fbpx

| TudatosVasarlo

A fruktóz és az egészség

Az egészség anyagcsere indikátoraira gyakorolt hatása miatt a fruktóz nemrégiben sok és alapos vizsgálaton esett át. Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) megvizsgálta, hogyan használja fel a szervezet fruktózt, és ez miként hat az egészségre.

A fruktóz a mézben és a gyümölcsökben (pl. datolya, mazsola, füge, alma, és gyümölcslevek), valamint kis mennyiségben, néhány zöldségfélében (pl. sárgarépa) természetesen megtalálható legfontosabb cukor. A kristálycukorban (szukróz) a fruktóz glükózzal is kötést létesít, a kristálycukor fele (50%-a) fruktóz, fele glükóz.

A kristálycukrot otthon, az “asztalnál” és a sütéshez-főzéshez használják, és édesítő anyagként használják az élelmiszerek és az alkoholmentes italok előállításánál. A fruktóz egy másik forrását jelentik a glükóz-fruktóz szirupok, amelyeket kukoricából és búzából állítanak elő és olyan különféle élelmiszerek édesítésére használatosak, mint a dzsemek, befőttek és édességek.

A szirup fruktóz tartalma 5 és 50% között változhat, ám ha a fruktóz a szirup több mint 50%-át teszi ki, akkor az összetevők listáján „fruktóz-glükóz szirup”-ként kellene megnevezni. A fruktóz grammonként ugyanannyi energiát, azaz 4 kcal/g-ot szolgáltat, mint bármelyik másik cukor vagy emészthető szénhidrát.

A fruktóz-anyagcsere

Az elfogyasztott fruktóz a májban metabolizálódik, amely főként glükózt (50%), és kisebb mennyiségben glikogént (>17%), tejsavat (25%), valamint egy kevés zsírsavat állít elő belőle. A glükóz a véráram útján az összes szövethez eljut, és a sejtek energiává alakítják. A tejsav és a zsírsavak szintén energiaforrások.

A glükózzal összehasonlítva, a fruktóz kisebb glikémiás választ vált ki, mivel nagyon alacsony a glikémiás indexe (GI). Ezért az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyekben a glükózt, szukrózt, vagy a keményítőket fruktóz helyettesíti, kisebb vércukorszint emelkedést eredményez, mint a csak glükózt vagy szacharózt tartalmazóké.

A mérsékelt glikémiás válasz előnyös lehet a csökkent glükóztoleranciás (magas vércukorszintű) emberek számára. A vércukorszint ingadozását az elfogyasztott ételek/italok kémiai és fizikai jellemzői és az egyéni tényezők is befolyásolják.

Egyes tanulmányok azonban arra utalnak, hogy a nagymértékű fruktóz bevitel metabolikus zavarokhoz vezethet. Számos ilyen vizsgálatot állatokon végeztek, vagy rövid távú túletetéses vizsgálatok voltak, a normális esetben elfogyasztottnál sokkal nagyobb mennyiségű fruktózzal (például 100-150 g tiszta fruktóz/nap). Ez a hiperadagolásnak nevezett megközelítés a normális szükségletnél több energiát biztosít.

Például, egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy egy 7 napos időtartam alatti nagy mennyiségű fruktózzal, glükózzal, vagy telített zsírsavakat tartalmazó zsiradékkal való túletetés egyformán növelte a májban lévő zsír mennyiségét, és mind a fruktózzal, mind a glükózzal való túletetés csökkentette a máj inzulinérzékenységét.

Sok, rövidtávú, túletetéses vizsgálat azt is kimutatta, hogy egészséges emberekben a fruktóz, normális határértékeken belül, megemelheti a trigliceridek (a vérzsírok egy csoportja) szintjét.

Mikor más, azonos energiatartalmú szénhidrátokat fruktózzal helyettesítenek, úgy tűnik, hogy a fruktóz nem okoz nagyobb mértékű testtömeg növekedést, befolyásolja kedvezőtlenül a vérnyomást, vagy emeli a vér trigliceridjeinek szintjét, mint az egyéb szénhidrátok.

Ezek a hatások következésképpen nem lehetnek egyedül a fruktóz jellemzői, és valójában lehet, hogy a túlzott energiabevitel következményei. Az energiaszükségletet meghaladó, bármilyen energiaforrásból történő, fokozott étrendi bevitel végül testtömeg gyarapodáshoz fog vezetni, hacsak nem egyenlíti ki fokozott fizikai aktivitás.

Az elhízás, különösen a hasi zsírlerakódás egyértelmű összefüggést mutat az anyagcsere betegségekkel. Érdekes módon, a rendkívül nagymértékű fruktóz-fogyasztás vérzsír szintekre gyakorolt hatása nem volt kimutatható egy vizsgálatban, melyet olyan egészséges, fiatal férfiak körében végeztek, akik naponta két alkalommal 30 percet kerékpároztak – ami rávilágít a testedzés előnyös hatásaira.

A fruktózos vizsgálatok során rendszerint tiszta fruktózt használnak a glükózzal való kombináció helyett, ahogy az az elfogyasztott ételekben és italokban egyébként lenni szokott. Világos, hogy további kutatásokra van szükség a nagymennyiségű étrendi fruktózbevitelnek az emberekre, és a különböző egyénekre, valamint a különböző társadalmi csoportokra, pl. a túlsúlyosokra/elhízottakra gyakorolt hosszú távú hatásainak meghatározásához.

A fruktóz és a sportolók

A sportitalokat úgy tervezték meg, hogy a magas intenzitású, vagy hosszabb időtartamú fizikai aktivitás során elvesztett folyadék, só és szénhidrátok pótlásával támogassák a sportteljesítményt. Nagy koncentrációban a fruktóz lassan szívódik fel, késlelteti a folyadék felszívódását.

Azonban a szacharózzal és/vagy glükózzal kombinált fruktóz, kis mennyiségben fogyasztva, nem késlelteti a folyadékfelszívódást. Azok az oldatok, amelyek glükózt és fruktózt egyaránt tartalmaznak, úgy tűnik, jobban segítik a nátrium- és folyadékfelszívódást, mint azok, amelyek csak glükózt vagy fruktózt tartalmaznak.

A glükóz-fruktóz kombináció a szervezet fruktóz felvételét is fokozza. Kimutatták, hogy amikor a sportolók a glükózt és a fruktózt kombináltan fogyasztják, viszonylag nagymennyiségű energia szabadul fel, és így a fizikai teljesítményre gyakorolt kedvező hatások és a fáradékonyság mérséklődése figyelhetők meg.

A sportolóknál gyakori a normálisnál nagyobb fruktóz-bevitel, ám kevésbé hajlamosak az anyagcsere- és a szív-érrendszeri betegségekre, mint a mozgásszegény életmódot folytató egyének.

Tanácsok az egészséges anyagcseréhez

  • Jelenleg kevés bizonyíték áll rendelkezésre, arra vonatkozólag, hogy a fruktóz önmagában anyagcsere betegségeket okozna, mikor a jelenlegi, átlagos, európai táplálkozási szokásokkal megegyező mennyiségben fogyasztják.
  • Az olyan tényezők jobb megértésére van szükség, mint a genetika, amely a nagy fruktóz bevitel egészségre gyakorolt hatását szabályozhatja.
  • Az anyagcsere egészségének megőrzése érdekében, a túlzott energia bevitel kerülésére, a rendszeres testmozgásra-sportolásra, az egészséges testtömeg megőrzésére, és az egészséges, változatos táplálkozásra való buzdítás még mindig a legjobb tanácsoknak számítanak.
  • Emellett ne habozzon megkérdezni orvosát vagy más egészségügyi szakembert, pl. dietetikust, ha olyan, megbízható tanácsra van szüksége, amely illeszkedik egészségi állapotához.

Forrás: EUFIC

Kép: dreamstime

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás