• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Hazai biokozmetikumok

2008.09.25. /
Nekünk is vannak már tanúsított natúrkozmetikumaink. Igaz, nem natúrnak nevezik, mint a már általunk is bemutatott külföldi kozmetikumokat, hanem bionak, meg ökológiainak. Bio, natúr, öko? Mit takarnak ezek a fogalmak, van-e közöttük különbség, s egyáltalán, miért jók nekünk a kontrollált kozmetikumok?

Mi van a nevek mögött?

Akinek elege lett a magát természetesnek hirdető, de a szokásos szintetikus anyagokból álló kozmetikumokból, az tíz évvel ezelőtt még csak a német kamarák (BDIH) által minősített, úgynevezett kontrollált natúrkozmetikumok közül választhatott. Ehhez képest ma már - egységes jogszabály híján - non-profit szervezetek (pl. Ecocert, Neuform, Soil Association) különféle emblémái és tanúsítványai garantálják számunkra a minőséget (hiába, ez is üzlet).

A baj csak az, hogy nem egészen ugyanazon szempontok szerint adják a természetességet bizonyító emblémákat. A kontrollált kozmetikumok között ma már a natúron kívül, „bio", „öko" és „biodinamikus" elnevezésűt is találhatunk.

A mezőgazdaságban bio szóval jelölik a gazdálkodás ökológiai jellegét, vagyis azt, amikor a növények termesztésénél nem alkalmaznak műtrágyát és szintetikus növényvédő szereket. Az élelmiszereknél a bio minőség az EU Tanács 2092/91/EGK rendelete által jogilag szabályozott, sajnos ezt még nem terjesztették ki a kozmetikumokra.

A biodinamikus növényeket az ökogazdálkodásból származóknál is értékesebbnek, életerősebbnek tartják a szakértők, mert a földet, amelybe a növényeket ültetik nem csak komposzttal és állati trágyával kezelik, hanem Rudolf Steiner útmutatása szerinti növényi alkotókból (pl. kamilla, cickafark, macskagyökér) és kvarckristályokkal készített, „dinamizált" preparátumokkal is. Vetésnél figyelembe veszik a kozmikus hatásokat (pl. a Hold állását) és a társnövényeket is.

 

Tanúsítás

A fentiekből is kitűnhet, hogy a természetes kozmetikumok ügye még nem megfelelően rendezett. Az ok vélhetően az, hogy a bőrápoló készítmények a fogyasztók kisebb körét érintik, mint az élelmiszerek, de a kozmetikai lobbival szemben még nem is állt fel olyan széles és erős civil és egyéb ellenőrző intézményrendszer, mint az élelmiszer-fronton. A minősítő szervezetek szaporodása ugyan segít a termékválasztásban, viszont jogszabály hiányában a vásárlókat megtévesztő cégeket nyakon csípni, megbüntetni ma még nem könnyű. A termékek kontrolljáról információt pedig jóformán csak a fogyasztóvédő szervezetek tesztjeiből szerezhet a vásárló.

Magyarországon regisztráló/engedélyező hatóság - EU-s forgalomba hozatalra kiterjedő nyilvántartásba vételi joggal - az OÉTI, de kozmetikumok bio/öko tanúsítására eddig csak egyetlen akkreditált cég, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (a továbbiakban Biokontroll) kapott jogosultságot (HU-ÖKO-01).

A Biokontroll Feltételrendszer a kozmetikai termékekhez című kiadványában ez áll: „[mivel a Tanács 2092/91/EGK rendeletét nem terjesztették ki a kozmetikumokra] ... ezért az ökológiai jelölés feltételeire sem vonatkoznak a jogszabályi normák". Viszont (olvassuk tovább): „Amennyiben a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. védjegyét és ezzel összefüggésben az ökológiai (biológiai, öko, bio, organic stb.) kifejezést egy gyártó kereskedő használni kívánja kozmetikai termékre, akkor be kell tartani a következő előírásokat, és a védjegyhasználatra szerződést kell kötnie." Továbbá, folytatódik a szöveg: „Az ökológiai kozmetikai termékek gyártása egyidejűleg a vonatkozó érvényes jogszabályok alá tartozik..."

Na most tessék eligazodni! Dr. Móréné Horkai Edit az Országos Élelmiszer Tudományi Intézet (OÉTI) Kozmetikai osztályának vezetője például elmondta, mivel törvényileg nem védett a natúr, bio kozmetikum elnevezés, az OÉTI megadja a forgalomba-hozatali engedélyt akkor is, ha a bionak nevezett kozmetikumban szintetikus anyag is található. Mindazonáltal sajnálatos - és érthetetlen -, hogy a Biokontroll mindeddig nem tartotta fontosnak, hogy elküldje az OÉTI kozmetikai osztályának vezetője számára az általa kidolgozott Feltételrendszert.

Mindezek után, ha most valaki megkérdezné tőlem, hogy mint kozmetikus melyik csoportba tartozó kozmetikumot tartom a legjobbnak, nem tudnék könnyen válaszolni, mivel nem próbáltam ki valamennyit. Egy termék minősége ugyanis sok mindentől függ. A természetes anyagok tisztasága nagyon fontos és szükséges, mindazonáltal nem elégséges feltétele az ideális kozmetikumnak. 

 

A cikket előzetesen elküldtük a Biokontroll számára, hogy helyet adhassunk az ő álláspontjuk, értelmezésük megismertetésére is. Az alábbiakban Dr. Roszík Péter, a Biokontroll ügyvezetőjének (kis mértékben) szerkesztett levelét közöljük.

Vélhető volt (így is lett), hogy a biokozmetikumok használóinak jelentős része a bioélelmiszerek fogyasztói közül kerül ki. Mivel ők a jogszabály szerint előállított élelmiszerekről már jól ismerik a Biokontroll lajstromozott védjegyét, és bíznak benne, vélhetőleg ez a bizalom megilleti a jogszabállyal nem védett, de a védjegyet viselő biokozmetikumokat is. Más védelmet nem tudtunk kitalálni.

Mi is annak örülnénk, ha lenne jogszabályi védelem - sajnos az EU új, már kihirdetett bio rendelete (a 2092/91 helyére lépő A Tanács 834/2007/EK Rendelete, hatályba lép 2009.01.01-től) sem vállalta fel a biokozmetikumokat, amiért a (bio és fogyasztóvédő) társadalmi szervezetek súlyosan kritizálták a rendelet készítőit.

Ami az érthetetlennek tűnő (elismerem, pontosítást érdemelne) mondatrészt illeti: mindez azt jelenti, hogy a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Alap-feltételrendszerének általános rendelkezései szerint minden terméknek (élelmiszer, bor, takarmány, kozmetikum stb.) értelemszerűen meg kell felelnie a rá vonatkozó hatályos (nem bio) jogszabályoknak (egyetlen betartása alól sem mentesülhet egyetlen biotermék sem), és ezen túl kell bionak lennie.

Előírásainkat próbáltunk korábban egyeztetni az OÉTI-vel, de nem tartották szükségesnek, mert egyetértettünk abban, hogy az előző pontban kifejtettek miatt eleve csak akkor lehet biokozmetikum egy termék, ha előbb vagy egyidejűleg az EU és a hazai nem bio kozmetikumokra vonatkozó jogszabályi előírásoknak is maradéktalanul megfelel. A bio jelölés rajta pedig privát ügy (sajnos). Ettől függetlenül szívesen bármikor átadnánk előírásrendszerünket véleményezésre az OÉTI-nek, magam is örülnék, ha a velük meglévő nagyon jó munkakapcsolat a kozmetikumokra is kiterjedne.

Végül: a biokozmetikumok előírásrendszerének kidolgozása, beillesztése a minőségügyi rendszerbe, a Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációjának kiterjesztése a biokozmetikumokra sokba került, és egy pár partner esetében talán soha nem fog megtérülni. Ezért ezzel foglalkozni nem jó üzlet nálunk még (reméljük majd az lesz), nem is azért csináljuk, hanem azért, hogy a biotermelés, a biotermékek előnyei a környezet megóvásában, az egészség szolgálatában minél szélesebb körben érvényesülhessenek.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében