alap kinézet

System Messages

2011 óta létezik Fairtrade minősítéssel rendelkező arany, ami biztosítja a fogyasztót arról, hogy a kitermelés során a bányászok megfelelő munkafeltételek mellett, a környezetvédelmet szem előtt tartva nyerik ki a csillogó alapanyagot. Sajnos a világ legnagyobb részén ezek a számunkra alapvető körülmények nem adottak: fegyveres bandák uralják a bányákat és erőszakkal kényszerítenek nőket, gyermekeket és férfiakat munkára.

A Fairtrade International és tagszervezetei azon dolgoznak, hogy az illegális bányászatot felszámolják és etikus forrásból származó ásványok felhasználásával készüljenek az elektronikai eszközök, vagy épp az ékszerek. A Fairtrade komoly anyagi segítséget is nyújt az etikusan működő bányáknak, hiszen minden kilogramm arany után 2000 dollárt adnak a bányász-szövetkezetnek, amelyet közösségi fejlesztésekre, így iskolák vagy épp kórházak létesítésére fordíthatnak.

 

A Ti gyűrűtök is számít

Egyre tudatosabban vásárlunk
A hazai méltányos kereskedelem értéke 2014 és 2016 között közel hétszeresére nőtt. Az első Tudatos Vásárló Piaci Jelentésben még több részletet tudhatsz meg a magyar vásárló elvi döntéseiről.

Mielőtt azt hinnénk, hogy kis ország vagyunk és nincs hatásunk a globális problémákra, nézzük a számokat. A tavalyi évben 51.800 házasság köttetett Magyarországon - ha páronként csak 10 gr arannyal számolunk, ami a legegyszerűbb gyűrűt jelenti, az összesen több mint 500 kg arany. Ha ez mind fairtrade forrásból származott volna, akkor 1 millió dollárral járultunk volna hozzá az aranybányák közösségi fejlesztéséhez.

A fairtrade forrásból származó karikagyűrű forgalmazásával közvetlenül támogathatjuk a Peruban élő bányászokat és családjaikat, hogy megfelelő munkakörülmények között és méltányos fizetségért dolgozzanak – mondta el Horváth Ádám, az értékesítő Velekey Ékszervilág vezetője.

Magyarországon a Védegylet Egyesület Nofilter Gold néven indította útjára kampányát, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fairtrade arany fontosságára, és kialakítsa a fogyasztói igényt az etikus forrásból származó arany iránt. „Nagy előre lépés, hogy már hazánkban is elérhető a fairtrade forrásból származó karikagyűrű, hiszen ezelőtt csak külföldön volt beszerezhető a tudatos fogyasztók számára” – emelte ki Újszászi Györgyi, a Védegylet témafelelőse.

Mennyivel kerül többe a fairtrade arany a tisztázatlan forrásból származóhoz képest? „A legtöbben meglepődnek, amikor meghallják, hogy csupán 10%-kal kerül többe a fairtrade arany, miközben a mozgalom számos ország lakóinak teszi valóban élhetővé az életet. Meggyőződésünk, hogy a magyarok is egyre nyitottabbá és fogékonyabbá válnak a kérdés iránt, és aki csak kicsit is belemerül a témába, az nem lesz hajlandó később tisztázatlan forrásból származó ékszert vásárolni” – tette hozzá Újszászi Györgyi.

 

Nofilter Gold-kampány

A Védegylet a fairtrade mozgalom egyik kiemelkedő szervezeteként fontosnak tartotta, hogy kiemelt figyelmet szenteljen a konfliktus-ásványoknak, azon belül is az aranynak. A csillogó aranyat nem ritkán gyermekkezek bányásszák ki: legkevesebb 300 ezer gyermek, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben a robbantások és aknák miatt, mindezt úgy, hogy közben testileg, lelkileg kizsákmányolva, jogfosztottan élik le életük. A Nofilter Gold-kampány erre a méltatlan helyzetre hívja fel a figyelmet, hogy kialakítsa az igényt a fairtrade tanúsítással rendelkező arany vásárlására.

Amerikában már él a törvény, az EU-ban most kerül bevezetésre és 2021-től lép hatályba, amely kimondja, hogy a vállalatok kötelesek etikus forrásból származó ásványanyagokat felhasználni. Így valamennyi mobiltelefonban, tabletben, számítógépes alkatrészben stb. csak és kizárólag bizonyítottan etikus forrásból származó anyagokat használhatnak fel. Ebbe a kategóriába esnek természetesen az ékszerek is.

A Velekey Ékszervilág online felületén az ország bármely pontjáról elérhető az etikus jegygyűrű.

Kép: velekey-ekszervilag.hu

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink