fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot találtunk egy bébiételben

Labortesztünkben a 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot. Köszönjük, hogy pénzadományotokkal segítettétek a tesztet!

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszerek  fokozottan károsíthatják a csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.

 

Cikkünk megjelenése után az Import Trade Kft. közleményt adott ki a témáról, amelyben  többek között a teszt erdeményeinek nyilvánosságra hozatalát sérelmezi. (A közlemény szövege itt olvasható.) Hivatalos levél is érkezett a cégtől az egyesülethez hasonló kifogásokkal, amelyre válaszoltunk. A TVE válaszlevelét itt olvashatjátok. Szükségesenk tartjuk elmondani, hogy az erre vonatkozó határozat tartalmazza, hogy a terméket nem csak a polcokról, a fogyasztóktól is vissza kell hívni, és mi ennek alapján döntöttünk a tájékoztatás mellett. Azért, hogy azok a kismamák, akik bevásároltak a termékből a vizsgálat eredményének tükrében dönthessenek a termék felhasználásáról.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg). Emellett egy másik anyagot, cisz-1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl (0,012mg/kg), ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált, Magyarországon forgalomba kerülő termékek közül 2 babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A szennyezett bébiételt a Tesco Global áruházak Zrt. egyik budapesti boltjában vásároltuk, ezt követően 10 másik, különböző márkájú és ízesítésű bébiétellel együtt küldtük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumába.

Az Ovko termékeit nem először kellett levenni a polcokról. 2010 tavaszán egy Tescoban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A Nébih írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.

A hatóanyagok kockázata

Kaptán és metabolitja: A kaptán ftálimid származék gombaölőszer. A kaptán alacsony orális és dermális toxicitású, de belélegezve toxikus. Nem genotoxikus, de magasabb dózisban egereknél vékonybél (duodenaltumours) tumort okoz. Nem teratogén, nem embriotoxikus önmagában (az anyai bélrendszerre gyakorolt káros hatása miatt káros hatással lehet a magzatra). Nincs felhalmozódásra utaló bizonyíték. ADI=0,1 mg/ttkg/nap; akut referencia dózis ARfD= 0,3 mg/ttkg.

Tesztünk célja, hogy kiderítsük, mely bébiételek fogyaszthatók biztonsággal, előfordulnak-e növényvédőszerrel szennyezett termékek a boltok polcain. Az Adjukössze crowdfunding oldal segítségével 3 hónapig gyűjtöttünk a tesztre. Itt a költségek egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, nagy hányadát pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészítette ki azzal, hogy ingyenesen vállalta a minták laboratóriumi vizsgálatát.

Köszönjük támogatóinknak, hogy segítették a teszt létrejöttét! A teszt részletes eredményeit hamarosan közzé tesszük a www.tudatosvasarlo.hu oldalon.

A növényvédőszer toxikológiai hatásáért a kaptán és egy metabolitja a 1,2,3,6-tetrahidroftálimid (THPI) felelős. A THPI nagymértékben keletkezik az hőkezeléses élelmiszerfeldolgozás során. A THPI alacsonyabb toxicitású, mint a kaptán, amiből keletkezett. A kaptánra vonatkozó referenciaértékek THPI-re is alkalmazhatóak (forrás: EFSA ScientificReport (2009) 296, 1-90, Conclusiononthepeerreview of captan).

A kérdéses bébiételben van 0,012 mg/kg THPI (valójában nincs határértéktúllépés, ez mérési bizonytalanságon belül van). Egy csecsemő ebből 1 nap max. 0,4 kg-ot tud megenni: 0,0048 mg THPI. Ha a gyerek tömege 6 kg: 0,0008 mg/ttkgbevitelt jelent. Ez mind az akut referencia dózishoz, mind az ADI értékhez képest elenyésző, tehát a THPI szempontjából nem jelent kockázatot.

Etofenprox: Az etofenprox gyorsan, de részlegesen szívódik fel a tápcsatornából. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy felhalmozódna a szervezetben, gyorsan eliminálódik főként széklettel. Az ADI=0,03 mg/ttkg/nap. Az akut referencia dózisARfD= 1 mg/ttkg. (irodalom: Summary of the EFSA ScientificReport (2008) 213, 1-131, Conclusiononthepesticidepeerreview of etofenprox)

Számítás: (testtömeg 6 kg, bébiételfogyasztás: 0,4 kg)

0,018 mg/kg*0,4 kg=0,0072 mg etofenprox. bevitel: 0,0072 mg/6kg=0,0012 mg/ttkg.

Ez jóval az ADI és aARfD alatt van, számottevő kockázattal nem kell számolni.

 

Nemsokára publikáljuk a teszt részletes eredményeit. Kövesd híreinket a hírlevelünkben és a Facebookon Ha szívesen segítenél további tesztjeinkben, itt találod a támogatói információkat!
 
Legyél te is a TVE büszke támogatója!

 

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás