fbpx

| Tudatos Vásárló

Ha minden ablakban paradicsom nőne

Kevesebb víz-, gáz- és villanyfogyasztás, saját paradicsom és fűszer az ablakból, mindehhez jó hangulat, közös kreatívkodás, tapasztalatcsere és sok-sok finomság. Röviden ez a háztartászöldítő ÖkoKörök eddigi eredménye. Beszéljenek inkább a képek és a számok. 

2012-2013-ban az ország számos területén összesen több mint 50 háztartászöldítő ÖkoKör csoport indult. A résztvevők (több mint 300 fő) megmérték a háztartásuk környezetterhelését, és a különböző praktikák révén jelentős, számszerűsíthető változást értek el több területen is. Több helyen is akadtak olyan elkötelezett csoportvezetők, akik több ÖkoKört is indítottak. Külön köszönet nekik a kitartásért!

2010 óta futó ÖkoKör programban résztvevő háztartások (immár összesen több mint 600 háztartás) jelentős környezeti megtakarítást értek el eddig. A háztartások átlagosan 

  • 27%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot,
  • 17%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek,
  • 13%-kal kevesebb villamos energiát, 
  • 7%-kal kevesebb földgázt és 
  • 10%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, és
  • 17%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint a programban való részvétel előtt.

Lássuk, mi is történt az ÖkoKörökben! (A képre kattintva beléphetsz a képgalériába.)

ÖkoKörök

 

A 2012 első félévében zajló ÖkoKörökről készült képeket itt láthatjátok.

Külön örömünkre szolgált a csoportok lelkesedése, aktivitása, ugyanis többen az ÖkoKör mellett hasznos, szakmai programokat is szerveztek maguknak: hulladéklerakó meglátogatása, kozmetikumkészítés, gyógynövénytúra, mini piac, alternatív karácsonyi ajándékkészítés, egészséges ételkészítés. Már csak hab a tortán, hogy ÖkoKör tagok vezetésével több településen is alakulóban van illetve elindult bevásároló közösség vagy dobozrendszer (Debrecen, Héreg, Rácalmás, Székesfehérvár). Ezúttal is gratulálunk, és sok sikert kívánunk nekik!

 

Nagyon köszönjük az ÖkoKörösöknek az aktív részvételt, a sok energiát és lelkesedést, amit beleadtak, valamint a hasznos visszajelzéseket és fotókat a programmal kapcsolatban! Reméljük, hamarosan újra találkozunk!

Továbbá köszönjük a partnerszervezeteknek is a toborzásban és a helyszíni szervezésben való segítséget! 

A programban együttműködő helyi partnerek: 

 

 

  A Pest-megyén kívüli ÖkoKörök az “ÖkoKör kampány a fenntartható életmódért” című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0070 pályázat keretében valósulnak meg. 

Közreműködő szervezet: Energia Központ Nonprofit Kft.

Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás