fbpx

| Tudatos Vásárló

A fővárosi ivóvíz jó minőségű az uniós mértékek szerint

A fővárosi ivóvíz átlagos minősége jóval kedvezőbb az EU-határértékeknél, különösen a nitrit- és az ammóniatartalom marad el azoktól – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikai tükör című összeállításában.

Budapesten és a környék több településén élők ivóvízellátásáról – napi 1 millió 200 ezer köbméteres maximális kapacitással – a Fővárosi Vízművek Zrt. gondoskodik. Az előzetes adatok alapján 2007-ben a Fővárosi Vízművek 801 parti szűrésű kútjából összesen 191 millió köbméter vizet termeltek ki; a víz 78%-a egyszerű fizikai kezelést, fertőtlenítést igénylő A1-es, 22%-a intenzív fizikai, kémiai tisztítást és fertőtlenítést szükségessé tevő A3-as minőséget ért el.

Az ivóvízszükséglet 70%-át a Szentendrei-szigeten és a Duna bal partján található északi vízbázis 574 parti szűrésű kútjából nyerik. A kitermelt víz minősége lehetővé teszi, hogy közvetlenül az ivóvízhálózatba juttassák. A főváros alatti déli vízbázis a Csepel-szigeten található 227 kútból áll, az összes szükséglet mintegy 30 százalékát biztosítja. Az itteni kutakból kinyert víz nagyobb része közvetlenül nem fogyasztható, a felhasználás előtt a vas- és a mangántartalom csökkentése érdekében kémiai és fizikai tisztítása szükséges.

Tavaly a kitermelt víz 52%-a lakossági, 23%-a ipari felhasználásra került, 16%-a hálózati és szolgáltatási veszteségként jelentkezett. A más településeknek átadott ivóvíz és a belső felhasználás együtt 9% volt.

A fővárosban a lakosság éves átlagos vízfogyasztása egy főre vetítve 59 köbméter, ami naponta kb. 160 litert jelent. Év végén az ivóvízvezeték-hálózat hossza 4500 kilométer volt, és lényegében az összes lakást ellátta egészséges ivóvízzel.

Az előzetes adatok alapján 2007-ben a fővárosban elvezetett szennyvíz mennyisége (csapadékvíz nélkül) 179 millió köbméter volt, ennek fele a lakosságtól, egynegyede pedig az ipari üzemek tisztítóiból származott. Az összes elvezetett szennyvíz 13%-a tisztítatlanul ömlött a Dunába. A 157 millió köbméter tisztított szennyvíz 56%-a csak mechanikai, 32%-a biológiai, 12%-a pedig biológiai és kémiai tisztításon esett át.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Tsja!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás