• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A gyerekekre ártalmas lehet egy műanyagokban lévő vegyszer

2008.04.22. /
Egy, a műanyag csomagolóanyagokban, így a cumisüvegben is előforduló vegyszer ártalmas lehet a gyerekek idegrendszeri fejlődésére és ivarszerveire - jelentette az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH).

A biszfenol A (BPA) az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer az iparban, amelyet a polikarbonát műanyagok előállításához használnak. Szivároghat a kemény műanyagból készült étel- és italtárolókból, mint amilyen a cumisüveg, az üdítőspalack vagy az ételhordó.

Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) legújabb jelentése szerint a vegyszer már abban a mennyiségben káros hatással lehet a magzatok, csecsemők és gyerekek idegrendszerére, viselkedésére, amelynek jelenleg is ki vannak téve.

A jelentés szerint az emberi terhelésnek megfelelő BPA-koncentráció mellett az állatkísérletekben a rákot megelőző állapot alakult ki a rágcsálók prosztatájában és az emlőmirigyeikben. Ennek alapján nem zárható ki annak lehetősége, mely szerint a BPA hatással van a humán fejlődésre, a tudósok egy része pedig feltételezi, hogy korai életkorban a BPA megzavarja a hormonháztartást és olyan génmutációt válthat ki, amely csecsemőknél és gyerekeknél növeli annak kockázatát, hogy későbbi életükben mellrák és prosztatarák alakuljon ki náluk. Eszerint a BPA korai ivarérést idéz elő, valamint rendellenességet és egyéb elváltozásokat okoz az idegrendszerben és a szaporítószervekben is.

A műanyagipar képviselői szerint a jelentés „nem meggyőző" és „elhibázott", állításuk szerint az ügynökség „nem talált komoly, vagy jelentős aggályokat".

 

Forrás: MTI

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében