fbpx

| Csernevák Kitti, Székely Erzsébet

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hatpöttyös étterem – Híd az egészséges és sérült emberek között

Régi idők ételei, friss, új íz világgal ötvözve, saját készítésű tészta és savanyúság. Ezt a gasztro vonalat követi a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. 

Az étterem 2012-ben nyitotta meg kapuit. Összesen 18 ember dolgozik azért, hogy a vendégek jóllakottan és elégedetten hagyják el a helyet. Az étterem 14 megváltozott munkaképességű, 4 fő egészséges segítőnek ad munkát.

Honnan jött az ötlet?

Az indíttatás nagyon személyes volt, amiről az étterem – eredetileg magyartanár végzettségű – vezetője: Dr. Hermnanné Nagy Vera így mesélt: „…3 lányomból a legkisebb sérülten született. 2005-ben kerültem át a felnőttoktatásba és akkor szembesültem azzal, hogy a rehabilitációs munkahelyek borzasztóak. Rettentő körülmények között dolgoznak az emberek, és sokszor értelmetlen munkákat végeznek. Ekkor volt 2 éves a lányom és mindig arra gondoltam, mi lesz vele, ha felnő? Elkezdtünk az egész családdal közösen gondolkodni, mit lehetne kitalálni. És mivel a lányom nagyon szeretett velem a konyhában dolgozgatni és egyébként ügyes is volt, így körvonalazódott az étterem gondolata…”

Néhány külföldi (Hollandia, Ausztria) kitekintés után meglátogatták az addig egyetlen, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató hazai vendéglátóhelyet, a szekszárdi Ízlelő Éttermet. Innen inspirálódva, körülbelül három év előkészítés után nyitották meg családi éttermüket.

Ők is katicák – hat pöttyel

„Itt is mindenki katica, mindenki tud röpülni, mindenki szuper, csak egy kicsit más”- mondta Vera, amikor a falon lévő képre pillantva megosztotta velünk, miért is Hatpöttyös az étterem. A kép karácsonyi ajándék volt, melyen látható, hogy 2 hétpöttyös katicabogár fog közre egy hatpöttyöst. „Van 2, mondjuk úgy: egészséges, ép, tökéletes katica, középen pedig egy, akit kicsit segíteni kell, aki habár katica, repülni is tud, de csak hat pöttye van…

A székesfehérvári Hatpöttyös étterem küldetése: bebizonyítani mindenkinek, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is képesek tevékeny, értelmes, fontos munkát végezni – ők is a társadalom hasznos tagjai. Tulajdonképp kapcsolatot teremtenek, hidat hoznak létre a társadalom egészséges és sérült tagjai között, így segítve az elfogadást a szemléletváltozást és a megértést.

 

Hagyományos ételek új ízvilággal megbolondítva

Az étterem másik célja: egy olyan modern gasztronómiai kultúra létrehozása Székesfehérvárott, ami épít a hagyományos, magyar konyhára – felidézve a régi idők ételeit, egy új, friss íz világgal ötvözve. Ehhez pedig csak friss, tartósítószer mentes, jó minőségű alapanyagokat használnak, amelyeket őstermelőktől szereznek be. Saját kezűleg készítenek többek között lekvárt, befőttet, savanyúságot és a tésztát is ők maguk gyúrják, afféle kézműves étteremként működnek.

A két fő profil: a rendezvények és a menüztetés. Az étteremvezető elmondása szerint a vendégek közül vannak páran, akik, szolidaritásból, az eszmeiség miatt térnek be. Ennek ellenére semmivel sincsenek könnyebb helyzetben, mint bármelyik másik étterem, hiszen ugyanolyan jó minőségű ételeket kell felszolgálniuk, mint bárhol máshol, sőt talán még jobbat.

Nagy a sürgés-forgás ott jártunkkor, hiszen épp ebédidő van. Az egyik vendég, aki minden héten egyszer betér az étterembe, így nyilatkozott:Ismerjük az egésznek a hátterét, a koncepciót, hogy megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak itt. Meg egyáltalán olyan barátságos itt minden. Jól főznek. Kedvesek. De tudatosan jövök, mert úgy gondolom, fontos, hogy ezt támogassuk. Hagyományos ételek is vannak, de én szeretem azt, hogy vannak kicsit könnyebb, frissebb ételek is. Eddig még sosem csalódtunk.”

A kezdetekkor napi 25 vendégük volt, mára azonban 90-100 fő választja őket ebédidőben, főleg a környékbeli közintézmények dolgozói, valamint hétvégén a kisgyermekes családok, akik tudják, hogy itt egészséges, friss, minőségi ételeket kaphatnak.

 

Oktatást is végeznek

Az étterem a speciális szakoktatásban is részt vesz. Minden héten két középsúlyos értelmi sérült fiatal vehet részt náluk gyakorlaton, így sajátítva el a konyhai munka elméletét és gyakorlatát, amit a későbbiekben hasznosítani tudnak.

A munka hatása a megváltozott munkaképességű és sérült emberekre legtöbb esetben pozitív. Azzal, hogy bekerülnek egy közösségbe, hasznosnak érezik magukat, pénzt kereshetnek, nő az önbizalmuk. Sőt, arra is volt már példa, hogy valakinek javultak az egészségügyi mutatói.

A munkatársak elkötelezettségét jelzi az egyik dolgozó nyilatkozat is: „Nagyon szeretek itt dolgozni. Olyannyira mikor az egészségi állapotom nem engedné én akkor is itt vagyok. Nekem hiányzik az étterem, ha valami oknál fogva nem lehetek itt. Minden hiányzik: a társaság, a vendégek, a munkám.”
 

A közelmúltban az étterem a Felelős Gasztrohős címet is elnyerte, hiszen működésükben is figyelnek arra, hogy környezettudatosak legyenek, a fenntarthatóság, a környezetünk megóvása fontos szempont munkájuk során. A már említett friss, tartósítószer mentes alapanyagokon kívül, szelektíven gyűjtik a hulladékot, nem szolgálnak fel eldobható műanyag palackban tárolt italokat, helyettük többször használható üveges üdítőkkel kínálják vendégeiket, valamint arra is figyelnek, hogy lebomló csomagolóanyagokat használjanak.

 

A cikket és a fotókat köszönjük Csernevák Kittinek és Székely Erzsébetnek a TVE önkénteseinek!

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás