fbpx

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Használt ruha: egyszer majd elborít mindent a sok gönc és kész?

Esztelenül olcsó az új ruha, vesszük is, mint a cukrot. Emellett irdatlan mennyiségű használt ruha is jön be az országba: a legnagyobb importálók között vagyunk a világon. Mégis, hová tesszük ezt a rengeteg göncöt? Hol adhatjuk le használt ruháinkat, hogyan állják a sarat kisebb adományboltok, milyen jó példák vannak az újrahasznosításra?

Hasznosítás
Itthon két cég foglalkozik használtruha-feldolgozással. Egyikük a Tesa Kft., amely hazai válogató üzemekből vásárolja a válogatott, kötött, hurkolt pulóvereket. Éves szinten 7-800 tonna használtruhát vesznek, amit textilipari tépőgépen dolgoznak föl. A termék ipari vatta, ami másodalapanyagként szolgál a textilipar számára – mondta el nekünk Fűrész Zoltán, a mohácsi vállalkozás ügyvezetője. 

Használtruha-boltokról szóló sorozatunk előző részében bemutattuk honnan, mennyit hoznak be és mit kezdenek a felesleggel a hazai használtruha-piac nagyobb szereplői. Úgy fest, hogy bár bezárt néhány turkáló, és a nagyobb láncok terjeszkedése megállt, még mindig érdemes használt ruhát behozni Magyarországra. Az is látszik, hogy rengeteget exportálunk nálunk szegényebb országokba. De mit kezdünk, mit kezdjünk azzal, ami itthon marad?

 

“Annyi a ruha, hogy a magyar határra ki lehetne tenni a megtelt táblát”

Angol mintára jött létre az első magyar adománybolt-hálózat, a Cseriti. Működésének lényege egyszerű: az emberek behozzák, és eladásra ajánlják megunt, de mások számára még értéket képviselő személyes használati tárgyaikat, amiket ez után filléres áron lehet megvásárolni a boltokban. A Cseriti-hálózat adományboltjai második legnagyobb bevételi hányadát az átlagosan havi 8-10 tonna ruha adja, ami 99%-ban magánszemélyektől érkezik hozzájuk.

A hálózat lett az egyik vesztese az előző részben bemutatott használtruha-felvevő, a Textrade minőségpolitikájának. A Cseriti-hálózat belső szabálya szerint a boltokban nem foglalhatnak el 20%-nál nagyobb területet a ruhák, így rengeteg marad meg a jótól a rossz minőségűig vegyesen. Korábban ezeket vásárolta fel a Textrade jelképes áron, ám a használtruha piac telítettsége és a világpiaci árak csökkenése miatt ez az újrahasználati és újrahasznosítási megoldás tavaly nyáron számunkra megszűnt – magyarázza Sáhy Gábor, a hálózat alapító ügyvezetője, aki szerint a fast fashion piac agresszív növekedési stratégiája, árgyilkos, anti-fairtrade viselkedése miatt annyi a ruha, hogy a magyar határra ki lehetne tenni a megtelt táblát.

A cégnek más megoldást kellett keresnie a felesleg elhelyezésére: jelenleg elsősorban kelet-magyarországi, mélyszegényekkel foglalkozó civil szervezetekkel, magánszemélyekkel, valamint kisebbségi és települési önkormányzatoknak küldik ingyen a zsákokban összegyűjtött ruhákat, melyeket ők tovább válogatnak és igény szerint a mélyszegény célcsoportjuknak térítésmentesen továbbadományozzák.

 

„Csak ne lenne ennyire félelmetes, hogy egyszer majd elborít mindent a sok gönc és kész”

Bámulatos termékek az upcycling magyar képviselőitől
Egyre több olyan vállalkozás működik, akik új életre keltik a lyukas farmernadrágot vagy bicikligumit, a reklámmolinót és a biztonsági övet.

A használtruhák újrahasznosításában persze az lenne a legjobb, ha minél kisebb köröket tenne meg a ruha helyben, és lehetőleg nem kerülne be a globális kereskedelembe.

Erre jelentenek megoldást a kis helyi boltok, akik a környékükön élők ruháit gyűjtik be. Ilyen a Filantrópia adománybolt Budapest belvárosában, az Aradi utcában. Az adományboltban bárki leadhatja még eladásra alkalmas ruhaneműjét (plusz működő háztartási és elektronikus gépet, konyhafelszerelési, apróbb lakberendezési tárgyakat, könyvet, hanglemezt, játékot, sporteszközt, ékszert, stb.)


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


„A ruhákkal gyűlt csak meg a bajunk idáig, mert a jó állapotú kifejezést nem mindenki ugyanúgy értelmezi és bizony az első másfél év alatt jókora mennyiség, több mint 1 tonna gyűlt fel az eladhatatlan ruhaneműkből” – mondja Vörös Júlia boltalapító.

A Textrade őket is komoly nehézségek elé állította tavaly nyáron: azóta nem veszik át tőlük a felesleget. A boltnak néhány hónapra fel is kellett függesztenie a ruhaadományok fogadását. „Utána sokkal többet hangsúlyoztuk az embereknek, hogy tényleg olyat hozzanak, ami nem csak, hogy emberi viselésre méltó, de el is tudják képzelni, hogy mások pénzt adjanak érte. Talán ez érthetőbb lett sokak számára. Ezen túl persze a selejt kategória átértelmezése is ránk várt, ahogy minden más adományboltra is legjobb tudomásom szerint” – magyarázza Júlia. Ahogy mások, ők is igyekeztek új felvevőhelyeket keresni, így találtak rá például az Old Blue nevű farmer-újrahasznosító design termékgyártóra, aki átveszi tőlük a részben szennyezett, szakadt farmereket is.

„Jelenleg meg tudunk birkózni a helyzettel, de még most is össztársadalmi probléma, hogy mit csináljon a magánember a lyukas és foltos holmijával és hát persze a rengeteg mű- vagy kevertszálas holmival, ami jelenleg a legnehezebben újrahasznosítható.”

Ami a hó végi leárazás után is megmarad, az most olyan szervezetekhez kerül, amelyek ingyen adják majd tovább a ruhaneműket különféle célcsoportjaik számára.

A Filantrópia tartja magát az eredeti elképzeléshez, hogy a régi ruha is izgalmas, köztük is rejtőzhet számtalan kincs: „Továbbra sem mondjuk, hogy pl. régit ne hozzanak, mert hozzanak. Nézd meg a mostani kamaszokat: egy részüket kifejezetten izgatják a mi 90-es évek susogós melegítőink. Kész őrület!”

Hajóláda Műhely néven kézműves foglalkozásokat is tartanak: népszerű a kutya- cicajáték készítést pamutanyagokból, a textilékszer-készítést, amihez mindig találni újabb remek technikákat, de a klasszikus rongyszőnyegezés is működik, az ünnepekhez kapcsolódó alternatív dekorációk tervezése is mindig felcsigáz valakit.

A műhelyben készült termékek egy része Filantrópia Design név alatt folyamatosan megvásárolható az adománybolt egy kiemelt szegletén, kis tételben, de folyamatosan kaphatók kutyajátékok és ékszerek is. „Egyszer még lehet belőle egy tisztességes újrahasznosításon alapuló szociális brand is, majd meglátjuk” – ábrándozik a jövőről Vörös Júlia.

Apró bizományi gyerekruhával

A turizás veszélyei
Molnár Tímea stílustanácsadó tippjei, hogy mire figyeljünk (turkálós) ruhavásárlásnál.

Így építs fel egy kapszula ruhatárat
A költség-és időhatékony ruhatár trükkje a “kapszula elmélet”, vagyis az egymással jól párosítható darabok.

Más elhelyezési utakat lát maga előtt a Minurka nevű használt gyerekruha bolt, amely 2017 végén nyílt meg a budapesti Kis Rókus utcában. A koncepciójuk az, hogy használt gyermekruhákat és játékokat vesznek át bizományba. Amit nem tudnak eladni egy szezonban, azt egy évig tárolják, próbálják újra eladni. Aztán, ha egy év alatt nem kelt el, amit bevittünk, két választásunk van: visszakérhetjük, és megpróbálhatjuk máshol, máshogyan hasznosítani. De ott is hagyhatjuk a boltban, ezeket a ruhákat a Minurka adományba adja, amihez már felvették a kapcsolatot védőnőkkel, gyermekorvosokkal, akik rászoruló családokhoz közvetítenek, emellett templomokkal, gyülekezetekkel kapcsolatban állnak – magyarázta el nekünk Tarnay Annamária, a valóban aprócska bolt tulajdonosa.

A Minurkában workshopokat is szerveznek, felnőtteknek és gyermeknek szóló foglalkozásokat is tartanak. Ezek remek időtöltést, közös élményt jelentenek a családoknak, úgy, hogy közben az újrahasznosítás számos, vagy méginkább számtalan lehetőségét népszerűsítik: megtanulhatunk horgolni pólófonalból, varrótanfolyamon sajátíthatjuk el a ruhák megmentésének fortélyait, biciklibelsőből készíthetünk ékszereket, a gyerekek talált mütyürökből tündérkertet építhetnek. Húsvétra nyúl készült használt zokniból.

 

Működnek, szinte maguktól: bababörzék, garázsvásárok, adománypolcok

Remek kezdeményezés a használt ruhák, játékok, könyvek eladására és beszerzésére a hagyományos bababörzék mellett a néhány éve beindult garázsvásárok és legújabban lakásvásárok műfaja. A bababörzéken, amellett, hogy a helyi családok árulják kinőtt, megunt, felesleges ruháikat, játékaikat, a használtruha-kereskedők is megjelennek, rontva a családok üzletét, viszont kétség kívül színesítve, gazdagítva a kínálatot. Arról, hogy hol mikor lesz legközelebb garázsvásár itt, a bababörzék helyéről és időpontjáról itt tájékozódhatsz.

Az adománypolc minden bizonnyal a legegyszerűbb módja a használtruha tovább adásának. A Lövőház utcában évek óta hibátlanul működik egy ilyen, azóta, hogy egy szép napon az egyik ház közös képviselője kitett az utcára, a bejárat mellé egy öreg kredencet. Ahogy a polcok fölött elhelyezett feliraton olvasható: “Az alábbi polcokon a Lövőház utca 29. Társasház adományokat helyez el mások számára. Természetesen a helyi lakókon túl más is elhelyezhet adományokat a polcokon…. Szeretnénk, ha más világvárosok – Berlin, Párizs, stb. – mintájára ez a fajta GIVEBOX általánosan elterjedne Budapesten is….” Az adománypolc azóta teljesen önjáró: a környék lakói napi szinten hoznak ide ruhát, és ami kikerül, az mindig el is fogy. Nincs maradék, ami Afrikába utazna.

 

Képek: pixabay.com/Cseriti/Minurka/Filantrópia


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás