fbpx

| Levegő Munkacsoport

A ftalátok hatása

A vegyi anyagok szabályozása eleinte csak az akut hatások kivédésére koncentrált, majd a rákkeltő vegyületek kerültek a figyelem középpontjába. Az utóbbi évek vizsgálati eredményei szerint a kutatók egyre fontosabbnak tartják az egyes vegyületek hormonháztartásra gyakorolt hatását is. A hormonháztartást megzavaró vegyületek közül különös aggodalomra adnak okot a ftalátok, mivel hatásuknak folyamatosan ki vagyunk téve.

Ezek a vegyületek megtalálhatóak a PVC padlóban, a mosóporban, a testápoló szerekben, a műanyag használati tárgyakban és élelmiszereinkben is, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek. A ftalátok az anyatejben is megtalálhatók, sőt a magzatba is bejutnak.

Egy uniós vizsgálat során megfigyelték, hogy azokban a fiúcsecsemőkben, akik az anyatejjel nagyobb mennyiségű ftalátot vesznek szervezetükbe, kevesebb nemi hormon termelődik. A vizsgálat során 6 ftalátvegyület koncentrációját vizsgálták 130 anya tejében, majd a gyermekek vérét 3 hónapos korukban elemezték, mivel a fiúkban ebben az életkorban kezd növekedni a nemi hormonok koncentrációja. A vizsgált anyatejekben található ftalátok mennyisége a megengedett szint alatt volt.

Meg kell említeni, azonban, hogy az anyatej csak az egyik forrása a ftalát szervezetbe kerülésének. A kutatók megemlítették, hogy nem zárható ki, hogy más a ftaláthasználattal összefüggő tényezők állnak az alacsonyabb nemi hormon szint hátterében. abban is egyetértettek, hogy az eredményeik nem lehetnek érvek az anyatejes táplálás ellen, hiszen ezek a vegyületek megtalálhatók a lehetséges tápszerekben is.

Az Európai Bizottság a ftalátok veszélyeinek napvilágra kerülése után betiltotta ezek használatát a gyerekjátékokban, azonban azok még mindig fellelhetők egyes gyermekjátékokban (a hazánkban emiatt letiltott játékok listája a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldalán érhető el). Ha a gyártók betartják a szabályozást a gyermekek még akkor ki lesznek téve ezen vegyületek veszélyeinek, hisz használatuk a többi termékben továbbra is engedélyezett.

Más vizsgálatok szerint azonban a nők sem érezhetik magukat biztonságban ezen vegyületektől, hisz a ftalátok kapcsolatba hozhatóak a mellrákkal is.

Az Environmental Health Perspectives alapján. A teljes tanulmány itt tölthető le.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach@levego.hu.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás