fbpx

| Szilva Eszter

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

„A hazai gyümölcsök legjava”? – A Rauch-hoax nyomában

A közelmúltban a Tudatos Vásárlónak is számtalanszor elküldték azt az emailt, ami a Rauch bojkottjára szólított fel. De mi igaz a mások által hamar hoax-listázott körlevél állításaiból?

„A Rauch cég nem veszi át a magyar kistermelőktől a gyümölcsöt, helyette külföldi árut hoz be. Így pl. a ribizlit (piros és fekete) a termelőknek le kell verniük a bokrokról!!! … Javasoljuk, hogy ne vegyetek Rauch termékeket, és szóljatok másoknak is” – szólított fel a Rauch Hungária Kft. termékei elleni bojkottra az utóbbi hónapok egyik legszélesebb körben terjedő körlevele.

A Rauch persze cáfolt, szeptember végén kiadott nyilatkozatukban pedig valótlan, légből kapott rémhírnek nyilvánítják a vádakat. Hoax vagy nem hoax a „nógrádi gyümölcstermelő barátaink” panaszait tolmácsoló kör-email? Utánanéztünk az esetnek, ami persze bonyolultabbnak bizonyult annál, mint azt első látásra gondoltuk. Úgy tűnik, hogy a Rauch igenis átvette a gyümölcsöt, a termelési szezon vége felé azonban akadhattak kisebb problémák.

 

„A legtöbben csak azért csinálják, mert nem akarják otthagyni a földet”

A Nógrád határában húzódó jókora gyümölcsös a késő őszi napsütésben már nem sokat árul el az idei szezonról, annyit viszont igen, hogy a gyümölcstermesztés az ittenieknek, ha csak kiegészítő jelleggel is, de igen fontos bevételi forrás. Ezt Szórágy Gyuláné, a község polgármesterasszonya is alátámasztotta. Ő azonban, a megkérdezett falubéliekhez hasonlóan, nem hallott a Rauch-körlevélről, s cáfolta azt is, hogy problémák lettek volna a gyümölcsfelvásárlással. „Hogy milyen áron, az már más kérdés…” – tette hozzá keserű mosollyal.

A felvásárlási árra panaszkodott a főleg málnatermesztéssel foglalkozó Srám István és felesége is. Ők a szomszédos – és a környék termelőinek nagy részével szerződésben álló – berkenyei faluszövetkezetnek szállítják a gyümölcsöt. A málnát idén kilónként 80-100 forintért vették át tőlük, ami szinte még a napi munkabért sem fedezi. A málna ugyanis sok munkát igénylő növény: kézzel szedik, évente többször permetezik.

„A föld 30 éve megvan. A legtöbben már csak azért csinálják, mert nem akarják otthagyni a földet” – mondta a nógrádi kistermelő Srám István, aki azt is fájlalta, hogy a fiatalok már nem foglakoznak a gyümölccsel.

„A Rauch a körülményekhez képest jó áron vásárolta fel a maximális mennyiséget, sőt többet is fizetett, mint a helyi hűtőház” – állította Villányi Péter nógrádi termelő, aki idén az összes feketeszedret a Rauchnak adta le, a nógrádi termelők többségéhez hasonlóan. Ugyanígy nyilatkozott a termelők közül Zsemberi János is, aki a szeder egy részét a Rauchnak, másik részét pedig a berkenyei faluszövetkezetnek adta le. Tőle azt is megtudtuk, hogy a Rauch csak a szedés későbbi fázisában jelentkezett és vette át a lészedret, majd a termelési szezon vége felé, amikor már csökkent a leszedett gyümölcs mennyisége, már nem vásárolt Nógrádból. Véleménye szerint „teljesen indokoltan, mert nem érte meg nekik ideküldeni egy háromtonnás kocsit pár száz kiló szederért” – magyarázta. Lehetséges tehát, hogy a panaszok egy része innen indult el? Hasonló esetről hallott azonban a nógrádi térségtől 50 kilométerre fekvő Hont-Drégelypalánk-Berneceapáti környékről is, ahonnan a Rauch, ugyancsak mennyiségi okokra hivatkozva, a szezon vége felé már nem vette át a szedret. „Ezt azonban nem hivatalos forrásból tudom” – tette hozzá Zsemberi.

 

Ami kell, azt átveszik?

„Nem igaz, hogy a Rauch nem veszi át a gyümölcsöt, a csillagos eget is odaadja azért, amire szüksége van. Ilyenkor nem számít az ár, ami viszont nem kell neki, azt ingyen sem veszi át” – állapította meg Schmidt Józsefné, a Nógrád megyei Berkenye polgármestere, egyben a helyi faluszövetkezet elnöke. A berkenyei faluszövetkezettől a Rauch egyébként nem vesz át gyümölcsöt, ők piacra, exportra szállítanak. Schmidtné szerint a Rauch idén a szeder kilójáért 300 forintot is adott, a málnát, a ribizlit és a bodzát viszont nemigen vitték. Bali János, a környék mezőgazdaságával foglalkozó néprajzkutató egyébként példaértékűnek minősíti a sikeresen működő berkenyei gazdálkodást. A szövetkezet saját termelésű bogyós gyümölcsöket (málna, szeder, ribizli) fagyaszt és dolgoz fel, valamint öntözéses biomálna-termelést folytat, ezenkívül szállítanak exportra is.

„Én úgy tudom, a környéken a Rauch vitte a ribizlit és a barackot, a málnát viszont nem, amiből gondok voltak” – mondta Vakliné Éva, aki a Heves megyei Szücsiben foglalkozik gyümölcsfelvásárlással. A Rauch-hal az idén ő sem állt szerződésben, de több helyről hallotta „pletykaszinten”, hogy a cég nem vásárolta fel a málnát. Olyan mendemondákról is értesült, hogy a cég Olaszországból és Kínából hozott be lésűrítményt. Ezzel szemben viszont egy névtelenül nyilatkozó termelő azt állította, hogy vitte a Rauch a gyümölcsöt, minőségtől függetlenül is.

 

 

Problémák a feketeribizli körül

A Rauch Hungária Kft. természetesen cáfol, és a kép is árnyaltabb ennél. A Rauch az ügy kapcsán szeptember végén kiadott sajtóközleményében tényleges adatokkal próbálta alátámasztani álláspontját: „A RAUCH Hungária Kft. 1994 óta évente kb. 50-60.000 tonna gyümölcsöt dolgoz fel, amelyet szinte kizárólag hazai termelőktől vásárol. Ez az idei szezonban sincsen másképp; eddig több mint 10.000 tonna piros ribizlit, fekete ribizlit, meggyet, kajszibarackot, őszibarackot, valamint bodzát dolgoztunk fel. (…) A RAUCH Hungária Kft. idén is, mint az elmúlt években, elsődlegesen a Magyarországon termett gyümölcsökből fedezi a szükségleteit, ráadásul a magyar alapanyagokból készült termékekből jelentős mennyiséget exportálunk külföldre is. A RAUCH termékekben tehát a hazai gyümölcsök legjavát ízlelhetik meg a minőség és a változatos ízvilág rajongói.” – olvasható a sajtóközleményben.

Kardos Gábor, a Rauch ügyvezető igazgatója nem érti, miért pont őket célozza meg a körlevél, ugyanis szerinte Magyarországon már szinte csak ők foglalkoznak a kevéssé jövedelmező feketeribizli felvásárlásával, feldolgozásával és exportálásával. „Mi piacot tartunk fenn” – fogalmazott az igazgató. Elmondta, hogy a málnát valóban nem vásárolták fel, ugyanis azt – ahogyan eddig sem – nem használják fel a gyümölcsleveikhez. Felhasználják viszont a feketeribizlit és a szedret, amit idén is piaci árakon vásároltak meg a termelőktől. Amire viszont nincs szükségük, azt nem veszik meg.

A feketeribizli-termelés körül egyébként is sok a probléma. Magyarország a fekete bogyós gyümölcs termelésének legdélebbi régiója, a gyümölcs számára kevésbé kedvező éghajlati feltételekkel. Tőlünk északabbra – így például Lengyelországban -a termésátlagok háromszorosak. Így a magyar termelők, főleg akik még nem tértek át a gépiesített termelésre, egyáltalán nem versenyképesek. Éppen ezért, ahogy Vakliné is megemlítette, sorra tűnnek el az ipari felvásárlók is – így a Rauch közvetlenül a termelőkkel tartja a kapcsolatot. A feketeribizli-termesztést pár éve – Kardos szerint meggondolatlanul – még állami programmal is támogatták, ami túlkínálathoz vezetett. Ezzel azonban nem vagyunk egyedül, egész Európában hasonló a helyzet – mondta Kardos.

És mi a helyzet a hoax másik állításával, a kínai import gyümölccsel? „Gyümölcsöt szinte egyáltalán nem importálunk, néha-néha egy-egy százalékot” – reagált a vádakra Kardos Gábor. Külföldről szinte csak olyan gyümölcsökből készülő gyümölcssűrítményt hoznak be, amelyek Magyarországon nem teremnek meg: citrusféléket Brazíliából, ananászt és egzotikus gyümölcsöket Délkelet-Ázsiából, vagy a Karib-térségből – ezeket leginkább a multivitamin-italokhoz használják fel.

 

A piaci bizonytalanság és a középhegységi népek mentalitása

Dr. Bali János néprajzkutató szerint a Rauch-történetben a részletek az igazán fontosak: az, hogy volt-e a cégnek írásos szerződése a termelőkkel, amiben azt rögzítették, hogy garantált áron felvásárolják a gyümölcsöt, vagy csak az esetleg beígért, vagy várt felvásárlás maradt el. A Börzsöny-vidéki málnatermesztést kutató néprajzos szerint érthető, ha a cégek kőkemény gazdasági szempontok szerint mérlegelnek, és nem veszik figyelembe azt, hogy ezen esetleg családok megélhetése múlik. Ám ha szerződésszegés történt, akkor komolyabb az eset.

A gyümölcsöt tulajdonképpen kétféleképpen vehetik át: egyrészt előre rögzített mennyiséget előre meghatározott áron a hűtőházakkal megkötött szerződés alapján, vagy rögtönözve, a napi felvásárlási piaci áron. Ez utóbbi kockázatosabb, így Bali szerint ezt a nógrádiak igyekeznek elkerülni, a cégek azonban inkább ilyen stratégiát alkalmaznak. Mint megtudtuk, a Rauch sem köt előre szerződést a termelőkkel. Ha kell nekik valami, megjelennek – mondta Schmidtné.

Jellemző egyébként, hogy a nógrádiak számára csak kiegészítő jövedelem származik a gyümölcstermesztésből, igyekeznek több lábon állni, viszolyognak a kockázattól – mondta el Bali. Mindebben szerinte a tipikus „középhegységi”, kockázatkerülő mentalitás nyilvánul meg – a gyümölcstermesztés Nógrádban már csak a piaci bizonytalanság miatt is a második gazdaság része maradt.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás