fbpx

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A franciák büntetnek, az olaszok pakolnak, hogy ne legyen élelmiszerhulladék

Franciaországban és Olaszországban elsőként hoztak törvényt az élelmiszerhulladék megállítására. Előbbiek büntetik a pazarlást, utóbbiak ösztönzik a mentést és igyekeznek megváltozni  – két döcögve működő, de mindenképpen előremutató példa Európából.

Megdöbbentő adat, hogy Európában ma annyi élelmiszert dobunk ki évente, amennyiből 200 millióan egész évben jóllaknának. A FAO adatai szerint globálisan a teljes élelmiszertermelés harmada, 1,3 milliárd tonna vész kárba.  

Franciaországban 2016 tavaszán hoztak törvényt arra, hogy a 400m2 alapterületnél nagyobb szupermarketeknek tilos a még ehető vagy állatok számára ehető, megmaradt élelmiszerüket kidobniuk. Azok a cégek, amelyek nem szerződnek le ilyen céllal egy karitatív szervezettel, 75 ezer euróra büntethetőek.

Az elmúlt több mint egy év alatt kiderült, hogy a törvény csak részben mondható hatékonynak, a törvényhozók ugyanis nem szabtak alsó határt az élelmiszerhulladék mennyiségének: ha egy áruház csupán a hulladékának 1%-át adja át egy arra szakosodott karitatív szervezetnek, már teljesítette is a törvény által előírtakat. Egy elhanyagolható mennyiséggel a szupermarketek kipipálhatják kötelezettségüket. A francia élelmiszerhulladék-törvény ezzel együtt jelentős lépés volt, ráirányította ugyanis az átlagemberek figyelmet a témára, és megteremtette az alapját a továbblépésnek.

Mintha hetente egy fél kilós kenyeret kidobnánk

A francia után félévvel az olaszok is törvényt hoztak élelmiszerhulladék ügyben, igaz, ők a büntetés helyett a korábbi szabályok enyhítésére, az ösztönző eszközökre koncentráltak. A jogszabálycsomag lehetőséget ad arra, hogy a cégek a lejárati dátumot követően is adományozhassanak élelmiszert, illetve hibásan címkézett árut is. A gazdák eladatlan terményeiket extra költség nélkül adományozhatják adománygyűjtő szervezeteknek. Törvényben tisztázták továbbá a fogyaszthatóság és a lejárat fogalmát is.

A maradékot ilyen csomagolásban vihetik haza az olaszok

A legnagyobb változást pedig attól a szemléletformáló kampánytól várják, amellyel igyekeznek menővé tenni Olaszországban, ha az étteremből hazavisszük a maradékot. Az olaszok korábban nemigen éltek ezzel a lehetőséggel, cikinek tartották. Az új szokást az angol doggy bag, azaz „kutyacsomag” helyett family bag-nek, „családi csomag”-nak keresztelték el jelezve, teljesen rendben van, ha a család később otthon eszi meg, amit az étteremben már nem bír magába tömni. A kampány részeként külön logót és egységes ételhordó dobozokat is terveztek, újrahasznosított alapanyagokból.

Olaszországban a becslések szerint 5,1 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente.

Romániában is megpróbálták

Romániában idén májusban lépett életbe az a törvény, amelyet azonban szinte azonnal fel is függesztettek. Az áruházakat és élelmiszergyártókat kötelezte volna arra, hogy önkormányzatoknak vagy civil szervezeteknek ajándékozzák, illetve szociális vállalkozásoknak nettó 3 százalékos áron értékesítsék a három napon belül felhasználható élelmiszerárut. A mulasztásért komoly bírságot szabtak ki, ám a törvény nem tisztázta, mely cégekre és azt sem, mely áruk vonatkozik pontosan a kötelezettség.

Kép: pixabay.com


A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás