fbpx

| Markovics Vera

Helyes bőrápolás télen

A bőrápolás tudománya évszakról évszakra változik. Mi a teendő télen? Hogyan ápoljuk ilyenkor a bőrünket?

Stiftek, ajakbalzsamok
A Paraffin, a Petrolatum, a Silikon, a Mineral Oil, a Ceresin, a Polyisobutene, a Microkristalline Wax és a többi ásványiolajból származó anyag függővé teszi a bőrt. Vagyis, ha elkezdjük használni az ilyen anyagokból álló stifteket, akkor egy idő után az ajkak bőre még akkor is kívánni fogja a krémet, amikor egyébként nem lenne indokolt, szükséges használata.
A szájról egyébként is könnyen a szervezetbe juthatnak ezek a nem bőrrokon anyagok, elraktározódhatnak a májban, a vesékben és a nyirokcsomókban. A kontrollált natúrkozmetikumok ajak-termékeiben egyáltalán nem szerepelhetnek kőolajból származó anyagok, amelyek felhasználását ma már a WHO (az ENSZ Egészségügyi Szervezete) is ellenzi.

Télen több tényező is megviseli az emberek bőrét: a kinti hideg és a benti meleg nagy hőmérsékleti ingadozása; a fűtött szoba levegőjének és a téli hideg levegő alacsony páratartalmának köszönhető szárító hatása; valamint az a tény, hogy nyolc celsius fok alatt a bőr természetes védőtakarója már nem képes normális mértékben újratermelődni. Különösen a száraz, érzékeny bőrűek szenvednek ilyenkor, a testrészek közül pedig leginkább az arc van kitéve az időjárás viszontagságainak – a kezeket legalább megvédi a kesztyű, persze, ha nem restelljük felhúzni őket.

Télen tehát már az előbbiekben felsoroltak miatt is sokan panaszkodhatnak a bőrük állapotára, s akkor még nem említettük a naponkénti szappanozás, a feleslegesen használt peelingek káros hatásait. Summa summarum: tartós hidegben a bőr csúnyán kiszáradhat, és különösen érzékennyé válhat sok kozmetikummal szemben.

A környezeti szárazságtól a bőr víztartalmában keletkezik deficit. Ez egyrészt megfelelő kozmetikumok használatával, másrészt a belterek levegőjének kezelésével kezelhető és/vagy előzhető meg.

Először is, a hideg hónapokban érdemes olyan tisztálkodó szerekre áttérni, amelyek mentesek az erősen szárító Natrium-laurylsulfat mosóaktív, habzó anyagtól.

Szintén fontos szem előtt tartani, hogy mivel télen a zsírfélékből (faggyú, szaruzsír, verejték) kevesebb termelődik a szokásosnál, a nyáron olajosan fénylő bőr állapota rendszerint normalizálódik, a „normális” és szárazabb bőr azonban zsírosabb krémet kíván. A téli hidegtől és a széltől a telített zsírokban gazdag olajok, s viaszok képesek megvédeni a bőrt – ezeket érdemes még azelőtt magunkra kenni, hogy kimennénk a szabadba.

A már kiszáradt bőrt este, lefekvés előtt hidratáljuk – különösen fontos ez az amúgy is igénybe vett kezeink esetében, amelyeket a hideg még jobban megvisel. Mosogatás után, s éjszakára mindenképp krémezzük be őket. Fontos azonban, hogy nappal jobb elkerülni a magas víztartalmú krémek használatát, sőt, fagyos időben ezeket egyenesen tilos használni. A téli sportok szerelmeseinek erre feltétlenül gondolniuk kell, s természetesen a fényvédelemről sem szabad megfeledkezniük.

A hidegben lassabbá válik a bőr megújulása, ezért a téli hónapokban előtérbe kerülnek a bőr vérkeringését fokozó, meleget adó kezelések, pakolások is. A hideg lábak is erőre kapnak egy meleg lábfürdő, lábmasszázs után. A meleg fürdő szárító hatását kivédhetjük, ha olajat, tejszínt vagy vérpezsdítő aromaolajakat (rozmaring, gyömbér, fahéj – pár csepp oldószerben oldva) keverünk a vízbe.

Nagyon tanácsos programba iktatni az immunrendszert erősítő, a bőrt edző, méregtelenítő szaunázásokat is. Ha a szaunában hígított borsmenta vagy eukaliptusz illóolajat párologtatunk (töményen nem szabad a kőre önteni, csak pár cseppet vízzel keverve) a meghűléses betegségek ellen is felvértezhetjük magunkat.

Házi arcpakoláshoz kiválóan hasznosítható a friss ananász, a sárgarépa leve, az összenyomott banán, az avokádó vagy a tojássárgája. Ezek valamelyikét cseppnyi mézzel, tehéntúróval, pár csepp növényi olajjal keverjük pépessé és kenjük fel a gőzzel bemelegített arcra. A pakolások ideje alatt le kell feküdni. A hatóidő általában 20-30 perc.

Bőrünk állapota a belterek levegőminőségétől is függ, amit mi is befolyásolhatunk. Ideális esetben 40-60% a szoba levegőjének páratartalma, amit fűtési szezonban csak növényekkel és párologtatókkal lehet biztosítani. Ne felejtsük azonban el, hogy a baktériumok szaporodását megakadályozandó a vizes edényeket rendszeres tisztítani kell. Éjszakára, ha módunkban áll, kapcsoljuk le a fűtést a hálószobában – ne legyen 18-20 C foknál melegebb.

A kisbabák és a gyerekek bőrére különösen vigyázni kell. Bőrük sokkal érzékenyebben reagál az alacsony hőmérsékletre, mint a felnőtteké. Gyorsan kivörösödik, sebessé is válhat. Séták alkalmával zsíros krémmel kell védeni a hidegtől, a széltől.

Szeles, hideg időben az ajkak nagyon vékony bőre is védelemre szorul. Tartós használatra a természetes növényi olajokat, viaszokat (méhviasz, jojobaolaj, mandulaolaj, argánfaolaj, sheavaj) tartalmazó készítmények ajánlhatóak.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás