fbpx
Forrás bevásárlóközösség Tata

| Tudatos Vásárlók Egyesülete Mayer Barbara

Egyél helyit! – Forrás Bevásárlóközösség és helyi piac Tatán

Tavaly indult útjára a Forrás Bevásárlóközösség Tatán, amely heti átadásai egy kis helyi termelői piac formájában valósulnak meg. Környékbeli termelőkkel dolgoznak együtt, akik heti rendszerességgel szállítják finomabbnál-finomabb portékáikat a vásárlóknak. A szervezők, Herczig Szabolcs és Pál Zsuzsi várja a csatlakozókat.

Herczig Szabolcs és Pál Zsuzsi tavaly novemberben indította útjára a Forrás Bevásárlóközösséget Tatán, hosszas tervezés és előkészületek után. A modell egyelőre az előrendeléses vásárlás és egy kis helyi termelői piac hibridjeként működik, lehetőséget teremtve a személyes találkozásra, beszélgetésre és ismerkedésre. Környékbeli termelőkkel dolgoznak együtt, akik heti rendszerességgel szállítják finomabbnál-finomabb portékáikat a vásárlóknak.

Hibrid modell

Az átadások péntekenként vannak, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola ebédlőjében, jó idő esetén az udvarán. Van lehetőség rendelés nélkül is vásárolni, de a termelők a leadott rendeléseket teljesítik először.

Szabolcsék azért döntöttek emellett a hibrid modell mellett, mert induláskor még nem volt egy erős fogyasztói közösség, amire építhettek volna. Így, hogy az átadások egy kis helyi piac formájában valósulnak meg, a fogyasztók jobban megismerhetik a termelőket, és az átadásokon lehetőség van a közösség építésére is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók nagyon megszerették a piacot, a többség még előrendelés nélkül vásárol, de szépen lassan növekszik a leadott rendelések száma is. Jelenleg közel 30 termelővel dolgoznak együtt, és heti szinten közel 200 fogyasztó vásárol tőlük.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

Együttműködés a helyi termelőkkel

Szabolcs és Zsuzsi ellátogat minden érdeklődő termelőhöz, mielőtt azok csatlakoznak a bevásároló közösséghez, hogy jobban megismerjék őket és bemutassák nekik a rendszert, hiszen ez sokkal több egy egyszerű termelői piacnál.  A termelők akkor tudnak csatlakozni, ha megfelelnek az alábbi szempontoknak:

  • Távolság: a termelőnek helyinek kell lennie, ez kb. 30 km-es körzetet jelent a Forrás esetében,
  • Termelési mód: előnyben részesítik a bio- vagy ökológiai gazdálkodást folytató termelőket és azokat, akik ha még nem ilyen termelést folytatnak, de nyitottak, hogy ebbe az irányba változtassanak termelési módszereiken,
  • Szellemiség és együttműködés: szellemiségükben azonos értékeket képviselnek, mint a Forrás, és nyitottak a hosszabb távú elköteleződésre és együttműködésre mind a szervezőkkel, mind a gazdák és a fogyasztók közösségével.

Szabolcs és Zsuzsi ott voltak a TVE részvételi minőségbiztosításról szóló képzésein. A közeljövőben szeretnének kialakítani egy ilyen rendszert, a közösség általi minősítés modelljére építve bevonnák a bevásárlóközösség aktívabb fogyasztóit és termelőit a közös építkezésben. Hosszabb távon egy helyi védjegyet bevezetését is tervezik.

A részvételi minőségbiztosítás segíthet az ilyen közösségek építkezésében: az érintett termelők, szervezők és fogyasztók a közös víziójuk, álmuk megvalósítása érdekében közösen találják ki a működései keretek, hozzák meg a magukra vonatkozó szabályokat és közösen ellenőrzik azokat. A helyi értékekre, adottságokra és környezeti kihívásokra fókuszálnak, és segítik egymást a közös munkában.

Milyen termékek kaphatók?

A helyi termelők által kínált portékák köre nagyon széles, rengeteg finomság kapható. Vannak termelők, akiktől heti rendszerességgel lehet vásárolni, míg mások szezonálisan vagy 2-3 havi rendszerességgel kínálják áruikat. Mit vásárolhatnak azok, akik csatlakoznak a közösséghez vagy ellátogatnak a pénteki piacra?

  • zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt
  • kenyeret, pékárukat, péksüteményeket, rétest
  • tejtermékeket tehén- és kecsketejből
  • mézeket, mézes szörpöket
  • füstölt és friss húsárut
  • gyógy- és fűszernövényeket, gombát
  • bio borokat
  • levendula- és homoktövis termékeket
  • natúr kozmetikumokat

Ha szeretnél csatlakozni

Ha vásárlóként szeretnél csatlakozni, az aktuális rendelési listát letöltheted a közösség Facebook oldaláról, vagy ha feliratkozol a hírlevélre, automatikusan megkapod azt hetente. A rendelést szerda reggelig lehet leadni az adott hétre. Ha rendelés nélkül vásárolnál, vagy csak szeretnél többet megtudni a bevásárlóközösségről, ellátogathatsz a heti átadásra, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskolába, péntekenként délután 4 és 6 óra között.  Ha termelőként szeretnél csatlakozni, a pénteki piacon találkozhatsz személyesen Szabolccsal és Zsuzsival, vagy felveheted velük a kapcsolatot a  bevasarlokozosseg@gmail.com email címen.

Képek: Herczig Szabolcs


 Az EATINGCRAFT projektet az Európai Bizottság támogatja. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás