fbpx

| Tudatos Vásárló

Hello hal – a balatoni hekk alternatívája

Nem csak halazók működtetését, de különleges halételeivel az édesvízi halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul a Hello hal. A Tisza-tónál, a tiszaörvényi halazóban jártunk. 

Ismerős helyzet, amikor a balatoni vagy más hazai vízparti nyaraláson a büfében csak hekket választhatunk, ha halat szeretnénk enni. A tengeri halászat környezeti hatásairól már a tudatosvasarlo.hu is sokat írt, de most az egyszerűség kedvéért maradjunk a nagy távolságról történő szállítás okozta környezetterhelésnél. Egyszerű a képlet: minek messziről hozni, ha helyből is lehet?

A Tisza-tó partján, Tiszaörvényben ez komolyan gondolják. Hello hal néven halfalatozó nyílt a kerékpárút mellett, az ártéri tanösvényhez vezető kikötő közelében. A hely kellemes, tágas, hangulatos. 

Szezon végén jártunk ott, látszott, hogy sokan kihasználják még a meleg szeptemberi hétvégét. Folyamatos volt a jövés menés, de nem volt zsúfoltság. A kiszolgálás kedves, segítőkész.  A kínálat ötféle tiszai halból készült: harcsa, süllő, keszeg, ponty, busa. Megtudtuk, hogy a közeli településről Poroszlóról szerzik be az alapanyagot.

Olyan – nem éppen szokványos – halételek közül választhattunk, mint halhamburger, halkolbász, halas wrap, de volt ismertebb fish&chips és halleves is. A halak mind filézettek, így nincs gond a szálkával, és gyereknek is nyugodt szívvel adhatjuk. Az ízvilág kellemes, az adag bőséges.  A sörön kívül háziszörpöt is választhatunk az étel mellé. Az ár értelemszerűen nem vetekszik egy szokványos hamburgerével, de a halételek árát figyelembe véve megfizethető.

Miközben a vacsoránkra várakozunk, a falon lévő tájékoztató tábláról megtudhatunk néhány érdekességet az itt kínált halakról: kiderül, hogy a harcsa tömege akár a 100 kilogrammot is elérheti, húsa szálkamentes; a keszeg az egyik legszálkásabb halunk; a busa és ponty színhús kihozatala mindössze 25% a szálkázás és zsírtalanítás után. Külön tájékoztató szórólap van arról is, hogyan szálkátlanítsuk a keszeget.

Az egyetlen, ámde érzékeny, zöld szívünket megérintő negatívum, hogy egyszer használatos műanyag tányért, poharat és evőeszközt használnak. Úgy gondoljuk, hogy ha már ennyi energiát fordítanak egy ilyen jó ügy népszerűsítésére, akkor a hulladékcsökkentés is beleférhetne.  

A Hello hal jelenleg három helyen működik az országban. Tiszaörvényen kívül Kecskeméten és Budapesten a Ráday utcában is népszerűsítik a hazai édesvízi halfogyasztást. Reméljük jövőre még több ilyen lesz. 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.  

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás