• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Ha már légkondi… (akkor is hűsöljünk tudatosan!)

2007.06.11. /
Utánanéztünk, hogyan lehet környezettudatos a légkondicionálás, azon kívül, hogy lehetőleg nem használjuk.

Rengeteg építészeti ökotrükk létezik arra, hogyan tartható a legnagyobb kánikulában is kellemesen hűsen egy ház, de nem mindenkinek van ideje, pénze, lehetősége ökoházzá alakítani lakhelyét, marad tehát a légkondicionáló a meleg elleni harc végső eszközeként.

De ha otthonunk még légkondimentes övezet, ma már nehezen ússzuk meg, hogy ne kelljen legalább a nap egy részét légkondicionált helyiségben töltenünk, irodában, bevásárláskor, vagy ügyintézéskor.

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan csökkenthető a légkondik energiafelhasználása a használat során.

Az Egyesült Államokban az éves elektromos áram fogyasztás közel egyötödét emészti fel a épületek hűtése. Szinte nincs olyan üzlet, iroda, ahol ne zümmögne a központi léghűtés, nem is beszélve a bevásárlóközpontokról. Ilyen környezetben nem csoda, hogy ma már az amerikai autók 98%-ába építenek légkondit.

De nem kell átlépnünk az óceánt hasonló statisztikákért: Nagy Britanniáról sem a hőség jutna elsőre eszünkbe, mégis ma már az itt eladott autók háromnegyedében is találunk légkondicionálót. 

Itthon körülnézve is érezhető a klíma-boom, a légkondicionáló néhány éve még luxuscikknek számított, ma már hipermarket-portéka. Ahogy minden hűtő-fűtő eszköz, a légkondicionáló is energiaigényes jószág, de néhány egyszerű trükkel még a légkondi is üzemeltethető (viszonylag) környezettudatosan.

Csak akkor használd, ha muszáj!

Ezt a tippet már biztos ezer helyen olvastad, legyünk hát túl rajta mi is elsőként.

 • Leszámítva az igazán elviselhetetlen kánikulai napokat, általában a nyári melegben a délelőttök még elviselhetőek. Ha ezeket az órákat inkább nyitott ablaknál töltöd, és csak a déli melegedés környékén kapcsolod be a légkondit, máris energiát spóroltál.
 • Az irodában hagyd nyitva az ablakokat éjszakára (ha teheted), hogy a helyiség lehűlhessen az éjjeli levegővel.
 • Ha rugalmas a munkaidőd, próbálj korábban kezdeni, így a legmelegebb órákat már nem kell az irodában töltened.

Hány fok legyen?

 • Olyan hőmérsékletre állítsd a gépet, amely komfortos, de nem túl hűvös. A túl hideg levegő nem csak egészségtelen, de amikor újra kimész a melegre, az annál elviselhetetlenebb lesz.
 • Ha központi vezérlésű légkondicionáló működik a munkahelyeden, nyugodtan szólj az üzemeltetőnek, ha fázol.
 • Nézz körül az épületben: ha mindenhol kardigánban ülnek az asztalnál a kollégák a júliusi kánikulában, ideje tenni valamit. Ha ellenállásba ütközöl, vesd be az "aki energiát spórol, pénzt is spórol" érvet, ez talán jobban működik.

Mozgasd a levegőt!

 • Mielőtt a légkondi távkapcsolóért nyúlnál, próbálj kereszthuzatot csinálni, illetve használj ventillátort! Ha mozog a szobában a levegő, az nem csökkenti a hőmérsékletet, de jelentősen befolyásolja a hőérzetünket.
 • A hatást fokozhatod, ha egy tál jeget teszel a ventillátor elé, vagy kicsit bevizezed a csuklódat.

Árnyékolj!

 • Minél kijjebb van az árnyékolás, annál nagyobb hatása lesz a szoba hőmérsékletére, hiszen ha már az ablakot sem éri a napfény, az üveg nem melegszik fel, és nem fűti a szobát.
 • Amint elkezd besütni a nap, árnyékold a szobát! A legjobb megoldás egy kibillenthető redőny (ez beengedi a levegőt, ugyanakkor árnyékol), majd a reluxa, és végül a sötétítőfüggöny.
 • A napos oldalon légkondi használatakor is árnyékolj, hiszen minél kevesebb hőt engedsz be, annál kevesebbet kell dolgoznia a gépnek.

Ne fűtsd a szobát hűtés közben!

Egy lakásban, de még inkább egy irodában rengeteg észrevétlen hőforrás ontja magából a meleget. Minden bekapcsolt számítógép, nyomtató, fénymásoló ad le hőt, amivel a légkondinak kell megbirkóznia.

 • Ezért csak akkor kapcsold be a gépeket, amikor szükség van rájuk, ezzel máris duplán spórolsz energiát. A konyhában a sütőt próbáld meg csak akkor használni, amikor a légkondi nem megy.
 • Csukd be az összes ablakot és ajtót, amikor megy a légkondi, hogy ne jöhessen be melegebb levegő.
 • Ha van olyan helyiség, amelyet nem használsz, azt nem is szükséges hűteni.

Karbantartás

 • Ne sajnáld a pénzt a légkondi szakértő általi tisztíttatására és karbantartására! A koszos filter rontja a gép hatékonyságát.
 • Végül, válassz olyan modellt, amely energiatakarékos, és nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat (freonmentes)!

A légkondi a legnagyobb melegben felüdülést nyújt, ugyanakkor egy ördögi kört rejt magában: minél több terünket hűtjük, annál jobban hiányzik a maradékban a kellemes hűvös, annál elviselhetetlenebb a meleg. A nyár ellen harcolni azonban nemcsak hogy szélmalomharc, de fenntarthatatlan és - a klímaváltozást és az energiaárakat elnézve úgy tűnik - lehetetlen.

Jobban járunk, ha elfogadjuk, hogy nyáron meleg van, és ésszerű keretek között próbáljuk kordában tartani azt, mégpedig elsősorban a hőérzetünket és csak utána a hőmérsékletet.

Kép [cc] Transguyjay • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében