• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Gyerekcipőben a felelős befektetések hazai piaca

2009.01.21. /
A környezettudatos életmód fontossága a Föld jövője és annak lakói szempontjából ma már evidencia. De vajon a felelősséget érző emberek pénzügyeiket, befektetéseiket is kezelhetik etikusan? Az alapok mélyére néztünk.

Gyerekcipőben a felelős befektetések hazai piaca

Van rá lehetőség, igaz nálunk még nem mindegyik pénzintézetnél találkozhatunk a társadalmilag felelős befektetés (socially responsible investment - SRI) lehetőségével. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ezzel szemben az első fecskeként ismert pacifista "Pax World Fund" befektetési alap 1971-es elindítása óta, különösen pedig az utóbbi években, egyre nagyobb sikereket ér el az SRI, valamint az elveinek megfelelően működtetett befektetési alapok. Nem csak részvényről vagy kötvényről lehet ugyanis szó, hanem például más, jellemzően külföldi befektetési alapok jegyeiről is.

Boda Zsolt közgazdász szerint nehéz megítélni, hogy világszerte pontosan mekkora pénzösszeg vándorol ezekbe az alapokba. A Celent pénzügyi tanácsadó cég szerint az SRI amerikai piaca 2011-re 3000 milliárd dollárra nő, ott a befektetések jelenleg 10%-a etikus. Az általunk megkérdezett banki tanácsadók szerint mára az etikus befektetések nem pusztán erkölcsileg, de működésüket tekintve is jobban állnak az átlagos befektetési alapoknál. Ebben az is szerepet játszik, hogy az elmúlt években az SRI alapokból kizárt dohányipari és nukleáris energia-cégek részvényeinek árfolyama óriásit zuhant.

A befektetési alapok minősítésével és elemzésével foglalkozó Morningstar felmérése szerint a sima befektetési alapoknak csupán 10%-a ötcsillagos, egyharmaduk kettő vagy egycsillagos besorolást, azaz alacsony minősítést érdemelt ki - mondta el Jaksity György a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában. Az SRI alapok közül viszont míg 1997-ben még egy sem kapott ötcsillagos minősítést, két évvel később már 21%-uk rendelkezett ezzel az előkelő besorolással, és csak a 19 %-uk kapott kettő vagy egy csillagot.

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében