• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ha hétfő, akkor vega

2008.06.30. /
Sir Paul McCartney „vegetáriánus hétfőket” javasol a klímaváltozás legfőbb felelőse, a széndioxid-kibocsátás ellen.

A világhírű egykori „Beatle" a The Grocer című brit élelmiszerkereskedelmi szaklapnak adott interjúban arra szólította fel honfitársait, hogy csökkentsék a hús fogyasztását, kezdetben hetente egyszer, hétfőként vegyenek magukhoz csak vegetáriánus táplálékot. „Nagyon sokan hétfőnként mennek edzőterembe. Majdnem ugyanilyen a vegetáriánus hétfő, de ez utóbbinak az előnye, hogy az egész bolygót védi" - mondta a sztár.

Sir Paul állítása szerint ez a szokás Ausztráliából jött, ahol a fogyasztók tudatában vannak az állattenyésztés környezeti hatásának, annak, hogy az állattartás sokkal több széndioxidot termel kalóriánként, mint a növénytermesztés. Emlékeztetett arra is, hogy a húsevés mérséklését javasolja a klímaváltozásról szóló legújabb ENSZ-jelentés is.

A muzsikus több mint három és fél évtizede vegetáriánus. A legenda szerint egyszer skóciai birtokán családjával ebéd közben megláttak egy kis bárányt ugrándozni a mezőn. Ez olyan hatással volt rájuk, hogy egyszer s mindenkorra lemondtak a húsfogyasztásról. Paul felesége, a néhai Linda Eastman McCartney több vegetáriánus szakácskönyvet is írt, majd 1991-től egy élelmiszergyárat is indítottak Norfolkban.

Linda 1998-ban bekövetkezett halála után Paul a növények genetikai módosítása elleni kampány aktivistája lett, a közelmúltban pedig Casey Affleck és Forest Whittaker után csatlakozott a PETA állatvédő szervezet vegetarianizmust hirdető promóciós kampányához is.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében