• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A fruktóz nem megoldás a cukorbetegeknek

2010.02.24. /
Német szakértők nem tanácsolják nagy mennyiségű fruktóz fogyasztását cukorbetegeknek, mivel ez is fokozza a koleszterinszintet.

A németországi  BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung - Kockázatértékelési Intézet) közleménye szerint a cukorbetegség, főként a II. típusú diabétesz nem kizárólag „cukorbetegség", hanem a fehérje- és zsír-anyagcsere zavarával is összefügg. Éppen ezért fontos vizsgálni azt, miként hat a fruktóz az anyagcserére.

Egy korábbi közleményében a BfR már jelezte, hogy a hagyományos cukorhoz képest a fruktóznak nincs előnye cukorbetegség esetén, így alkalmazása nem javasolható. Ennek megfelelően az élelmiszerek "cukorbetegek által is fogyasztható" jelölését is elhagyhatónak tartja.

A téma nemzetközi szakirodalmát tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a fruktóz nagy mennyiségű bevitele ipari élelmiszerek, pl. fruktózzal édesített limonádé révén hátrányosan hat az egészségre. Növeli az elhízás kockázatát, miután a fruktóz befolyásolja a hormonális testsúlyszabályozást, valamint a metabolikus szindróma kialakulását, mely összefüggésbe hozható a II. típusú cukorbetegséggel.

Állatkísérletek igazolták, hogy nagy mennyiségű fruktóz felvétele a vér inzulin-, zsír- és húgysav szintjét egyaránt növeli. Humán vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a magas fruktózbevitel fokozza a zsírok újraképződését és zsírszövetben, valamint májba történő beépülést. Ezáltal összefüggésbe hozható a nem alkoholfogyasztás okozta zsírmáj kialakulásával, ami metabolikus szindrómát, fokozott LDL-koleszterint és magas vérzsírt eredményezhet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőinek is tekinthető. Emiatt a BfR ellenzi, hogy az iparilag előállított élelmiszerekben fruktózt használjanak cukorpótló szerként. A cukorbetegeknek azt tanácsolja, hogy rost- és vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasszanak, naponta sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyes, valamint teljes kiőrlésű termékeket.

A BfR értékelte a kanadai Jenkins tanulmányt is és megállapította, hogy az abban foglaltak nem mondanak ellent saját következtetéseiknek.

 

Forrás: MEBIH

Kép [cc] captainorange

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében