• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A hagyományos fair trade mozgalom: civilek és kis boltok

2005.03.14. /
A fair trade nem csak méltányos kereskedelmi elveiben, de mint civil, társadalmi vállalkozói tevékenység is eltér a hagyományos kereskedelemtől. A társadalmi vállalkozói forma esélyt adhat a Magyarországi elterjedésre is.

Civil kezdetek
A méltányos kereskedelem koncepcióját eredetileg a gazdasági és társadalmi fejlődés iránt elkötelezett civilszervezetek fejlesztették ki. Az első méltányos kereskedelmi kezdeményezések magukba foglalták az alternatív kereskedelmi szervezeteket, a „fair trade üzleteket”. Ezeket gyakran egyházak vagy jótékonysági szervezetek kezdeményezték, bár sok közülük mára független céggé vált.

Kiskereskedők
Ennek a hagyományos méltányos kereskedelmi útvonalnak a bázisa a fair trade alapelvein nyugszik, amely a fejlődő országok termelőivel és beszállítóival való kereskedelmi kapcsolatokat alapozta meg. Az importőr cégek azonosítják a termékeket, importálják azokat, és eladják a fogyasztóknak különböző csatornákon keresztül. Ez történhet például közvetlen kiskereskedelmi csatornákon, a Fair Trade bolthálózatokban, más non-profit, civil szervezeteken, egyházi csoportokon keresztül, levélben való megrendelés útján, stb.

Méltányos termékek, méltányos üzletek
E kereskedelmi csatornák működésének minden tényezője a fair trade elvén alapul, és a végső fogyasztói ár lehető legnagyobb hányada visszakerül a termelőkhöz. A megtermelt profitot sok esetben fejlesztési célokra áldozzák, bár egy részét hagyományos kereskedelmi üzemeltetésre fordítják. Az Európa-szerte a fair trade hálózat egyik bázisának számító „World Shop” bolthálózatokon keresztül piacra kerülő termékek nagy része nincs külön védjeggyel ellátva, a vásárlás bizalmi alapon történik. E szervezetek „márkanevei” már önmagukban azt jelzik a fogyasztóknak, hogy a termékek és az alkalmazott üzleti gyakorlatok a méltányos kereskedelem alapelveivel összhangban vannak. Tehát a kereskedők és fejlődő országokban működő partnereik megállapodtak az alapelvekben, és ezek betartását bizonyos mértékig ellenőrzik is.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében