fbpx

| Levegő Munkacsoport

A hazai növényvédőszer-maradék vizsgálatokról

A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat 2004-ben összesen 2826 db mintán végzett növényvédőszer-maradvány vizsgálatokat, ezekből 2045 hazai, 781 pedig külföldi eredetű volt. A határérték feletti szermaradékot tartalmazó zöldségkultúrák közül a legnagyobb esetszámmal előforduló saláta emelhető ki.

A 156 salátamintából összesen 21 hatóanyagot sikerült kimutatni, amelyek közül a vinklozolin volt az egyik leggyakoribb. A vinklozolin egy a gyümölcsöknél használt gombaölőszer, amely Magyarországon az integrált gazdálkodás során is korlátozás nélkül alkalmazható. Nemrégiben kimutatták, hogy a növényvédő szer hatására károsodás lép fel a hímivarsejtekben, ami több generáción keresztül átadódik, így fennáll a gyanú, hogy a vinklozolin és a hasonló, a hormonháztartást megzavaró növényvédő szerek állnak a mintegy ötven éve tapasztalható termékenységcsökkenés hátterében.

A saláták vizsgálata során 9 esetben (5,8%) a kimutatható növényvédőszerek mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt 3 alkalommal annál egy nagyságrenddel nagyobb mennyiséget találtak.

A nem engedélyezett hatóanyagot tartalmazó 44 minta jelentős része (81%) is saláta volt. A nem engedélyezett szer használata a salátaminták közel negyedét, 23%-át (!) érintette. A határérték feletti minták között leggyakrabban a dimetoát (9 eset, a kifogásolható minták 20%-a) és a metilparation (7 eset, 16%) fordult elő legtöbbször. Az EU tagországok minden évben tagországonként elkészítenek egy egységes, a 8 vizsgált termék esetén 12-12 mintából álló növényvédőszer-maradék vizsgálatot. Ennek hazai eredményei alapján:

  • Az alma esetén 22 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 1 mintában nem találtak növényvédőszert; 4 mintában 1; 3 mintában 2; 4 mintában pedig 3 növényvédőszert találtak.
  • A salátánál összesen 17 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 3 mintában nem találtak növényvédőszert; 5 mintában 1; 1 mintában 2; 2 mintában 3; 1 mintában pedig 4 növényvédőszert találtak.
  • A szamócánál összesen 12 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 5 mintában nem találtak növényvédőszert; 5 mintában 1; 1 mintában 2; 1 mintában pedig 5 növényvédőszert találtak.
  • A paradicsomnál összesen 11 alkalommal találtak növényvédőszer-maradványokat. 5 mintában nem találtak növényvédőszert; 5 mintában 1; 1 mintában 2; 1 mintában pedig 3 növényvédőszert találtak.
  • A fejes káposzta, a póréhagyma és a rozs/zab kultúrák esetén nem találtak növényvédőszert tartalmazó mintát.

A mintavétel összességében 49 kultúraféleségre terjedt ki (31 zöldségféle, 15 gyümölcsféle, és 2 szántóföldi kultúra), az importtermékek esetén 44 kultúraféleséget és összesen 96 hatóanyagot vizsgáltak. A hazai mintavételi program elsősorban a fő fogyasztási szokásokat reprezentáló terményekre irányult, és összesen 148-féle hatóanyagot vizsgáltak.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach@levego.hu.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás