• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Fontos tudnivalók a síelésről

2010.01.14. /
A felmérések is azt mutatják, hogy Magyarország lakosságának egyre komolyabb része síel alkalomszerűen, vagy állandóan. Mire érdemes figyelni, mit kell tudni kezdőknek és profiknak?

Az új beruházásoknak köszönhetően Magyarországon is vannak viszonylag hóbiztos síterepek, aki azonban ennél komolyabb élményre vágyik, külföldre kell, hogy utazzon.

Sípályák

A sípályák között vannak talán a legnagyobb különbségek. A több kisebb hazai sícentrum jobb terepei (a hóágyúzott Mátraszentistván, Eplény, Kékestető, illetve a többi: Bánkút, Galyatető, Visegrád,Sátoraljaújhely, Bodajk, stb.) 2008-2009-ben közel 100 nap síelést biztosítottak a hó szerelmeseinek, akik 5-10 km pályánál többre vágynak, mégis külföldre utaznak.


Régi hagyomány Szlovákia, ahol a pályák minősége, a liftek állapota és sebessége sokat fejlődött,kisebb osztrák sícentrumoknak megfelelő, valamivel még mindig olcsóbb áron. Szlovénia szépen preparált pályáira is sokan járnak. Áraik az osztrák árszinthez hasonlóak, pályáik többsége rövidebb.

Az osztrák pályákat gyakran hasonlítják össze a szlovákokkal, bár ez nem igazán szerencsés. Egyrészt azért, mert az egy hétre igénybe vett osztrák pályarendszerek sokkal nagyobbak, mint a legnagyobb szlovákkomplexumok, s ennek megfelelően drágábbak is.

Az árak hasonlóak Franciaországban és Olaszországban is. Olaszország esetében fontos kiemelni a Dolomitokat, ahol hatalmas mennyiségű, összekötött pályarendszer található ideális szállásokkal, kedves emberekkel. Míg ezek kb. 800 km távolságra találhatóak, Franciaország még ennél is messzebb található, ám egyes pályarendszerei kimagasló élvezetet nyújthatnak.


Az árak tekintetében Svájc vezeti a rangsort, nemfeltétlenül a síbérletek tekintetében. Az étkezés és a szállás azonban drágább, mint a szomszédos országokban.Szállásfoglalás

Szállást foglalhatunk személyes kiválasztás útján, vagy közvetítő (utazási iroda) igénybevételével. Utazási iroda kiválasztásával minimális munkával találhatunk jó szállásokat, s a foglalás után hátradőlhetünk:minden rendben lesz, ha mégsem, akkor az iroda felelősséggel tartozik a foglalásért. Fontos azonban figyelni arra is, hogy korrekt, regisztrált utazási irodával szerződjünk. A feketén dolgozó utazásszervezők éppen ott okoznak meglepetést, ami miatt nem magunk szervezzük az utat: a biztonság terén.

 

További tanácsot a szállásfoglaláshoz, felszereléshez és a reklamációhoz a teljes cikkben olvashatsz a tudatosutazo.hu oldalon >>>

 

Kép [cc]  denimont

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében