• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Harapj vissza Te is!

2004.02.08. /
A legnagyobb nemzetközi környezetvédő szervezetek világméretű kampányba kezdtek annak megakadályozása érdekében, hogy az Egyesült Államok rákényszerítse génmanipulált élelmiszer-exportját Európára. Írd alá Te is a tiltakozást!

A génmanipulált élelmiszerek ellen a kezdetektől fogva tiltakoznak a környezetvédők. A génmanipuláció lényege, hogy az egy fajba – leggyakrabban repcébe, kukoricába, szójába – egy másik, akár teljesen különböző faj génjeit ültetik át, valamilyen átlagon felüli eredmény reményében.

A génmódosítás nem egyszerűen növénynemesítés, amikor például az egyik körtefajta ágát oltják rá a másik körtefajtára. Az új technológia esetében például összekeverhetik az állati és növényi géneket, azaz az évezredes evolúció során kialakult génkészletet nagyon radikális beavatkozásnak teszik ki.

A környezetvédők félelme, hogy a génkészlet módosítása előreláthatatlan és kiszámíthatatlan kockázatok forrása lehet. Nem lehet tudni, hogy milyen károkat okoz a természetes fajgazdagságban, a génmódosított termékek fogyasztása pedig ismeretlen mértékű kockázatokat rejthet az emberi egészség számára.

A génmanipulált élelmiszerekkel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok eltérő eredményeket hoztak. Nincs megnyugtató válasz veszélytelenségüket illetően. Az elmúlt évtizedben több vegyi anyaggal és gyógyszerrel is megtörtént, hogy a minden kétséget kizáró tesztelés előtt hozták őket forgalomba, és csak akkor derült fény egészségkárosító hatásukra, amikor több millió ember vásárolta ezeket a piacon.

Általában magasabb termésátlagot, rovarokkal vagy vegyszerekkel szembeni erősebb ellenállást várnak el a génmódosított terményektől. Több kísérletből is kiderült azonban, hogy nem hozzák jobb eredményeket, sőt nemegyszer gyengébben is teljesítenek. A génmanipulált terményekkel teli ültetvények talajában gyakran erős koncentrációban jelennek meg a növények által kiválasztott toxikus, mérgező anyagok. Az is több esetben bizonyítást nyert, hogy a manipulált termények szervezetbe jutása felerősíti a különböző allergiákra való hajlamot.

A fenti kétségek ellenére az Egyesült Államok elkezdte, és intenzíven folytatja a génmanipulált termények kereskedelmét. Sőt, az amerikai kormány hivatalosan is panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió ellen, amely korábban moratóriumot hirdetett a génmanipulált termékek kereskedelmére. Az USA azt állítja, hogy az Európai Unió korlátozza az érvényben lévő szabadkereskedelmi szerződéseket azzal, hogy 1998 óta nem hajlandó határain belülre engedni a génmanipulált élelmiszereket. Továbbá az USA azt sem hajlandó elfogadni, hogy megfelelő módon címkézzék a génmódosított összetevőt tartalmazó termékeket. Az EU viszont az ismeretlen kockázatok mellett azokra a felmérésekre hivatkozik, amelyek szerint az európai fogyasztók többsége elutasítja az élelmiszeripari génmanipulációt.

A környezetvédők szerint az amerikai kormány elsősorban a biotechnológiai cégek milliárdos érdekeit szolgálja a génmanipuláció támogatásával. Felróják azt is, hogy a génmanipulált termékek korlátozzák a fogyasztók szabad választáshoz való jogát, a gazdákat az amerikai óriáscégektől teszik függővé, és aláássák a fejlődő országokban az élelmiszerbiztonságot.

Hogy véleményüknek és tiltakozásuknak hangot adjanak, a környezetvédők „Harapj Vissza!” címmel nemzetközi tiltakozó kampányt indítottak, amelyhez José Bové, az ismert francia globalizáció-kritikus és biogazda, valamint Desmond Tutu, dél-afrikai püspök, emberjogi aktivista mellett az Európai Parlament több képviselője, világszinten pedig több mint 200 civilszervezet csatlakozott.

Magyarországon 2003. nyarán 35 civilszervezet tiltakozó petíciót nyújtott át a magyar kormánynak és a genfi WTO-nagykövetnek. A szervezetek továbbra is várják a civil támogatók jelentkezését

A nemzetközi petíciót magyar nyelven is alá lehet írni. Ha egyetértesz az üggyel, írd alá Te is! A tiltakozó szöveget és a további tennivalókat megtalálhatod a Harapj Vissza! kampányoldalon.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében