fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mikor mondjuk el a gyereknek mi van, ha nem most?

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás  – Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve olyan fogalmakkal ismerteti meg az iskolás gyerekeket, amelyek bár manapság fontosabbak, mint valaha, mégis nehezen kerülnek szóba a családi asztalnál. A könyv régóta hiánycikk, most friss tartalmakkal kiegészítve jelent meg újra a Pagonynál – miközben semmit sem veszít abból az egyedi látásmódból, gyerekeknek is érthető megközelítésből, amely miatt annyian megkedvelték.

„Megfigyelted már a lábnyomod? Mekkora? Tudtál arról, hogy a sárban, aszfalton vagy homokban hagyott tünékeny lenyomatod mellett van egy másik lábnyomod is? Ökológiai lábnyomnak hívják…Nem viccelek, mind a hét és fél milliárd élő embernek van egy ilyen elképzelt lábnyoma, de valakinek kisebb, valakinek nagyobb, attól függ, hogy melyik országban és ott hogyan él. (Hogy mekkora a tiéd, ki is számíthatod, ha rákeresel arra az interneten, hogy ökológiai lábnyom számítása.) Minél nagyobb az elképzelt lábnyomod, annál jobban szennyezed magad körül a környezetet. Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy minden nagy lábnyommal rendelkező ember bűnöző, hiszen nagyon könnyű szert tenni ilyen képzeletbeli óriási lábnyomra.

Elég, ha

• évente egyszer repülővel utaztok nyaralni,

 • naponta kocsival visznek a szüleid iskolába vagy bárhová,

• gázzal fűtötök télen,

• esetleg sok húst eszel, és olyan ételeket, amelyeket külföldön állítottak elő,

és máris jól megnőtt a lábnyomod, valahogy így…”

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – Gévai Csilla olyan fogalmakkal ismerteti meg az iskolás gyerekeket, amelyek bár manapság fontosabbak, mint valaha, mégis nehezen kerülnek szóba a családi asztalnál. Mi felnőttek, egymás után olvassuk – a TVE-nél írjuk is – a híreket a globális műanyagszennyezésről, a tömeges fajkihalásról, a húsfogyasztás fenttarthatatlanságáról vagy Greta Thunberg erejéről, de közben mintha úgy éreznénk, mindez nem tartozik a gyerekre, ráér ő még ilyenekről hallani, beszéljük inkább arról, kész-e már lecke. Pedig ha valamire rámutatott Greta, akkor pont ez az: kire tartozna a Föld állapota, ha nem rájuk?

A Nagyon Zöld Könyv olyan, mintha meghívtuk volna egy régi jó barátunkat vacsorára, és amig mi leszedjük az asztalt, ő átül a kanapéra a gyerekekkel, és már beszélgetnek is: mesél nekik a klímaváltozásról, a túlnépesedésről, az ökológiai lábnyomról, az üvegház-hatás jelenségéről vagy az újrahasznosítás jelentőségéről, elvont fogalmakról és bonyolult környezeti jelenségekről, egyszerűen.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


Tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről. Mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teheti a környezetvédelmet, komoly kérdéseket érint okosan, érthetően és könnyedén, képi és nyelvi leleménnyel, humorral.

A könyv szerzője Gévai Csilla, aki nem csak író és illusztrátor, hanem kulturális antropológus, sőt: kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott pedagógus. Gévai Csilla megszólítja, felnőttként kezeli az olvasóját, és ettől minden gyerek saját ügyének érezheti a környezetvédelmet. A Nagyon Zöld Könyv nem hibáztat, és tudja, hogy egy kicsit mindenki hibás: arra helyezi a hangsúlyt, amit megtehetünk, nem arra, amit meg kellett volna.

A Pagonynál újra megjelent Nagyon Zöld Könyvet olvasva új kontextusba helyeződik az ismeretterjesztés.

8 éves kortól ajánljuk.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás