fbpx

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ha esküvőd lesz, már veheted is a Fairtrade gyűrűt!

Remek hír, hogy végre Magyarországon is lehet méltányos kereskedelemből származó karikagyűrűt venni. Egy szombathelyi és egy hévízi üzletben, illetve online közel 400 darabból választhatunk. Az első 10 pár, aki fairtrade gyűrűt választ, ajándékba kapja a cégtől a fairtrade felárat.

2011 óta létezik Fairtrade minősítéssel rendelkező arany, ami biztosítja a fogyasztót arról, hogy a kitermelés során a bányászok megfelelő munkafeltételek mellett, a környezetvédelmet szem előtt tartva nyerik ki a csillogó alapanyagot. Sajnos a világ legnagyobb részén ezek a számunkra alapvető körülmények nem adottak: fegyveres bandák uralják a bányákat és erőszakkal kényszerítenek nőket, gyermekeket és férfiakat munkára.

A Fairtrade International és tagszervezetei azon dolgoznak, hogy az illegális bányászatot felszámolják és etikus forrásból származó ásványok felhasználásával készüljenek az elektronikai eszközök, vagy épp az ékszerek. A Fairtrade komoly anyagi segítséget is nyújt az etikusan működő bányáknak, hiszen minden kilogramm arany után 2000 dollárt adnak a bányász-szövetkezetnek, amelyet közösségi fejlesztésekre, így iskolák vagy épp kórházak létesítésére fordíthatnak.

 

A Ti gyűrűtök is számít

Egyre tudatosabban vásárlunk
A hazai méltányos kereskedelem értéke 2014 és 2016 között közel hétszeresére nőtt. Az első Tudatos Vásárló Piaci Jelentésben még több részletet tudhatsz meg a magyar vásárló elvi döntéseiről.

Mielőtt azt hinnénk, hogy kis ország vagyunk és nincs hatásunk a globális problémákra, nézzük a számokat. A tavalyi évben 51.800 házasság köttetett Magyarországon – ha páronként csak 10 gr arannyal számolunk, ami a legegyszerűbb gyűrűt jelenti, az összesen több mint 500 kg arany. Ha ez mind fairtrade forrásból származott volna, akkor 1 millió dollárral járultunk volna hozzá az aranybányák közösségi fejlesztéséhez.

A fairtrade forrásból származó karikagyűrű forgalmazásával közvetlenül támogathatjuk a Peruban élő bányászokat és családjaikat, hogy megfelelő munkakörülmények között és méltányos fizetségért dolgozzanak – mondta el Horváth Ádám, az értékesítő Velekey Ékszervilág vezetője.

Magyarországon a Védegylet Egyesület Nofilter Gold néven indította útjára kampányát, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fairtrade arany fontosságára, és kialakítsa a fogyasztói igényt az etikus forrásból származó arany iránt. „Nagy előre lépés, hogy már hazánkban is elérhető a fairtrade forrásból származó karikagyűrű, hiszen ezelőtt csak külföldön volt beszerezhető a tudatos fogyasztók számára” – emelte ki Újszászi Györgyi, a Védegylet témafelelőse.

Mennyivel kerül többe a fairtrade arany a tisztázatlan forrásból származóhoz képest? „A legtöbben meglepődnek, amikor meghallják, hogy csupán 10%-kal kerül többe a fairtrade arany, miközben a mozgalom számos ország lakóinak teszi valóban élhetővé az életet. Meggyőződésünk, hogy a magyarok is egyre nyitottabbá és fogékonyabbá válnak a kérdés iránt, és aki csak kicsit is belemerül a témába, az nem lesz hajlandó később tisztázatlan forrásból származó ékszert vásárolni” – tette hozzá Újszászi Györgyi.

 

Nofilter Gold-kampány

A Védegylet a fairtrade mozgalom egyik kiemelkedő szervezeteként fontosnak tartotta, hogy kiemelt figyelmet szenteljen a konfliktus-ásványoknak, azon belül is az aranynak. A csillogó aranyat nem ritkán gyermekkezek bányásszák ki: legkevesebb 300 ezer gyermek, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben a robbantások és aknák miatt, mindezt úgy, hogy közben testileg, lelkileg kizsákmányolva, jogfosztottan élik le életük. A Nofilter Gold-kampány erre a méltatlan helyzetre hívja fel a figyelmet, hogy kialakítsa az igényt a fairtrade tanúsítással rendelkező arany vásárlására.

Amerikában már él a törvény, az EU-ban most kerül bevezetésre és 2021-től lép hatályba, amely kimondja, hogy a vállalatok kötelesek etikus forrásból származó ásványanyagokat felhasználni. Így valamennyi mobiltelefonban, tabletben, számítógépes alkatrészben stb. csak és kizárólag bizonyítottan etikus forrásból származó anyagokat használhatnak fel. Ebbe a kategóriába esnek természetesen az ékszerek is.

A Velekey Ékszervilág online felületén az ország bármely pontjáról elérhető az etikus jegygyűrű.

Kép: velekey-ekszervilag.hu

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás