fbpx

| szerk@tve.hu

Három hazai nagyvállalat kapta idén a Környezeti Megtakarítási Díjat

Három hazai nagyvállalat, a Flextronics International Kft., a GE Hungary Rt., és a Gallicoop Rt. nyerte az idei Környezeti Megtakarítási díjakat

2004. november 22. – Budapest. Három hazai nagyvállalat, a Flextronics International Kft., a GE Hungary Rt., és a Gallicoop Rt. nyerte az idei Környezeti Megtakarítási díjakat. A gyümölcsfát formázó díjat Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter nyújtotta át a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET-INEM Hungária) éves konferenciáján. A 2003-ban alapított díj olyan vállalatokat jutalmaz, amelyek megvalósult intézkedéseikkel egyszerre értek el jelentős környezeti hasznot és pénzügyi megtakarítást. Kiemelt szempont az innovatív jelleg, a környezetterhelés csökkentésének mértéke, a megtakarítás nagysága a cég forgalmához mérten, valamint a megtérülési idő.

Győztest három kategóriában hirdettek annak függvényében, hogy mekkora környezeti haszonnal járó, milyen mértékű beruházást igénylő és milyen időtávon megtérülő intézkedésről volt szó. A díjak nevei az ún. „alacsonyan csüngő gyümölcs” hasonlatán alapulnak: vannak olyan intézkedések, melyek révén beruházás, azaz erőfeszítés nélkül érhető el környezeti és gazdasági haszon.


Flextronics International Kft., Nyugat Magyarországi Ipari Park                         – „A legszebb mosott gyümölcs tálban”
A singapouri székhelyű Flextronics Zalaegerszegen és Sárvárott tízezer embert foglalkoztat. Az elektronikai gyár forgalma alapján Magyarország harmadik legnagyobb iparvállalata. A KÖVET által díjazott intézkedésük a termelésiselejt-visszaforgatási program volt. Központi kezeléssel és óránkénti ellenőrzéssel a még használható alkatrészek visszajuttatják újból a termékbe. A Six Sigma módszerrel indított programhoz nem volt szükség beruházásra, illetve új személyzetre sem, csupán a meglévő munkaerő átszervezésére. Az intézkedés következtében létrejövő környezeti és gazdasági haszon hatalmas. Egyfelől 3,5 mázsa elektronika hulladék és 700 tonna műanyag hulladék keletkezését kerülte el a cég, másfelől 130 millió forint azonnali megtakarítás eves szinten. A kiváló környezeti teljesítmény nem véletlen, hanem sok évi tervszerű fejlesztés eredménye. Ezt bizonyítja a Flextronics által korábban elnyert Üzleti Élet a Környezetért díj is (MBLF, Magyar Business Leaders Forum). Az intézkedés önkéntes jellege önmagában dicsérendő.

GE Hungary Rt, Fényforrásgyár Nagykanizsa
– „A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs”
A három éven belül megtérülő beruházások kategóriájában a General Electric fényforrásgyára nyerte el megtakarítás díjat. Az üzem 4000 embernek biztosít megélhetést. A cég több környezetvédelmi és veszélyeshulladék-csökkentési technológiája világszabadalom (kompaktfénycső-hulladék feldolgozás, szennyvíztisztítás). Díjazott intézkedésük éves szinten 362 MWh energia megtakarítását hozta: a sűrített levegőt kevesebb helyen és optimalizálva használták. A fejlesztésben a Shivanet elektronikai szoftver is segített. A 18 millió forintos beruházás évi 41 millió forint tiszta megtakarítást hoz. A szerves oldószer tartalmú készítmények újrahasznosításával 3970 l oldószer megtakarítást értek el évente.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Rt.
– „A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs”
Az ország egyik meghatározó pulykafeldolgozójának számító Gallicoopnál a zöldülés fő motivációja az EU felzárkózás és a megtakarítások voltak. A cég kapta az adott vállalat számára nagy terhet, azaz relatíve nagy beruházást és hosszú megtérülési időt jelentő legnagyobb magasan csüngő gyümölcs díjat. A két „nyerő” intézkedés nagyarányú vízmegtakarítást eredményezett: a közepes nyomású takarítórendszer kiépítése például napi 56 köbmétert. A saját kutak fúrása és a víztisztító berendezés kiépítése következtében a kevésbé jó minőségű rétegvizeket használja a cég, megőrizve az ivóvízbázist. A városi ivóvízkészletből évi 128 ezer m3 vízzel kevesebbet használnak. A 4,5 illetve 128 millió forintos beruházások megtérülési ideje 4,5 – 6,7 év.

A jövő gazdaságának „KÖVET-e”
A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET-INEM Hungária) kiemelten közhasznú, nem nyereségorientált szervezet. 1995-ben 23 vállalat alapította azzal a céllal, hogy szélesebb körben lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Az egyesület a világ 35 országában jelen levő, „Change the World!” díjjal kitüntetett International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete.
A KÖVET olyan, a megelőző környezetvédelmet támogató módszereket dolgoz ki, népszerűsít és alkalmaz, amelyek egyaránt szolgálnak környezeti és gazdasági érdekeket. Hosszú távú célja a szervezetek fenntarthatóvá válásának segítése, így a jövőben a környezetvédelem mellett nagyobb hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az egyesület életében jelenleg 72 különböző méretű és ágazatban tevékenykedő cég, valamint 23 társult tagszervezet (egyetemek, állami intézmények) vesz részt. Főtitkára Vizy Antal, az EU környezeti díján győztes DENSO Gyártó Mo. Kft. környezet- és munkavédelmi vezetője.

A rendezvényen készített fényképeket megtalálja a következő linken:
http://www.kovet.hu/abp3/kepek/

További információk:
Kapusy Pál
Csoportvezető/egyesületi ügyek
Drótposta: kapusy@kovet.hu
Tel.: +36-1-473-22-90.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás