fbpx

| Markovics Vera

Gyümölcsök a konyhában és a fürdőszobában

A szépségre áhítozva hajlamosak vagyunk csak a külső ápolásával foglalatoskodni. Pedig minden, ami egészséges, szerveink munkáját segíti, a bőrünk javára is válik. Különösen a gyümölcsök fogyasztása.

A többnapos gyümölcskúrát vagy léböjtöt tartók bőre kifejezetten megszépül. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a gyümölcsök segítik az emésztőszervek munkáját, ösztönzőleg hatnak az anyagcserére, vagyis tehermentesítik a szervezetet.

Mivel a gyümölcsök többsége lúgosít, ellensúlyozni tudják a túlzott fehérjefogyasztás savasító hatását, s így jelentősen hozzájárulnak a szövetekben felhalmozódott salakanyagok, „mérgek” kiürüléséhez.

Ezért ha bőrpanaszunk van, például akné, ekcéma vagy pikkelysömör, mielőtt a pirulákhoz fordulnánk, érdemes kipróbálni egy 3-7 napos gyümölcskúrát, és változtatni a szokásos étrenden.

 

Recept: Fertőtlenítő gyümölcslábfürdő
A megecetesedett gyümölcslevek is felhasználhatók kozmetikai célra, például hígítva borogatás formájában szúnyogcsípésre, hajöblítésre vagy kezdődő gombás fertőzés elleni lábfürdőbe. Ez utóbbihoz öntsünk annyi langyos vizet a lavórba, hogy ellepje a lábfejet, adjunk hozzá 1 pohár almaecetet, amelybe előzőleg 2 evőkanál kakukkfüvet áztattunk, és 1 marék tengeri sót. 

A bőr belülről épül és szépül

A bőr szépsége a géneken kívül az elfogyasztott ételektől is függ. Bőrünk a gyümölcsökből vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez, a sejtek megújulásához szükséges anyagokhoz is hozzájuthat.

A táplálkozási szakemberek által ajánlott napi ötszöri – de legalább 40 dekányi – gyümölcsfogyasztást a bőrünk érdekében is komolyabban kellene vennünk.

Az antioxidánsokra ugyanis a daganatos betegségek megelőzésén túl a bőr épségének megőrzéséhez és a ráncokkal szembeni küzdelemhez is szükség van.

Az autók kipufogógázai, a túlzott napfény, a stressz, a nikotin és a helytelen táplálkozási szokások szabadgyököket szabadítanak fel, amelyek gyulladásokat idézhetnek elő a szövetekben.

Ugyanakkor a gyümölcsökben lévő antioxidánsok képesek elfogni ezeket a támadókat és csökkenteni a károkat. Vitaminhiány esetén viszont a bőr sérülékennyé válik, és hajlamos lesz a fertőzésekre.

A szakemberek elsősorban a frissen préselt levek fogyasztását tartják hatékonynak. Ezekből ugyanis sokszor jobban hasznosul a vitamin, mint a feldolgozás nélküli gyümölcsből.

Recept: Szőlőhámlasztó
A szőlőmagot megőrölve az elhalt, de maguktól leválni nem képes bőrdarabkák eltávolítására is felhasználhatjuk az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Ehhez a megőrölt magot vagy manduladarát keverjük össze egy kevéske növényi olajjal – ami lehet szőlőmagolaj is, vagy többféle olaj keveréke – és esetleg egy kiskanál szőlő- vagy almalével. A krémes pasztával gyengéden simogassuk át a bőrt 3-5 percig, majd langyos vízzel öblítsük le.

 

Őszi szépségápoló gyümölcsök

A gyümölcsök nedvét és húsát tisztán vagy pakolásokba, krémbe keverve régóta felhasználják a szépségápolásban, mert a bőr frissebbé, hidratáltabbá és ellenállóbbá tehető velük.

Ha végigböngésszük az ismertebb natúrkozmetikumok összetevőinek listáját, biztos, hogy találkozunk köztük az almával, a szőlővel, a birsalmával, a berkenyével és a mandulával. Ezeket a gyümölcsöket a házi kozmetikában is bátran felhasználhatjuk.

Az almára minden igaz, amit eddig általánosságban elmondtunk a gyümölcsökről: elfogyasztva méregtelenít, előnyösen befolyásolja az anyagcserét, antioxidánsokban (C-, A-, B-vitaminok ) gazdag.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket. Általában a gyümölcssavas hámlasztók egyik összetevője. Nedvét otthon is felhasználhatjuk a bőr megújítására.

Recept: Tápláló pakolás
Nyomjunk össze 5-6 szőlőszemet, keverjük össze krémessé kevéske tejporral, 1 teáskanál mandulaolajjal, s egy cseppnyi mézzel. A pakolást kenjük fel az előzőleg vízgőzzel bemelegített bőrre. Helyezzünk rá fóliát (a szem és a száj területét vágjuk ki), majd feküdjünk le. 15-20 perc után öblítsük le. 
A reszelt almát például a túróval vagy gabonadarával készülő pakolásokba is belekeverhetjük. Frissen préselt levét vízzel hígítva hajmosás utáni öblítésre, a korpás fejbőr normalizálására szintén használhatjuk. Ehhez tegyünk 1 liter vízbe 1 dl almalevet és esetleg 1 kanál almaecetet.

A szőlőnek a leve és a magjából préselt olaj is elsőrendű bőrápoló szer. 

Baktérium- és vírusölő hatású, elfogyasztva hatásos a köszvény, az érelmeszesedés és a túlsúly ellen. A szőlőszemek nedve eszményi öregedés elleni gél.

Mesterséges úton nem lehet ilyen tökéletes kozmetikumot előállítani. Magas víztartalma mellett a bőr számára értékes C- és B-vitaminokat, valamint magnéziumot tartalmaz.

Hatóanyagai, különösen a piros szőlőé, védenek a fertőzésektől, gyulladáscsökkentő hatásúak, gátolják a sejtek öregedését, s jó hatással vannak az erek állapotára.

A szőlőmagolajban olyan sejtvédő antioxidánsok vannak, melynek hatása egyes források szerint ötvenszer erősebb, mint az E-vitaminé. Heti egy-két alkalommal használva az olaj és a nedv együtt kiváló keverék a fáradt és petyhüdt bőr számára.

A birs gyümölcse a bőr számára kész vitaminparádé, és jelentős mennyiségű ásványi anyagot (káliumot, kalciumot, foszfort, vasat) tartalmaz.

Molnár Dánielné, alias Ilcsi néni, a gyümölcspakolások nagymestere azért tartja sokra ezt a gyümölcsöt, mert még a nehezen kezelhető, tág pórusú, nyúlós bőrre is hatással van.

Különösen alkalmas a problémás bőr méregtelenítésére, tonizálására, a szaruréteg felfrissítésére. Erősen összehúzó hatása miatt a tág pórusú bőrök pakolásaiba is tehetjük, kökény- vagy szőlőmagolajjal dúsítva.

A gyümölcs levével, illetve húsával, gabonaőrleménnyel (pl. lenmag) vagy agyaggal keverve gyulladáscsökkentő pakolást készíthetünk zsíros, pattanásos bőrre.

 

Házi kozmetika

A bőrápolásban a gyümölcsök felhasználásának legegyszerűbb módja, amikor a felszeletelt gyümölcsöt vagy kipréselt levét tesszük a bőrre.

A savas gyümölcsöket – például citrom, paradicsom, meggy –  még a zsíros, vastagabb bőrűeknek is feltétlenül hígítaniuk kell, különben könnyen tönkretehetik a bőr védőrétegét.

Természetesen a friss gyümölcsleveket hűtőszekrényben kell tárolni, s tanácsos pár nap alatt felhasználni.

A fél deci szőlőléből és 1 mokkáskanál szőlőmagolajból készült szépségkoktél ehető és bőrre is kenhető: kenjük fel az arcra és a dekoltázsra, valamint a kézfejek bőrére. Picit dúsabb pakoláshoz fél deci sárgarépa- és fél deci almalevet keverjünk össze pár csepp citrommal 1 teáskanál mézzel és 1 kanál növényi olajjal.

Ez utóbbi normál és száraz bőr esetén legyen mandulaolaj, zsíros bőrre szőlőmagolaj, érett bőrre pedig a kettő keveréke és egy kevéske jojobaolaj a legjobb. 

Az arc méretétől függően 1 mokkás-, illetve 1 teáskanál levet öntsünk a tenyerünkbe, és pár percig finoman kenegessük vele az arcot, a nyakat és a dekoltázst.  A gyümölcs leve és húsa hatóanyagokban nagyon gazdag, ezért a bőrre heti 1-2 alkalomnál többször ne használjuk.

Mint ahogy evésre, külső felhasználásra is az a legjobb, ha biotermesztésből származó hazai gyümölcsöt használunk. A permetezett gyümölcsöket kozmetikai felhasználás előtt is ugyanolyan alaposan meg kell mosni, mint evés előtt, sőt ha nem vagyunk biztosak a származást illetően, a legjobb, ha meghámozzuk. 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás