• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A GM növények termesztése vegyi kockázattal jár

2008.11.25. /
A génmódosított (GM) növények pártolói gyakran hivatkoznak arra, hogy ezen fajták kevesebb permetezéssel is biztonságosan termeszthetőek. A Föld Barátai tanulmányukban azonban rámutatnak, hogy a valóság nem ilyen szép.

A köztermesztésbe került GM fajták két csoportba oszthatóak: egyrészt kártevő rovarokkal, másrészt totális gyomirtókkal szemben lehetnek ellenállóak. Amerikai vizsgálatok szerint a rovarrezisztens fajták terjedése miatt ugyan csökkent a kijuttatott rovarirtó szerek mennyisége, de a gyomirtó szereket is figyelembe véve a GM növények elterjedése miatt 1996-tól 2004-ig 55 ezer tonnával több növényvédő szert juttattak ki a gazdálkodók.

A GM növények vetésterületének mintegy 80%-án a gyomirtóknak ellenálló fajtákat termesztik. Ebben az esetben a táblák gyommentesen tartása elvileg egyszerűbb, hiszen egy permetszerrel eltüntethetőek a nem kívánt fajok. Azonban néhány éves termesztést követően a gyomok egyre nagyobb mértékben ellenállnak a glifozáttartalmú permetszernek, ami a kijuttatott dózis emeléséhez vezet. Ennek következtében a GM növények terjedésével az egyre kevésbé hatékony gyomirtóból egyre többet kell kijuttatni az eredmény érdekében.

A gyomirtóknak ellenálló GM növények és az ehhez kapcsolódó permetszerek gyors elterjedésének ellenére (például az USA-ban már 2002-ben az összes szójatábla háromnegyede GM fajtákat tartalmazott) a többi, „hagyományos" növényvédő szer hatóanyag-felhasználása is emelkedett. A környezeti problémákat a GM növények termésátlaga sem árnyalhatja, hiszen az nem magasabb, mint a hagyományos fajták esetén.

Az angol nyelvű tanulmány itt érhető el >>>

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2008. augusztusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. A témában további hírek és információk találhatóak a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének közös vegyi anyag honlapján: www.vegyireakcio.hu

Kép [cc] Teo

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében