fbpx

| Fogyasztóvédelem

Genetikailag módosított termékekről

Áttekintés a genetikai módosítások lényegéről, a transzgénikus élőlényekkel kapcsolatos tevékenység jogi szabályozásáról, élelmiszer-biztonsági és társadalmi megítéléséről.

Génmódosítás alatt azt a beavatkozást érjük, amelynek
során az ember közvetlenül az örökítő anyagot módosítja a célszervezetben.
Célszervezet az az élőlény, amelynek az örökletes tulajdonságait valamilyen
célból megváltoztatták, a sikeres transzformáció után létrejövő élőlényt pedig
GMO-nak (Genetikailag Módosított Organizmus)
is nevezik.

A transzgénikus élőlények három generációba
sorolhatók a géntranszformáció céljától, a transzgénikus élőlény felhasználási
módjától függően. A GM-növények első generációját az agrotechnikai
előnyök kiaknázása végett létrehozott GMO-k jelentik, amelyek egyben a
legelterjedtebbek és legismertebbek is.

A második generációt olyan növények alkotják, amelyek
főként az általuk termelt takarmány- és élelmiszer-alapanyagok
minőségét tekintve térnek e hagyományos rokonaiktól.

A harmadik generációba főként biológiai
reaktorokban használt mikroorganizmusok
tartoznak, amelyek különleges
gyógyszerek hatóanyagait, műanyagok alapanyagait és még számos más, az ipar
számára fontos anyagokat állítanak elő; mezőgazdasági alkalmazásuk nem
jellemző.

A GMO-k környezeti, biológiai, táplálkozás-élettani
hatásának kutatása mind a mai napig nem zárult le, egyes szakértők szerint azok
veszélytelenségét nem sikerült bizonyítani. Ami viszont mindenképpen mérhető, az
a közvéleménynek a GMO-ra adott reakciója.

Az Európai Bizottság közvélemény-kutatásért felelős
szerve, az Eurobarometer 2001-ben végzett felmérése alapján az uniós
állampolgárok 94,6%-a ragaszkodik a transzgénikus és nem-transzgénikus
élelmiszerek közötti választás jogához. Igen magas százalékban utasították el a
GM-tartalmú élelmiszereket (70,9%), de ha mégis vásárolnának, azt elsősorban
olyan megfontolások alapján tennék például, hogy a transzgénikus növényekből
származó élelmiszerek várhatóan kevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmaznak,
és – esetenként – környezetkímélőbbnek tűnő technológiával termesztik
azokat.

Hazánkban a 2002. évi LXVII. törvénnyel módosított
1998. évi XXVII. törvény vonatkozik a genetikailag módosított élőlények
mezőgazdasági alkalmazására. A törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek, az
élelmiszertörvény és annak végrehajtási rendeletei részletes eligazítást adnak a
hazai felhasználók tevékenységéhez. Az engedélyezési eljárások
Magyarországon egyelőre csak a kutatási tevékenységek végzésére
szólnak.
Ez azt jelenti, hogy 2003-ban GM-növény köztermesztésbe
állítását nem engedélyezték.

Kísérleti termesztésére azonban többféle GM-növényre
adtak ki engedélyt. Fontos szabály, hogy a GM-növényekből származó anyagokat
takarmányok és élelmiszerek előállításához nem szabad felhasználni. A GM-termést
annak betakarítása, vizsgálata után kötelezően meg kell semmisíteni.

A jelölési kötelezettség hazánkban ugyanúgy fennáll,
mint az EU-ban. Ennek ellenére csak a legritkább esetben lehet a kereskedelemben
olyan élelmiszert találni, amely a GMO-tartalmat jelölné.

A Dr. E. Wessling Kémiai Laboratórium Kft.
akkreditált GMO-analitikai részlegében szűk körű, leginkább tájékozódó jellegű
felmérést végeztünk 13, Budapesten forgalomba kerülő húsipari termék körében. Az
eredmények azt mutatják, hogy a 13 mintából 5 tartalmazott transzgénikus
elemeket
. Így, bár minden megfelel a jogszabályi kötelezettségnek,
mégis minden harmadik vörösáru-féleséggel együtt – ha kis mennyiségben is, de –
fogyasztunk transzgénikus szóját. Hangsúlyozzuk, ez a kísérlet messze nem
reprezentatív; valóban releváns következtetések levonásához átfogó és jól
megtervezett felmérés szükséges.

A nem teljesen tisztázott élettani és egyéb biológiai
hatások, a törvényi kötelezettségek, a fogyasztó biztonságának és választási
jogának tiszteletben tartása miatt elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy a
hazai GMO-analitikai tevékenység a hatósági ellenőrzések szerves részévé váljon.
A laboratóriumi ellenőrzéseket szorgalmazza az EU-ban felépülőben lévő
Élelmiszer-biztonsági Hivatal és a 2000-ben kiadott Fehér Könyv az
élelmiszer-biztonságról is.

Biztató, hogy a hazai Élelmiszer-biztonsági
Hivatal
t létrehozó kormányrendelet megszületett, tehát várható, hogy a
GMO kérdésének az eddig tapasztalhatónál jóval komolyabb figyelmet szentel majd
a kormány. A GMO-analitikai laboratóriumok szakmai összefogása azért különösen
fontos, mert a takarmányokba és az élelmiszerekbe kerülő transzgének kimutatása
– különösen azok mennyiségi meghatározása – kifejezetten nehéz feladat.
Ugyancsak nehéz hozzáférni azokhoz a referenciaanyagokhoz, amelyeket a minőségi
és mennyiségi analízis során mint viszonyítási anyagokat kell használnunk.

forrás: Fogyasztóvédelem, 2003.
október: Micsiani Adrienn, Szigligeti
Tamás

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás