fbpx

| Tudatos Vásárló

Fokozottan ügyeljünk a citrusfélék héjának felhasználásakor

Téli gyümölcsfogyasztásunkban és karácsonyi süteményeinkben jelentős helyet foglalnak el a citrusfélék, mint a narancs, a mandarin, a klementin, a citrom és a pomelo. Előszeretettel használjuk a héjukat is, habár nem minden esetben kellene. Tájékozódj, mielőtt belereszeled a süteménybe!

Kevesen tudják azonban, hogy a távoli termőhelyekről (dél-Európa, a Közel-Kelet, vagy pl. Kína) hozzánk kerülő gyümölcsök a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédőszer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A termék címkéjének ellenőrzésével győződhetünk meg a gombaölőszer mentességről.

 

Gombaölő-szerrel nem kezelt a bio-narancs címkéje

A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

  • A termék címkéjén, vagy ömlesztett (kimérős) áru esetén az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón fel kell tüntetni, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy mellette növényvédőszerrel is kezelték-e! 
  • Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás  miatt később már nem lesz lemosható.

Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

 

Felületkezelt, helyesen feliratozott gyümölcs címkéje

 

Az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéj készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata.

 

Forrás: NEBIH

Kép [cc] driek

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás