• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

FSC: a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért

2008.10.15. /
A föld erdőállományának folyamatos csökkenése egyre aggasztóbb méreteket ölt. Az FSC címke és minősítési rendszer a faipari termékek vásárlóinak segítségével küzd egy felelősebb és fenntarthatóbb globális erdőgazdálkodásért.

A környezetvédelem érdekében létrejött nemzetközi összefogás egyik mérföldköve az 1992-es Rio de Janeiroban megrendezett ENSZ konferencia, amely nemcsak a bolygónk ökoszisztémáját egyre inkább veszélyeztető környezetpusztításra hívta fel a világ államainak figyelmét, de számos területen konkrét célokat, cselekvési terveket fogalmazott meg a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés elősegítésére.

A riói csúcs hatására és annak szellemiségében alakult meg 1993-ben a Forest Stewardship Council (FSC) független szervezet (Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa vagy Erdőgondnoksági Tanács), hogy globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. Noha léteztek korábban is különféle helyi mozgalmak az esőerdők, illetve más veszélyeztetett erdős területek védelmére, ezeknek töredéke járt sikerrel.

Erdők pusztulása - néhány tény:

 • bolygónk szárazföldjeinek kb. 30%-át borítja erdő,
 • a világon évente hozzávetőlegesen nettó 7,3 millió hektárral csökken az erdők területe (ez nagyjából megegyezik a Benelux államok területével),
 • míg az északi földtekén kismértékben növekedik az erdők aránya, a trópusi esőerdők területe rohamosan csökken,
 • Brazíliában és Afrikában évente 4-4 millió, Indonéziában évente kb. 1,5 millió hektárnyi esőerdőt pusztítanak el.

(forrás: FAO)

Az FSC tevékenységének központi eleme egy a felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer terjesztése és üzemeltetése. Az FSC tanúsítványa szavatolja, hogy az ilyennel rendelkező erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak stb. elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

A minősítés során figyelembevett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása, illetve biztosított az érintett területeken a helyi dolgozók és lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülése is. Az FSC 10 elve és 56 pontos kritériumrendszere ezeket a szempontokat gyűjti össze.

Az FSC alapelvei

1. elv: A törvények és az FSC kritériumainak betartása

2. elv: Tulajdoni jogosultságok, földhasználati jogok és kötelezettségek

3. elv: Az őshonos népcsoportok jogai

4. elv: A munkavállalók közösségi kapcsolatai és jogai

5. elv: Az erdő hasznai

6. elv: Környezeti hatások

7. elv: Gazdálkodási tervek

8. elv: Felügyelet és szakvéleményezés

9. elv: Az eredeti természetes állapotukban megmaradt erdők fennmaradása

10. elv: Faültetvények

 

Bővebben magyarul >>>

Elvek és kritériumok részletesen (pdf) >>>

 

Fsc_logo

Keresd az FSC védjegyét! 

A világon számos terméken található már meg az FSC logó, az építőanyagoktól az irodaszerekig, a bútoroktól és papírtermékektől a kozmetikumokig bezárólag.

Megkerestünk számos céget, akiről tudjuk, feltételezzük, hogy forgalmaz FSC minősítésű termékeket. Ezek listáját az érintett cégek válaszainak beérkezése után tesszük közzé. Ha találkoztál már Te magad is FSC címkés termékekkel, addig is kérjük, írd meg nekünk, hogy mikor, hol, mely termékeken láttad az FSC logót!

E-mail: szerk [kukac] tudatosvasarlo.hu

Ahhoz, hogy a fogyasztó egy FSC minősítésű (papírból készült) könyv olvasásának örvendhessen, a könyv alapanyagának számos minősítésen kell keresztül mennie. Mindenekelőtt szükséges egy erdő, amely FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. Az itt megtermelt fát egy FSC által minősített erdőgazdaságnak kell kitermelnie (amely az általa forgalmazott fára rápecsételheti az FSC logóját).

A minősített farönköket onnan minősített faüzembe szállítják, ahol minősített papír alapanyag készül belőle. A sok minősítés egyik célja, hogy a terméklánc egyetlen pontján se kerülhessen tanúsítás nélküli forrásból származó alapanyag a végtermékbe (amennyiben minősítés nélküli anyagok is feldolgozásra kerülnek, úgy másfajta címkét kap a termék). A minősített papírgyár végül FSC logóval ellátott papírt szállít az FSC által ellenőrzött nyomdába, ahol elkészül a végfogyasztó által megvásárolható FSC jelzésű könyv.

Az olvasó a könyv borítóján elhelyezett minősítést szemrevételezve megnyugodhat, hogy az általa vásárolt könyv gyártásához például nem üldöztek el őshonos erdőlakókat, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő-szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem.

A kitermelés során viszont betartottak minden törvényt és szabályt, a kivágott fák helyére újakat telepítettek. Az alapanyagokat feldolgozó üzemek pedig nem szerződtek illegális fatermelőkkel vagy ilyen forrásból származó alapanyagokkal dolgozó beszállítókkal, továbbá a gyártás, illetve kereskedelem során is követték az FSC szabványait és előírásait. Az FSC a tanúsítványhoz szükséges kritériumok betartását egy független szervezettel évente legalább egyszer ellenőrizteti.

A rendszer megfelelő működése esetén a fogyasztó biztos lehet benne, hogy vásárlásával segíti a felelős termelést és a környezettudatos gazdálkodást, és közvetetten maga is hozzájárulhat a föld erdőinek megóvásához és gyarapításához. 

Az FSC háromféle termékminősítése:

 • FSC Pure, a 100%-ig minősített anyagokból készült termékekre,
 • FSC Mix a nem minősített anyagot is tartalmazó termékekre (ilyenkor általában feltüntetik a minősített alapanyagok arányát, pl. 80%)
 • FSC recycling: Újrahasznosított anyagokat tartalmazó FSC minősítésű termékekre

Az FSC-vel kapcsolatban felmerült kritikák elsősorban a szervezet bonyolult és hosszadalmas minősítési rendszerével kapcsolatosak - egyes álláspontok szerint az FSC túlságosan bürokratikus. Bizonyos tagszervezetek úgy vélik, hogy a minősített erdők arányához képest alulreprezentáltak a magánerdő-tulajdonosok képviselői a szervezet döntéshozatalában, ami érdeksérelemhez vezethet.

Néhány esetben előfordult, hogy minősítésre nem méltó vállalat is kapott FSC tanúsítványt. Ezeket a szervezet azonban minden esetben vissza is vonta. Az FSC-vel kapcsolatos legnagyobb probléma talán az, hogy az FSC által minősített erdők többsége Európában és Észak-Amerikában található, míg rohamos erdőpusztítás Afrikában, Dél-Amerikában és Indonézia térségében zajlik.

Az FSC számokban:

 • Jelenleg 81 ország területén több mint 100 millió hektár erdő rendelkezik FSC tanúsítvánnyal. Ez a produktív erdők 7%-a.
 • A minősített erdők 80%-a Európában és Észak-Amerikában található.
 • Az FSC által minősített cégek száma meghaladja a 10000-et.
 • Az FSC minősítésű termékek éves forgalma nagyjából 20 milliárd dollár.
 • Egy hektár erdő ellenőrzése nagyjából 1-2 dollárba kerül, de maga a minősítési folyamat ennél jóval költségesebb.

 

(Forrás: fsc.org, wikipedia.de)

 

Az FSC Magyarországon

Magyarországon is léteznek FSC tanúsítvánnyal rendelkező erdőgazdaságok. Jelenleg három ilyet tart nyilván az FSC adatbázisa: a Nyírerdő Zrt.-t, a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt.-t és a Mecseki Erdészeti Zrt.-t. Rajtuk kívül 15, Magyarországon tevékenykedő cég működik FSC minősítéssel, azonban három vállalat tanúsítványát 2008-ban felfüggesztették. A minősítéssel rendelkezők aktuális listája elérhetőek az FSC hivatalos oldalán. >>>

A három tanúsított erdőgazdaság által kezelt minősített erdők területe 191.000 hektár, ez a magyarországi erdők nagyjából 10%-a. Az FSC-nek egyelőre nincs külön magyar szervezete, az intézményt a WWF Magyarország egyik munkatársa képviseli.

Minősített cégek (2008. szeptember 30.)

Akác-centrum kereskedelmi és szállítmányozási Kft. (Nyírvásári)

Aracruz Trading International Kft. (Csomád)

Avery Dennison Hungary Ltd (Budapest)

Dunaker Kft. (Barcs)

Erdért Rt. Tuzséri Fűrészüzem (Tuzsér)

Horváth Fafeldolgozó és Ertékesitö Kft. (Sámod)

Kvalitás Kft. (Görgeteg)

Lamido Kft. (Csemő)

Nova Hungária Kft. (Petőfibánya)

ONIX Csomagolástechnikai ZRt. (Budaörs)

Veco 2000 Kft. (Budapest)

VELUX Magyarország Fertődi Építőkomponens Kft. (Fertőd)


Felfüggesztett cégek (2008. szeptember 30.)

Robina Flex Trade Kft.

Roussel European LLC

Újkígyósi Falemezüzem Bt.

 

 

Kép [cc] thingermejig

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében