• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Háztartási napelemes kiserőművek és intelligens energiamérés

2008.09.16. /
Magyarországon a napsütéses órák száma alapján legalább 200 megawatt áramtermelő kapacitást lehetne kiépíteni kisebb projektekből.

A napelemekkel kiépíthető 200 megawatt kapacitás (a jelenleg kiépített áramtermelő kapacitás több mint nyolcezer megawatt) mérsékli az elsődleges energia importszükségletét és ráadásul növeli az adott ingatlanok értékét is - mondta Herbert Ferenc, a Kandó Kálmán Főiskola megújuló energia kutatási központjának vezetője az MTI-nek.

A szakértő kifejtette: a napelemes áramtermelés beruházási költsége egy átlagos háztartás ellátására ötezer euró körül van, mintegy 1,25 millió forintot tesz ki. Az áram jelenlegi árát számolva ennek megtérülése most még nem látható, de néhány év múlva már "visszajön" a pénz. Amerikai számítások szerint ott már az évtized közepétől megtérülő beruházás lesz napelem telepítése áramtermelésre. A hosszú, 25 év feletti élettartam, a nulla káros anyag kibocsátás mellett további előny az is, hogy a tetőre szerelve a napelem árnyékoló hatása több Celsius fokkal mérsékli az épület belső hőmérsékletét.

Dán András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára és Vajta László az egyetem dékán-helyettese elmondta: az E.ON Titász területén megkezdett kísérleti projekt keretében 30 fogyasztónál olyan mérési rendszert helyeznek üzembe, amely megmutatja majd a fogyasztónak, hogy az egyes napszakokban mennyibe kerül számára a villamos áram. Az ár ismeretében a fogyasztó akkor kapcsolhatja be háztartási eszközeit, amikor az a legolcsóbb.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Chandra Marsono  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében