden központban van tábla vagy flipchart állvány, és lehet kivetítőt használni. A fiatalságot erdei iskola és tábor várja minden helyszínen.

Mielőtt útnak indulunk, érdemes a nemzeti parkok munkatársainál érdeklődni a szállás- és programlehetőségekről. Az általános tájékozódást segíti a nemzeti parkok központi honlapja, amelynek programnaptárát rendszeresen frissítik. Tapasztalataink szerint a honlapon megadott központi e-mail címekre küldött levelekre a legritkább esetben válaszolnak, érdemesebb telefonon kérdezősködni.

 

A nemzeti parkok látogatóközpontjai és elérhetőségeik

A Duna-Dráva, és a Balatoni nemzeti parknak nincs látogatóközpontja, a megadott általános nemzeti parki telefonszámon vagy internet oldalon tájékozódjunk.

 

 

Látogatóközpont

Látogatóközpont címe

Telefon

Internet

Aggteleki NP

Vörös-tói Látogatóközpont

Aggtelek és Jósvafő között

(06 48) 503 000

www.anp.hu

Balatoni NP

-

-

(06 87) 555 260

www.balaton.hu

Bükki NP

Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont, Felsőtárkány

3324 Felsőtárkány, Ifjúság u. 34/1.

(06 36) 534 078

ww.bnpi.hu

Duna-Dráva NP

-

 

(06 72) 517 200

www.ddnp.hu

Duna-Ipoly NP

Királyréti Oktató- és Látogatóközpont

2624 Szokolya, Királyrét

(06 1) 585 325

www.dinpi.hu

Fertő-Hanság NP

Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, Fertőújlak

Sarród, Fertőújlak (Mekszikópuszta)

(06 99) 537 520

www.ferto-hansag.hu

Hortobágyi NP

Hortobágyi Látogató és Oktatóközpont

4071 Hortobágy, Petőfi tér 13.

(06 52) 589 000

www.hnp.hu

Kiskunsági NP

Természet Háza, Kecskemét

6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.

(06 76) 500 068

www.knp.hu 

Körös-Maros NP

Körösvölgyi Látogatóközpont, Szarvas

5540 Szarvas, Anna-liget 1.

(06 66) 313 855

www.kmnp.hu 

 

Réhelyi Látogatóközpont

5510 Dévaványa, Réhely

(06 66) 483 083

www.kmnp.hu 

Őrségi NP

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, Kőszeg

9730 Kőszeg, Aradi vértanúk parkja

(06 94) 563 174

www.orseginpi.hu 

 

 

Séta a parkban: programok, látnivalók

 

Az Aggteleki Nemzeti Park területén tekinthetjük meg a világörökség részét is képző Aggteleki-cseppkőbarlangot, de ezen kívül a nemzeti park határain belül 23 fokozottan védett barlang található. Az aggteleki barlangban koncerteket is hallgathatunk. Vállalkozóbb kedvűek benevezhetnek a különböző nehézségű, akár hétórás barlangtúrákra.

Útban Aggtelekre érdemes meglátogatni a Martonyi kolostorromot, az 1943-ra kihalt Derenki romfalut, a tájházakat (Szögliget, Aggtelek, Perkupa), a hucul ménest Gergéslápán, valamint átkelni a Ménes-völgyön.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park magában foglalja a Kis-Balaton területét is, ahol ritka madárfajokat figyelhetünk meg - akár egy gyönyörű természetfilmben. A nemzeti parkhoz tartozik Tihanyi-félsziget is, hazánk első tájvédelmi körzete, amelynek különlegessége a gyönyörű, illatos levendulás liget. A fesztiválok kedvelői ellátogathatnak a nemzeti park területén rendezett Bivalyfesztiválra, a terelőkutya-bajnokságra, a Tihanyi Levendula Fesztiválra vagy a Művészetek Völgyébe.

Aktív turistáknak való az Öreg fától öreg fáig túra, a kis-balatoni csónaktúrák vagy az overállos barlangi túra a Szentgáli-kőlikban és a Csodabogyós-barlangban. Aki különleges fotókra vágyik, leskunyhós természetfotózáson vehet részt. Ha erre járunk, csónakázzunk egyet a Tapolcai-tavasbarlangban, esetleg látogassuk meg a Zirci Arborétumot is.

A Bükki Nemzeti Park területének 95%-át erdő borítja, s itt található többek között az ország legmélyebb barlangja, az Istvánlápai-barlang, a kiépített lillafüredi Anna- és Szent István-cseppkőbarlangok vagy a Miskolctapolcai-tavasbarlang. A vidék nevezetessége a Szalajka-patak 17 m magasról aláhulló Fátyol-vízesése. Az állatvilág különlegességei a kerecsensólyom, a parlagi sas, a sebes pisztráng, és itt található a híres lipicai ménes is.

A nemzeti park területén olyan érdekességek találhatók még, mint a nemrég feltárt az Ipolytarnóci ősmaradványok, a hagyományos faluképéről híres Hollókő és a szilvásváradi Milleniumi kilátótorony.

Túrakedvelő csoportok számára indítják a bükki ősemberbarlangok túrát, a forrástúrát, a kaptárkövek túrát és az Ilona-völgyi pataktúrát, valamint a védett területeket is érintő kerékpártúrákat. A lelkes önkénteseket a tavaszi békamentési hónapra várja a nemzeti park.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban található az ország legnagyobb ártéri erdője, Gemenc. Béda-Karapancsa területén háborítatlan ártéri erdők, ligeterdők várnak minket, és itt van az ország legjelentősebb fekete gólya és rétisas állománya is. A vizes élőhelyeken megfigyelhetjük az eurázsiai hódot és a vidrát. A Zengőn terem a híres bánáti bazsarózsa.

A nemzeti parkban csoportok gyalogos vagy kenutúrákon vehetnek részt, ahol képzett vezető kalauzolja a résztvevőket a legérdekesebb látnivalókhoz. Az ország déli részén barangolva ne hagyjuk ki a villányi pincéket és a siklósi várat se!

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik a Fertő-tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, a síkvidéki sós (!) tavak legnyugatibb képviselője. A Fertő-tónál fészkel a nagy kócsag, a vörös gém, a kanalasgém és a nyári lúd. A környék érdekes látnivalói közé tartozik az Eszterházy-kastély, a sarudi és a fertőszéplaki tájház, a fertőbozi Gloriette kilátó, a Széchenyi- kastély, a Püspöki kőfejtő és Sopron belvárosa.

Baráti társaságok, iskolai csoportok felejthetetlen élményben részesülhetnek, ha beneveznek egy nádasbéli kenutúrára, hajnali madárlesre vagy egy kirándulásra a Fertő szikes tavai mentén. Szakképzett vezető segítségével megismerhetik a Vérfüves rét titkait is.

A Hortobágyi Nemzeti Park az ország első nemzeti parkja, itt él legnagyobb madarunk, a túzok. A pusztákon megismerkedhetünk a Magyarországon őshonos haszonállatokkal: a magyar szürkemarhával, rackajuhval és a mangalicákkal. A nemzeti park rengeteg programnak ad otthont, többek között a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelepnek, a Szent György-napi Országos Biovásárnak, és a Kihajtási Ünnepnek, az Országos Gulyásversenynek, Pásztortáncversenynek, a Hortobágyi Lovasnapoknak, a Táltosnapnak, Délibáb Futásnak, Hortobágyi Hídi Vásárnak, a Bikaárverésnek és a Vizslaversenynek.

Várja a vendégeket a Hortobágyi Pásztormúzeum, a Pusztai Állatpark, a Hortobágyi-halastavi bemutatóterület (kisvasút) és a Karcagi Szélmalmi Fogadóház is. Csakis a Hortobágyra menjünk, ha tikkadt szöcskenyájat kívánunk látni vagy ha résztvevő megfigyelésen követnénk a természetvédelmi őr munkáját; izgalmas programnak ígérkezik a tavaszi madárvonulás és a darvak nyomába eredő vezetett csoportos túra is.

Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába-folyó völgyét és a Szentgyörgyvölgy környékét. Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt a természettel harmóniában, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát.

Az Őrség folyók és patakok által formált erdős dombvidék. A terület 63%-át erdők borítják, emellett jellemző élőhelyek a láprétek és a száraz kaszálórétek. A nemzeti park hagyományos rendezvényei a Virágzás Napjai, az Őrségi Vásár, a Fazekas Napok, Völgyhídi Vásár, a Rétesfesztivál, a Hétrétország - szerek és porták fesztiválja és az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál.

Az őrségben találhatók a jellegzetes szeres települések, szoknyás haranglábak, a veleméri árpádkori templom, a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes, a Fazekas Múzeum és számos működő fazekasműhely.

Ezen kívül ajánljuk még a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Tiszaalpáron található Árpád-kori falvat, amely az akkoriban használatos anyagokból és technikával épült, földfedésű veremházzal, szabadkemencével. A Körös-Maros Nemzeti Park Barnabás-napi rendezvényét és Szent Iván-éji Csillaglesét. Bámészkodó hajlamúaknak ideális a Körös-Maros Nemzeti Park, hiszen itt részt vehetnek a kardoskúti madárlesen vagy csillagászati megfigyeléseken is. De csoportoknak indítanak gyógynövényes és gombaismereti foglalkozásokat is.

A nemzeti parkok látogatóközpontjai által fenntartott, vagy ajánlott szálláslehetőségek és szolgáltatások árát a letölthető dokumentumban nézheted meg.

Köszönjük a nemzeti parkok munkatársainak segítségét az összeállítás elkészítésében.

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 15. számában.   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében