fbpx

| Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Gyógyteák és álgyógyteák a kereskedelemben

A gyógynövények piacán vizsgálódott Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) az elmúlt hónapokban.

Az OFE támogatandónak tartja, hogy a természet kínálta gyógyító lehetőséget a fogyasztók kihasználják: ahol lehetséges ne gyógyszereket, hanem gyógynövényeket alkalmazzák. A gyógynövények azonban csakis szakszerűen, megfelelő módon elkészítve, megfelelő célra alkalmazva hatásosak. Nem véletlen, hogy forgalomba hozataluknak szigorúbb feltételei vannak, mint az élelmiszereknek.

Külön veszélyt rejt magában az a tény, hogy sok esetben nem szabad forralni, vagy főzni a készítményeket, mert veszítenek hatóanyagukból. Ha pedig nem főzhetők, akkor fontos, hogy tiszták, méghozzá a gyógyszerkönyvben rögzített tisztaságúak legyenek. További nagyon fontos tényező, hogy a növénynek csak azt a részét tartalmazzák, amely a terápiára ajánlott. Például a kamillavirág ne tartalmazzon kocsányt, kamillaszárat, vagy -levelet, a csipkehús ne tartalmazzon csipkebogyó magot (amely mérgező hatású).

A vizsgálat során a fogyasztó szemével nézték a termékeket. Az OFE nem hatóság, a fogyasztókat viszont igyekeznek tájékoztatni, valamint szükség esetén felhívni a figyelmet a fennálló problémákra. A vizsgálatra az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megbízásából a Gyógynövénykutató Intézet Rt. laboratóriumában került sor.
 
A Magyarországon őshonos gyógynövényeket jobban ismeri a fogyasztó: pl. kamilla, csipkebogyó, bodza, hársfavirág stb. Tömegesen kerülnek azonban forgalomba a nálunk nem, vagy csupán igen kevesek által ismert hatású távol-keleti gyógynövények, amelyek ráadásul általában több gyógynövény keverékéből álló készítmények.

Bárhova nézünk, szélsőségekkel találkozunk. Vizsgálati eredmények egyáltalán nem megnyugtatóak. A 11 növénymintákból összesen 3 felelt meg, ebből is az egyiket egyszerű élelmiszerként hozta forgalomba a Sara Lee Rt., a másik kettőnek az engedélye is rendben van; ez utóbbiak a Schmidt and Co Kamillavirág, valamint a Herbária Rt. Kamilla virágzat filter tea.

A minták többségénél már a fizikai vizsgálatoknál olyan durva minőségi hibák derültek ki, hogy további tesztelésre már nem is volt szükség. Pl. rovarmaradvány, földrög, üvegdarab, ürülék.
 
Tapasztalatok szerint biztonságos teát csak patikákban és szaküzletekben lehet kapni, mert ott vannak hozzáértő, illetve a szükséges információnak nyomban utánanéző eladók.

Vizsgálatok alapján az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület javasolja a gyógynövényekre vonatkozó előállítási és forgalmazási szabályok felülvizsgálatát (termesztés, gyűjtés, forgalmazás egyértelműsítése; élelmiszertől való elkülönített árusítás).

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás