fbpx

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A franciák megszorongatják saját giga-cégeiket

A franciák törvényt hoztak arra, hogy legnagyobb vállalataiknak, ha nem is lehetetlen, de nehezebb legyen megsérteniük az emberi jogokat vagy környezetkárosító módon működniük.

Nemzetközi trend
A franciához hasonló törvény van készülőben Svájcban is, a holland szenátus pedig ezekben a hónapokban dönt a gyermekmunkát kizáró törvényről.

2017 tavaszán lépett életbe az a francia törvény, amely ún. “éberségi kötelezettséget” ró a részben vagy teljes egészében Franciaországban működő cégekre.

A törvény értelmében az érintett vállalatoknak a termelés és a kereskedelem minden fázisára – ideértve a beszállítóikat és leányvállalataikat is – hatásos eszközöket kell kiépíteniük, hogy felismerjék és megőzhessék, hogy a működésük során sérüljenek az emberi jogok és veszélybe kerüljön a környezet. Ezen eszközök hatékonyságáról minden éves jelentésükben számot kell adniuk.

A törvény a legnagyobb francia vállalatokra vonatkozik: azokra a korlátolt felelősségű társaságokra, amelyek vagy franciaországi székhelyű cégek, legalább 5.000 alkalmazottal a világon, vagy Franciaországon kívüli székhellyel, de francia leányvállalattal rendelkező cégek, legalább 10.000 alkalmazottal.

Az új francia törvény annyival szigorúbb az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban már hatályos hasonló törvényeknél, hogy azok csupán beszámolási kötelezettséget írnak elő arra nézve, milyen erőfeszítéseket tesznek a cégek, hogy azonosítsák az emberi jogokat érintő kockázatokat. Az érintett francia cégeknek ezzel szemben végre is kell hajtaniuk vállalt tervüket.

A törvény értelmében a károsultak vagy érintettek a bíróságon megtámadhatják a kötelezettséget elmulasztó céget. Ha bebizonyosodik, hogy nem volt nyilvánosan elérhető éberségi terv, maximálisan 10 millió eurós, ha a mulasztásból adódóan károkozás is történt, maximálisan 30 millió eurós büntetés szabható ki.

Bár elismerik a jelentőségét, francia civil szervezetek úgy vélik, a törvény keményebbre is sikeredhetett volna. Kifogásolják, hogy

• a gyakorlatban csupán nagyjából 100 vállalatra vonatkozik;

• a bizonyítás terhét az áldozatnak kell vállalnia, így továbbra is kiegyenlítetlenek az erőviszonyok az áldozatok és a cégóriások között;

• a cégeknek csupán a törekvést kell garantálniuk, az eredményességet már nem.

Franciaország mindenesetre megtette az első lépést, amit remélhetőleg hasonló nemzeti, európai, illetve nemzetközi törvények követnek majd, hogy a globalizáció mindenki számára előnyös legyen.

 

Kép: pixabay.com


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.      

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás